Deniz kumu dağlardan, kayalardan ve taşlardan meydana gelmektedir. Kaya yapısında bulunan taşların yağmur, rüzgar ve dalga yardımı ile aşınmasıyla oluşmaktadır. Deniz kumları binlerce yıl içerisinde kaya yapılarının aşınması ile oluşmaktadır.
Deniz kumu (veya okyanus kumu), okyanusa taşınan tortulardan ve okyanus kayalarının erozyonundan meydana gelir. Kum tabakasının kalınlığı değişmektedir. Bu kum türü inşaat için idealdir. Avrupa'da deniz ekosistemi ve yerel balıkçılık kum madenciliği kaynaklı büyük zarar görmüştür.
Deniz kumundaki zarar, deniz kabuklarıdır. Elenmiş, pırıl pırıl bir deniz kumundan çok kaliteli beton üretebilirsiniz.
Kum tanecikleri kayaçların rüzgâr ya da su gibi bir dış etkiyle aşınması sonucu oluşur. Boyutları genellikle 0,05 milimetre ile 2 milimetre arasında değişir. Kum taneciklerinin rengi ve boyutları oluştukları kayacın yapısı hakkında önemli bilgiler verir. Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır.
Çöl veya sahilde bulunan kumun altında çeşitli nesneler ve yapılar olabilir. Bunlar arasında fosiller, mineral yatakları, arkeolojik kalıntılar, su kaynakları ve doğal gaz yatakları gibi şeyler bulunabilir. Ayrıca, insan yapımı yapılar da olabilir, örneğin, gömülü hazineler veya eskiden kalan antik şehirler.
İlgili 19 soru bulundu
Sahil kumu; erozyon ile oluşur. Binlerce yıl boyunca, kıyı bölgelerdeki kayalar dalgaların çarpmasıyla aşınır ve tortular biriktirir. Ayrışma, akarsu malzeme taşınımı, kayalarla etkileşime geçen deniz canlıları plaj oluşum sürecini hızlandırır.
Geriye suda yüzemeyen, dalgaların hareket enerjisinin hareket ettirmeye yetmediği daha iri taneli kısım kalır. Bu da kumdur.
Kum dökme, günümüzde benimsenen hareketsiz yaşam tarzı ve dengesiz beslenmeden dolayı ortaya çıkabilir. Çoğu toplumda sıklıkla görülür ve böbrek veya kasık ağrıları sonucunda varlığını belli eder. Hastaların yaptırdıkları idrar tahlilleri sonuçlarında ise teşhis edilme olasılığı yüksektir.
Kum dökme bazı durumlarda böbreklerde enfeksiyon oluşumunu da tetikleyebilir. Bunun nedeni, idrardaki kristallerin çözünememesi ve bunun da kanalların kısmı olarak tıkanmasına neden olmasıdır. Enfeksiyonun ciddi sonuçlara yol açmaması adına, tedavi süreci antibiyotikler ile desteklenebilir.
Sırtta veya yanlarda ağrı, idrar yaparken ağrı ve yanma, kötü kokulu idrar yapma, idrarda kan, mide bulantısı ve kusma böbrekte kum olması ya da kum dökmede görülen belirtilerdir.
Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu da su içerisindeki tuzun etkisi ile korozyona neden olmaktadır (Robert, 1968).
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır. kullanılan agregada ne kadar çok yabancı madde bulunursa, beton ve demirin birbirine olan bağı ve dayanımları o kadar azalır.
Özellikle deniz kabukları beton içinde boşluklu yapı oluşmasına, kapak atmasına ve gözenekler oluşmasına sebep oluyor. Betondaki gözenekli yapı ise mühendislerin istemediği bir detaydır. Mukavemeti düşürmekle kalmayıp içeriye rutubet girmesine sebebiyet verebilir.
Otellere ait plajlar ya da özel plajlarda kullanım alanı yetersiz olması durumunda denizden kum basma yöntemi kullanılarak alanlar genişletilebilir. İhtiyacınız olan kadar kum denizin içinden temin edilir ve istediğiniz alana yayılarak projelendirilen şekilde belirlenen plaj alanlarında genişleme sağlanabilir.
Kalsiyum karbonat bileşimli kireçtaşı beyazdır. Feldspat tanelerin açık kırmızı-kahverengi renkte görünmesine neden olur. Siyah kum tanecikleri ise volkanik kökenlidir. Kuvars, kireçtaşı kumları güneşi yansıttıklarından ayakları pek yakmaz; ancak volkanik kökenli siyah kumlar ısıyı çok fazla emdiğinden yakar.
Dere kumu ise koyu renk ve büyüklü küçüklü tanelere sahip oluyor. Dere kumunun da ince formu olabiliyor ama elinize bir avuç alıp yakından bakarsanız tanelerinde renk farklılıkları olduğunu görürsünüz, deniz kumunda ise tek renk hakimdir, bu şekilde ayırt edebilirsiniz.
Ağrı kesici tedavisine ek olarak hastanın bol bol sıvı tüketerek idrar miktarını arttırması ve böylece bulunan küçük boyuttaki kristallerin atılımını kolaylaştırması tavsiye edilir. Aynı zamanda görülen tedavilere ek egzersiz yapılması özellikle de sık sık ip atlanması kumun veya taşın düşmesi için iyi bir yöntemdir.
Böbrek taşı ve kum dökme problemi için önerilen limon suyu, doğal içilmelidir. Her sabah kahvaltıdan önce ılık suyun içine yarım limon sıkınız ve 10 gün boyunca aç karnına içiniz. Limon suyu idrar yollarını temizleyerek kumların atılmasını hızlandıracaktır.
Nerede ve nasıl oluşur? Nerede idrar varsa orada taş olabilir, böbreğin pelvisinde ve böbreğin havuzcuğunda oluşabilir. İdrarda koruyucu olan bazı maddelerin vücut tarafından eksik üretilmesi taş oluşumuna neden olur. Sıcak, yüksek rakımlı ve tropikal ülkelerde böbrek taşı daha sık görülür.
Bu taşlar, idrar yolundan geçerken ağrı, rahatsızlık ve bazen de ciddi komplikasyonlara neden olabilir. “Kum dökme” terimi, bu taşların idrarla birlikte dökülme veya geçirilme sürecini tanımlamak için kullanılır. Bir kişi böbrek taşı veya idrar yolu taşı problemi yaşıyorsa, bu durum tıbbi müdahale gerektirebilir.
Bu çalışmanın bilimsel değeri düşük olup hastalar üzerinde kum dökmeye faydasının olduğu kanıtlanmamıştır. Unutulmamalıdır ki idrar kanalındaki 5mm'den küçük kristal veya taşların idrarla kendiliğinden düşme-atılma oranı %70-85'dir. Aslında hastalarımızın normal su içmeleri yeterlidir.
Dilerseniz tatil dönüşünde eve biraz deniz kumu getirip evde de deneyebilirsiniz. Kumda yürüyüş kan dolaşımını hızlandırıyor, bacak ve kalçaları inceltip şekillendiriyor. Sıcak kumda güneşlenmenin bazı kireçlenme ve romatizma sorunlarına çare olduğu da söyleniyor.
Kullanılan özel kum, silika olarak da bilinen silikondioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristalleri tanelerinden oluşur. 1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir. Kum, erime noktasına ulaştığında tam bir dönüşüme uğrar. Sıvı silikondioksit soğuduğu zaman tekrardan katı kristal hâle dönüşmemektedir.
BAKANLIK RAPORLARI AÇIKLADI. Bodrum sahillerini Maldivler'e çevirmek için kullanılan beyaz kumun sırrı ortaya çıktı. MTA Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında çıkan sonuçlara göre, kumun silis kumu olduğu öğrenildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri