Aylık brüt 600 TL yemek ücreti ödeniyor olsun. 4.000 TL brüt ücret ile çalışan bir işçiye 600 TL brüt yemek ücreti veriliyor ise SGK bildirimi esnasında görünecek tutar: 4000 + 470,42 = 4.470,42 TL olur. İstisna dışında kalan yemek ücreti üzerinden gerekli kesintiler yapılır.
Ancak çoğunlukla günlük yemek bedeli istisnası dikkate alınır. 2023 günlük yemek bedeli istisnası 121,00 TL (110 TL + KDV %10) olarak açıklandı. Yani bu tutar işveren tarafından verildiği takdirde 22 günlük çalışma süresi için 2023 aylık yemek ücreti 2662,00 TL'dir.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza günlük 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL yemek bedeli verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulur. 1 Aralık 2022 itibarıyla SGK işçi primi ve işveren hissesi ise 105,75 TL'den hesaplanmaktadır.
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, 11 bin 402 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretle birlikte işverenlerin çalışanlarına ödediği günlük yemek bedelinin 105 liraya çıkarıldığını belirtti.
İlgili 39 soru bulundu
Yemek ücretleri, işverenler tarafından işçinin çalıştığı süre boyunca gıda ihtiyacını karşılaması için ödenmekte olan tutardır. İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözleşmesi ile resmileşir.
Kısaca özetlemek gerekirse nakdi şekilde ödenen yemek ücreti her şekilde bordroya yansıtılmalıdır. Yemek kartı ya da yemek fişi şeklindeki ödemeler ise yansıtılmaz. Bu durumda ancak işverenin personele ödediği vergi istisnası tutarını aşan yemek ücreti (2023 yılı için 110 TL), işçi bordrosunda yansıtılır.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
"İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilecek. Sigorta primine esas kazanç tabanlarına göre, SGK çocuk parası aylık 268,29 aile yardımı da 1 bin 341 liraya çıkacak.
01 Temmuz 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak yemek bedeli sosyal güvenlik primi istisna tutarı günlük 105.75 TL olarak belirlenmiştir. Limiti aşan tutar SGK primine tabi olacaktır.
Yemek Parası olarak; 5,00 x 6 / 7 = 4,29 TL günlük ücret alacağından; Giydirilmiş Ücret = 65 + 21,37 + 0,96 + 3,43 + 4,29 = 95,05 TL günlük brüt ücret olacaktır.
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Yani işveren oruçlu işçiye yemekhaneden yararlanamadığı günler için nakit yemek yardımı yapmak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesinde oruç tutan işçilere yemedikleri yemek yerine para yardımı yapılacağı belirtilmiş ise işveren bunu ödemek zorundadır.
Madde 3 —Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.
Sayılı ilamında; “4857 sayılı Kanuna göre günlük 11 saati aşan çalışmalar ile gece çalışmalarında 7,5 saati aşan kısımlar yasak çalışmalar olup bu çalışmalar fazla çalışma açısından 270 saatlik sınır kapsamında değildir.” Şeklinde belirtilmiştir.
Bir diğer yöntem ise, işverenin işçiler için servis imkânı sağlaması ya da işçiye yakıt parası ödemesi şeklindedir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
-Günlük 7,5 saat süreyi aşan işlerde işçilere 1 saatlik yemek molası verilmesi veya günlük 2 şer kez 15 er dakika çay veya sigara molası verilmesi gibi hususlarda çalışma süresine dahil edilmediğinden fazla mesai ücretinde hesaba katılmaz.
Önceki bölümde belirttiğimiz üzere; işveren tarafından personele yemek parası verilmesi halinde bu paranın tamamı net ücret niteliğindedir. İşletme bu tutarı brüte iblağ ederek stopaja tabi tutmak kaydıyla ücret gideri olarak dikkate alabilir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Nakit olarak verilen yemek bedelinin tamamının, ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir.
Yemek ücretinin ödenme şartları İş Kanunu kapsamında değildir. Bu nedenle söz konusu şartları, çalışanlarınızla aranızda yapacağınız sözleşmeye bağlamalısınız. Yıllık izne çıkan çalışanlara yemek parası ödeyip ödemeyeceğinize de bu sözleşmede yer vermelisiniz.
İş sözleşmesinde yemek ve yol hakkına dair bir detay bulunduğu takdirde işverenin yemek ve yol ücretini vermesi gerekir.
Nakit olarak yapılan yemek bedeli ödemelerinin de bankalar aracılığıyla ödenmesi gerekmektedir. Örneğin, bir hizmet erbabına 21 gün fiilen çalışması karşılığında yapılacak (110 TL x 21 gün=) 2.310 TL'lik yemek bedeli ödemesinin tamamı gelir vergisinden istisna edilecektir.
Nakdi olarak yapılan yemek yardımı kıdem tazminatı hesabına dâhil edilir. Asıl ücrete para ile ölçülmesi mümkün ayni menfaatler de eklendiğinden, işçiye ayni olarak verilen yemeğin ise değeri hesaplanarak (işçiye verilen bir günlük yemeğin değeri hesaplanır) kıdem tazminatı hesabına dâhil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri