“DENİZ CANLILARININ ZEHRİNE İDRAR İYİ GELİR” Proteinin yapısı ısıyla bozulur. Sıcak 45 santigrat ile 60 santigrat uygulaması da pek çok deniz canlısının zehrini etkisiz hale getirir. Yaralanan bölge dayanılabilecek en sıcak suda 30 santigrat ile 90 santigrat dakika bekletilmelidir.
Sirke, incir suyu, haşlanmış kaktüs, ısıtılmış taş, sıcak idrar, sıcak su ve buz bunlardan bazılarıdır ve çok düşük kanıtlara sahiptirler. Önceleri sadece dikenli balık yaralanmalarında önerilen sıcak uygulaması tedavileri, diğer deniz sokma/yaralanmalarında da gittikçe artan oranda önerilmektedir.
Balık avına giderken yanınızda her zaman bulundurduğunuz, eczanelerde satılan amonyağı yara üzerine dökünüz. (Eğer yanınızda amonyak yok ise yara üzerine idrarınızı yapabilirsiniz.) Bu sızlamayı azaltacaktır. Ve sonra yara bölgesini dayanabildiğiniz kadar sıcak su içinde bekletiniz, böylece zehrin yapısı bozulacaktır.
Yumuşakçalar (Salyangozlar, istridyeler, midyeler, mürekkep balığı ve ahtapotlar) - Mollusca. Bunların ısırması ile ısırık alanında dolaşımın bozulması-iskemi, siyanozis, gerginlik ve şişme olmakta ve bu belirtiler tüm vücuda yayılmaktadır. Hatta öldürücü olabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Etkilenen bölge ovulmamalı, kaşınmamalıdır, Yara bölgesine sıcak uygulama yapılır. Çünkü deniz canlılarının enzimleri sıcağa dayanıksızdır. Hasta/yaralı sağlık kuruluşuna gönderilmelidir.
Ilık su ve sabun ile bu bölgeyi temizlemeniz yeterlidir. Böcek ısırığı olan bölgede şişlik oluştuysa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bu hem ağrıyı hem de kaşıntıyı geçici olarak dindirmeye yardımcı olur. Ancak kaşıntı geçene kadar ısırık olan bölgeyi kaşımamaya dikkat etmelisiniz.
Bu bulguların süresi hastaya, balığın cinsine ve mevsimlere göre değişmektedir. Halk arasında bilinenin aksine acil servis müdahalesi olarak soğuk su yerine etkilenen bölgenin 60-90 dakika yaklaşık 40oC veya daha sıcak suya daldırılması gerekmektedir.
Bazen delinme yerinde iyileşmesi aylar alabilen bir yara da kalabilir. Trakonya sokmasının semptomları, ateş , titreme, nöbetler , bayılma (senkop), mide bulantısı , düşük tansiyon , kardiyak aritmi (düzensiz kalp atışı) gibi tüm vücut semptomlarını ortaya çıkabilir, baş ağrısı , terleme ve nefes almada zorluk.
Bu dikenler Sokar balığının kendisini avcılardan koruması içindir. Bir kez batarsa uzun süreli ağrılara neden olur. Bu yüzden ismi Sokardır ve gerçekten de acımaz sokar. Eğer sizi bir Sokar balığı sokarsa balıkçıların tavsiyesi iğnesinin battığı yere Pril sürmeniz!
Bu durumu iyileştirmek için hafif hidrokortizonlu krem ya da oral antihistamin kullanabilirsiniz. Denizanası sokması eğer ki kollarda ya da bacaklardaysa ace bandajı gibi bir bandaj kullanabilir, sokulan yerin etrafını sarabilirsiniz; ancak kan dolaşımını engellememeye dikkat etmelisiniz.
Çoğu zaman denizanası sokmaları ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere neden olur. Bazı sokmalar daha fazla tüm vücutta (sistemik) hastalığa neden olabilir. Ve nadiren de olsa hayati tehlike arz ederler. Çoğu denizanası sokması, evde tedavi ile birkaç gün veya hafta içinde iyileşir.
Benim deneyimlerime göre sokması çok hafif bir kaşıntı yada bir ağrıya neden olabilir. Vücutta yara izi bırakmaz. Ancak bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre zehir etkisi değişebilir.
Haşlanmış sebzeler, elma ve limonlu su ile birlikte sulu besin ve çorba tüketmek de önerilir. Zehirlenmenin ardından en az iki gün beslenme aynı şekilde sürdürülür. Mide eski işlevine kavuştuktan sonra mideye yüklenmeden eski beslenme alışkanlığına geçilebilir.
Taş BalığıDünyanın en zehirli beş hayvanı arasında bulunan Taş balığı, okyanusların ise en zehirli balığı.. Taş balığının panzehiri yok. Bulunduğu ortama kamufle oluyor ve çok dikkatli bakıldığında görülüyor. Bazen 48 saat hareket etmeden avını bekleyebiliyor.
Ülkemizde "Sokar" ya da "Sokan" balık ismiyle bilinen Sokar Balığı aslında bir Kızıldeniz balığıdır ve Türkiye'ye yaz aylarında yumurtalarını bırakmak için Süveyş Kanalı üzerinden giriş yaparak uzunca bir yolculuk yapar.Kendisi bir kaya balığı türü olan Sokar, Antalya'da Fethiye ve Kaş'ta; ayrıca Kıbrıs sularında ...
Trakonya balığı Türkiye'de Ege, Marmara ve Akdeniz'de görülmektedir. Hatta bu balık Akdeniz'in en zehirli balıklarından biri olarak ifade edilmektedir.
Bilimsel araştırma, balıkların da hiperventilasyon ve davranış değişikliği gibi acı sonrası belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı Sucul hayvan biyolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından birine göre balıklar acıyı insanların deneyimlediğine benzer şekilde hissediyor.
Sokar balığının eti yenmektedir. Hatta etinin oldukça lezzetli olduğu söylenmektedir. Genellikle tavası yapılmaktadır. Eti yendiği için besin balığı olarak geçmektedir.
Balığın içindeki pislikler temizlendikten sonra yenilmesi caizdir. Balık ve benzeri deniz hayvanları boğazlanmaz. Bazıları balıkların kafasına vurup öldürüyor. Her ne kadar buna gerek yok ise de kafasına vurularak öldürülse bile caizdir.
İskorpitler zehirli dikenlere sahip olan bir balık türüdür. Sırt yüzgecinde 11, karın yüzgecinde 1 ve anüs yüzgecinde 3 adet zehirli diken bulundurur ve bu dikenler vücuda temas ettiğinde deride kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir. Zehir etkisi birkaç gün sürebilir ve ilk yardım olarak amonyak kullanılabilir.
Ne oldu şimdi? Denize giriyorsun ve bitler seni ısırıyor, yakıyor. Yakında nefes alacak oksijeni bile bulamayacağız." Deniz bitine maruz kalan kişilerin cildinde anlık elektrik çarpmasına benzer bir yanma oluyor ve kişinin cildinde daha sonra kızarıklıkla birlikte kabarcıklar oluşuyor.
Deri hemen deniz suyuyla hafifçe yıkanmalıdır. Kesinlikle tatlı su ya da buz kullanılmamalı ve deri asla ovuşturulmamalıdır (tatlı su kullanımı derideki patlamamış zehir hücrelerinin patlamasına neden olabilir). . Ağrı ya da kaşıntı sona erene kadar sirke, %40-70 derecelik alkol ya da amonyak uygulanabilir.
Denizanalarının besin zincirindeki önemi büyük
Bunun dışında ekosistemde 120'nin üzerinde balık, denizanası üzerinden besleniyor, besin zincirinde yeri var. Sardalya, kılıç balığı, çaça balığı, üreme döneminde denizanaları üzerinden besleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri