Denetimin en önemli faydası hiç şüphe yok ki karar verme sürecinde kullanılacak bilgilere ne ölçüde güvenileceği konusunda makul güvence vermesidir. Bağımsız denetimin, hem denetlenen firmaya, hem de kamuya ve devlete yararları söz konusudur. Yönetime doğru bilgi akışı sağlar.
Denetimin Tanımı ve Önemi
Denetim, bir kurumun faaliyetlerinin ve işlemleri- nin önceden belirlenen amaçlara ve kurallara uygun gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirlenmesi için in- celenmesidir. Bu bir süreç olup denetim sonucunda bulgular elde edilir ve raporlar yazılır.
· Yönetime doğru bilgi akışı sağlar. · Yönetime mali tablolarla ilgili olarak tahmin ve analiz yapmasında, geleceğe ait sağlıklı kararlar almasında yardımcı olur. · Finansal tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını gösterir. · İşletme yönetimi ve çalışanlarının hile yapmasının önlenmesine yardımcı olur.
Denetimin Özellikleri:
- Denetim, bilgilerin doğruluğu ya da ne kadar güvenilir olduğu ile ilgilenir. - Denetim, bir karşılaştırma eylemidir. - Denetim, kanıt toplama ve değerlendirme eylemidir. - Denetim uzman ve bağımsız bir kişi tarafından yapılır.
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
İlgili 20 soru bulundu
Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır.
İç denetim faaliyeti; uygunluk, performans, mali, bilgi teknolojileri ve sistem denetimi uygulamalarını kapsar. Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
Önemlilik, kavram olarak denetçinin finansal tabloların denetimi süresince, finansal tablo kullanıcılarının karar alma eşiklerini de dikkate alarak, yanlışlık veya eksiklikleri tolere edebilme seviyesini ifade etmektedir. Denetimin amacından hareket edildiğinde önemlilik bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genel olarak denetim görüşüne varmadan denetçinin yaptığı çalışmalara denetim işlemleri denir. Geleneksel denetim işlemleri karşılaştırma,tutar aktarmalarının incelenmesi,aritmetik inceleme ve belge incelemesidir.
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
Denetim, yönetici, öğretici ve yardımcı personelin mesleki gelişimlerini sağlama yoluyla, etkin ve verimli bir eğitim öğretim ortamı oluşmasına katkı sağlayarak, ürünün niteliğinin arttırılmasında önemli bir rol oynar. Eğitim örgütlerindeki denetimin en önemli amacı eğitim öğretimi geliştirmektir.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
(4) Denetimin konusu, tarafları, kıstası, kanıtları ve raporu denetimin unsurlarını oluşturur. MADDE 6 – (1) 6102 sayılı Kanun, 660 sayılı KHK ve diğer mevzuat uyarınca denetime tabi tutulan hususlar denetimin konusunu oluşturur.
Denetleme; Yönetim işlevlerinin NEYİ, NASIL ve HANGİ ÖLÇÜDE başardığını ortaya koymak için amaçların veya standartların saptanması, uygulamadan alınan sonuçların amaçlarla karşılaştırılması ve gerekli düzeltici eylemlerde bulunulmasıdır. denetlenmesidir.
Türk Dil Kurumu tarafından “denetleme”, “bir işin doğru ve yönetime uygun olarak yapılıp yapılmadığını incelemek, murakabe etmek, teftiş etmek, kontrol etmek” olarak tanımlanmaktadır.
MADDE 11 – (1) Denetim, sadece Kurumca yetkilendirilen denetim kuruluşları veya denetçiler tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilir. (2) Denetim kuruluşları ve denetçilerin yetkilerinin kullanımı, yetkilendirmenin Kurum tarafından ilanıyla başlar.
Yukarıda açıkladığımız üzere denetçi seçimi Yeni TTK uyarınca faaliyet dönemi sonuna kadar yapılabilecektir. Ancak, altı aylık ara dönem finansal tabloları inceleme (sınırlı bağımsız denetim) kapsamında olan firmaların doğal olarak denetçilerini yıl sonunu beklemeksizin seçmeleri gerekecektir.
Denetim riski, bağımsız denetimde önem arz eden bir kavramdır. BDS 200'e göre Denetim riski: Finansal tabloların önemli bir yanlışlık içermesine rağmen, denetçinin duruma uygun olmayan bir denetim görüşü vermesi riskidir. Denetim riski, önemli yanlışlık” riski ile tespit edememe riskinin bir fonksiyonudur.
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
Önemlilik kavramı; denetim riskiyle yakın ilişkili olup, aralarında her zaman tersine bir ilişki vardır. Mali tablolarda, denetim riski yüksek olan alanların denetimi, daha ayrıntılı şekilde yapılır ve daha fazla kanıta başvurulur. Denetçi güvenilir kanıt topladıkça, denetimde oluşabilecek riskler en aza indirilir.
Yetki denetim sistemleri, kurumdaki kullanıcının, ait olduğu fonksiyonel gruba tanımlanan izinler doğrultusunda işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır. Kurum içi iş akışında uygulanan bu denetim, yetki kontrolünde kurumlar arası yazışmalar gibi kurum yapısı dışına çıkan süreçlerde yetersiz kalmaktadır.
Denetim esnasında her hangi bir problemle karşılaşıldığında (bilgi alamama vb.), denetlenen birimin yöneticisi ile görüşülmelidir. Denetimin amacına ulaşabilmesi için, tarafsızlık ve objektiflik kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Denetim zamanlamasına dikkat edilmelidir. Denetçiler, tavsiyede bulunmaktan kaçınmalıdır.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri