DEMET Akbağ'ın 10 yıllık eşi Zafer Çika'dan geçen ağustos ayında boşandığı daha sonra ise tekrar barıştığı iddia edildi. Star TV'de “İkizler” programının çekimlerinin yapıldığı dönemde eşiyle sorunları olduğu konuşulan Akbağ ise boşanmadığını ama soyadını değiştirdiğini söyledi.
Müzik kariyerinde albüm yayınlamadan önce Ali Engin Aksu ile evlenmiş, "Aksu" soyadını bu evliliğinden almış ancak evliliği kısa sürmüştür. 10 Temmuz 1981 tarihinde Sinan Özer ile evlenen Sezen Aksu, 1983 yılında evliliğini sonlandırmıştır.
Türk Medeni Kanunu madde 187:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.
Evlilik süresince kocasının soy ismi ile tanınan kadın, boşanma halinde kocasının soy ismini kullanmaya devam etmek isteyebilir. TMK madde 173 uyarınca kadının boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati varsa ve bu kocaya zarar vermeyecekse kadın boşandığı eşinin soyadını kullanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 30.09.2015 tarihinde verdiği kararla kadının evlenmekle aldığı kocasının soyadının iptaline ve sadece kadının kızlık soyadını kullanması konusunda izin verilmesine karar vermiştir.
Bunun için kadın evlendirme memuruna veya nüfus dairesine başvuru yapar ve bu şekilde iki soyadını birlikte kullanabilir. Daha önce evlenip ikinci bir soyad alan kadınlar bakımından, iki soyaddan biri yeni kocasının soyadı ile birlikte kullanılabilir.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı
Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.
İvana Sert, 2004 yılında dünyaevine girdiği Yurdal Sert'ten 2013'te boşanmıştı. Ayrılık sonrası kızlık soyadı Smiljkovic'i istemediği için mahkemeye başvuran İvana, eski eşinin soyadını kullanmaya devam etmişti.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.
3. Özer Uçuran Çiller
Tansu Çiller'in babası evlenmeden önce 'Soyadını Çiller yapmazsan kızımı sana vermem' gibi bir şaka yapmış. Özer Uçuran da evlendikten sonra mahkemeye başvurarak 'Çiller' soyadını da almış.
O gün sürülen Osmanlı Hanedanı üyelerinin torunları halen 4 kıtada Fransa, İngiltere, İspanya, İsviçre, Suriye, Lübnan, Mısır, Ürdün, Meksika ve ABD gibi 10 farklı ülkede yaşamlarını sürdürüyor. Bugün hayatta 25 şehzade, 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan var.
muriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleri ile umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan sözcükler soyadı olarak kullanılamaz.
Osmanlı Hanedanı'nın 1299 yılında başlayan yönetimi, 1922 yılında Ankara Hükûmeti'nin saltanatı kaldırmasıyla son bulmuş ve "Osmanlı Hanedan Defteri"ne kaydedilen son hanedan üyesi Neslişah Osmanoğlu 2012 yılında ölmüştür.
1921-1934 yılları arasında Gazi Mustafa Kemal unvan ve adıyla veya sadece Gazi unvanıyla anılan Mustafa Kemal'e 21 Haziran 1934 tarih ve 2525 sayılı Soyadı Kanunu'nun kabulünden sonra TBMM tarafından çıkarılan 24 Kasım 1934 tarih ve 2587 sayılı Kemal öz adlı Cümhur Reisimize verilen soyadı hakkında kanun ile Atatürk ...
İnsanların kafasında karışıklık yaratmaması için hem "Kemal Atatürk" hem de "Kamâl Atatürk" adıyla kendisi için basılan kimliği aynı anda kullanmıştır. Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir.
1979 yılında TRT'de yayımlanan Atatürk'ten Anılar adlı programın 31. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa'ya Atatürk soyadı verilmesi teklifinin Konya milletvekili Naim Onat'tan geldiğini söylemiş ve sağlığında Atatürk soyadı ile ilgili kendisine dair bir iddiada bulunmamıştır.
Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soy bağı babanın anne ile evlenmesi, babanın çocuğu tanıması veya babalık davası ile kurulur. Bu yollardan biri ile evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soybağı kurulmuş ise çocuk babasının nüfus hanesine tescil edilmekte ve çocuk babasının soyadını alabilmektedir.
Soyadı değişikliği, bu yönde dava açılması ve verilecek mahkeme kararının nüfus siciline işlenmesiyle yapılır. Soyadı, bireylerin kişiliğinin en önemli parçası olarak nitelendirilir. Bu sebeple, yalnızca mahkeme kararı ile değiştirilmesi mümkündür.
“Evlilik birliği içinde doğan çocuğun soyadı babanın soyadıdır. Zaten bu soy bağının gereği olarak yer alır.
Aile mahkemesinde açılacak olan dava sonucunda velayeti annede olan çocuk annesinin soyadını alabilir.
Yargıtay, 2018 yılı içerisinde Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yaparak, ananın müşterek çocuğun soyadını kendi soyadıyla değiştirme talebinde engelleyici hukuki bir düzenleme olmadığı, velayet hakkının çocuğun soyadını belirleme hakkına da bir dayanak verdiğini kabul etmiştir.
Kadın, evlilik sonrasında otomatik olarak kocasının soyadını kullanmaya başlar. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi gereğince, kadın, evlilik işlemleri sırasında veya evlilik kurulduktan sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuru yaparak kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri