Fazla demir halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere; karaciğer sirozu ve kalp kasında fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.
Yine, serum demir değeri erkekler için 198 mcg/dL'nin, kadınlar için 170 mcg/dL'nin üzerinde ise yüksek olarak kabul edilir.
Tıbbi olarak kandaki demir yüksekliği “flebotomi” adı verilen bir yöntem ile tedavi edilir. Bu yöntemde kişiden düzenli olarak (2 haftada 1) yarım litre kan alınır.
Tedavi sırasında kullanılan demirin kilo aldıracağı endişesi yaygın olsa da demir destekleri asla kilo aldırmaz.
İlgili 24 soru bulundu
Demir yüksekliği ise yaygınlık olarak demir eksikliği anemisi kadar olmasa da ölüm riski de oluşturabilen önemli bir sağlık problemidir.
Ferritin yüksekliği genellikle iltihaplı hastalıklara, kronik hastalıklara, aşırı alkol tüketimine bağlı olarak görülen karaciğer rahatsızlıklarına ve kalıtsal ya da sonradan edinilmiş demir metabolizması bozukluğu olarak tanımlanan hemokromatoz gibi hastalıklara bağlı olarak görülür.
Demirin vücuttaki düzeyi sindirim sisteminde ince bağırsaklar tarafından emilim ile düzenlenmektedir. Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte.
Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir. Kan bağışı nedeniyle düşen hemoglobin oranı demir açısından zengin yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle giderilen geçici bir sorun olabilir.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Araştırmalar demir eksikliği olan kişilerde saç dökülmesinin arttığını, demir depoları dolduğunda ise yeni saç oluşumunun hızlandığı ve dökülmenin azaldığına işaret ediyor.
Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.
Vücudun içerdiği demir miktarı 4-5 gram dolaylarındadır; yani bu miktarın üçte ikisi kanda bulunuyor. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerimize rengini veren bir protein, miyoglobin ise kaslarımızın yapısında bulunan demir ve oksijen bağlayıcı bir proteindir.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Demir içeren gıdaları ve C vitamini azaltmalısınız. Kırmızı et, yumurta, balık, ciğer gibi gıdalar az olarak tüketilmelidir. Koyu yeşil yapraklı olan sebzelerin porsiyonları azaltılmalıdır. Diyet listesinde alkol hiç bulunmamalı veya azaltılmalıdır.
Kan kaybedildiğinde onunla birlikte demir de kaybedilir. Sütün iyi nitelikleri vardır (yağ, protein, kalsiyum, D vitamini vb.). Ancak süt ve süt alternatifleri (soya sütü gibi) çeşitli nedenlerle demir eksikliği anemisi olan çocuklar için iyi değildir. İnek sütü ve süt alternatifleri demir açısından düşüktür.
Beyinde demir birikimi olan nörodejenerasyon, demirin bazal ganglionlarda biriktiği ve ya ilerleyici distoni, Parkinsonizm, spastisite, optik atrofi, retinal dejenerasyon, nöropsikiyatrik veya çeşitli nörolojik anormalliklerle sonuçlanan, halen araştırılmakta olan heterojen bir kalıtsal nörolojik bozukluklar grubudur.
Serum ferritin seviyesi 15 g/ L altına düşdüğünde, emziren annelerde 25 g / L altına testin duyarlılığı azalmaktadır. Saç dökülmeleri ve serum ferritin seviyesi ile ilgili yapılan çalışmalarda saç dökülmeleri serum ferritn seviyesi 70 g / L altına düşdüğünde görülmektedir.
Nasıl tedavi edilir? ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
B12 ile demir eksikliği aynı mı? Demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde büyük sorunlara neden olabilir.
DE'nin serum göstergeleri düşük ferritin, düşük demir, artmış total demir bağlama kapasitesi, artmış eritrosit protoporfirini ve artmış transferrin bağlayan reseptörlerdir. Serum ferritini DE'ni gösteren en güçlü testtir. Tanı için sınır değeri 12- 15 mg/l olarak belirlenmiştir.
Ferritin düşüklüğü de kişide kansızlığa yol açar. Eğer kansızlık problemi uzun süredir devam ediyorsa kanser riski meydana gelebilir. Özellikle de 40 yaştan sonra görülen kansızlık için bu ihtimal daha yüksektir. Doktorların görüşlerine göre; demir eksikliği anemisi durumlarının derhal incelenmesi gereklidir.
Böylelikle kişide kalp atışlarının hızlanması, kan basıncının yükselmesi, elde titreme, iştahta artma, sinirlilik, uyku problemleri, saç kaybı, kilo kaybı ve adet düzensizliği gibi çeşitli şikayetlere neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri