Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur. Metalik demir elde etmek için, cevherdeki safsızlıkların kimyasal indirgenme yoluyla uzaklaştırılmaları gerekir. Demir, aslında büyük ölçüde karbonlu bir alaşım olarak kabul edilebilecek olan çelik yapımında kullanılır.
Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Demir cevheri, demir metali ve çelik yapımı dışında en çok çimento ve yoğun ortam hazırlamada, daha az miktarlarda ferro alaşımlar, boya sanayii, yoğunluğu yüksek beton aglomerası ve hayvan yemlerinde kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur. Metalik demir elde etmek için, cevherdeki safsızlıkların kimyasal indirgenme yoluyla uzaklaştırılmaları gerekir.
Demir ortak bir element olmasına rağmen, saf demir doğada neredeyse hiç bulunmaz. Doğal olarak var olduğu bilinen tek saf demir, düşmüş meteorlardan gelir. Çoğu demir, demirin diğer elementlerle birleşmesiyle oluşan minerallerde bulunur. Demir oksitler en yaygın olanlardır.
Simgesi Fe olan Demir elementi doğada serbest halde en fazla bulunan metaldir. İnsan vücudu için de büyük öneme sahip olan Demir elementi, karbon eklenmesi ile çelik ve döküm üretimi ile beraber çok daha geniş alanda kullanım potansiyeli teşkil etmektedir.
Kuzey Brezilya'daki Para eyaletinde bulunan Vale'nin sahip olduğu Carajas madeni, Aralık 2012 itibariyle 7.27 milyar ton kanıtlanmış dünyanın en büyük demir cevheri madenidir.
Demir elementi gezegenimize sonradan gelmemiştir. Dünya yerindeyken uzaydan bir geliş durumu yok yani. Ki zaten gezegenimizin çekirdeği de büyük oranda demirden oluşmaktadır. Demir elementi ve özellikle daha ağırları yıldızımızın atası olan ve supernova patlaması ile son bulan yıldızımızın atasının bize hediyesidir.
Dünyada elli kadar ülkede demir cevheri üretilmektedir. Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık %80'ini gerçekleştirmektedir. Büyük demir rezervlerinin yanı sıra, ülkemizde ve diğer ülkelerde değişik tenör ve mineralojik yapıda demir rezervleri bulunmaktadır.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Demirin elde edilmesi muhtemelen milattan 1.000 yıl kadar önce dünyanın çeşitli noktalarında (Batı Afrika, Güneydoğu Avrupa, Güney Hindistan, Çin) eş zamanlı olarak “keşfedildi”.
Vücut için gerekli minerallerden biri olan demir minerali, doku ve organlara oksijen taşıyan hemoglobin ve kas dokusunda bulunan ve oksijen bağlayarak kasları güçlendiren miyoglobinin bileşenidir. Ayrıca bazı hormon ve enzimlerin sentezi için gerekli inorganik bileşenlerden biridir.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, "Dünyada 90 çeşit maden var. Bunun 70 çeşidi Türkiye'de mevcut. Maden konusunda çok zenginiz.
Demir çıkarımının %80'ini Doğu Anadolu bölgesi içerisinde kalan Divriği sağlar. Balıkesir'de Eymir ve Çarmık, Ege Bölgesinde Ayazmand ve Torbalı, Kahramanmaraş ile Kayseri arasında Faraşa ve Karamadazı, Sivas Hekimhan arasında Hasan Çelebi ve Doğu Marmara'da Çam Dağı, önemli demir alanlarıdır.
Ülkemiz Dünya Çelik Derneği verilerine göre demir-çelik üretiminde Dünyada 8.sırada olmasına rağmen, demir-çelik ihracatında ilk 10 ülke arasında bulunmamaktadır. Demir-Çelik üretiminde ve demir-çelik sektör ihracatında Çin ilk sırada bulunmaktadır.
Demir madeni şirketleri
Türkiye'de en büyük demir cevheri işletmesi ise Divriği'de bulunuyor. Divriği demir cevheri zenginleştirme tesisinde yılda yaklaşık 500.000 ton 10 mm boyutunda zenginleştirilmiş sinterlik konsantre, pelet tesisinde ise yılda 1.000.000 tonun üzerinde pelet üretiliyor.
Demir balya fiyatları ile inşaatlarda kullanılan mal ve hizmetlerin daire metrekare fiyat hesaplama için de kullanılabilecek ortalama çubuk demirin ton fiyatı 20,79 TL/kg ve 1 ton olarak 20790 tl dir.
Çelik; bir demir - karbon alaşımıdır.Bu alaşım az miktarda, Silisyum , Mangan , Kükürt , Fosfor ihtira eder. %0.030 – 0.050 Fosfor (P) olup , bu elemanlar her çelikte bulunur.
Kaynama noktası ise 3134K (2861°C veya 5182°F) olarak bilinir. Demir, en çok kullanılan ve en ucuz metaldir. Parlak, sünek, dövülebilir ve gümüş grisi bir metaldir.
Genel olarak toprakta demir fazla miktarda bulunur. Normal koşullarda toprakların demir içerikleri %2-6 arasında değişmektedir. Kil minerallerinin bir bölümünde de yer alan demir, birçok toprakta oksit, hidroksit, karbonat ve fosfat formunda bulunur.
Ülkemizin yıllık demir ihtiyacının 4 milyon tonluk kısmı yurtiçi kaynaklardan sağlanmakta, geri kalan kısmı için yılda yaklaşık 150-200 milyon dolar döviz ödenerek ithalatla (tüvenan cevher) karşılanmaktadır. Demir ithalatının büyük bir kısmı da hurda demir olarak yapılmaktadır.
Öncelikle yüksek fırına beslenecek hammaddeler hazırlanır. Bunlar; demir cevheri, kok kömürü ve kireçtaşıdır. Yüksek fırında sıcak hava vasıtasıyla hammaddeler ergitilir ve bu işlem sonucunda elde edilen demire ham dökme demir ya da pik demir adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri