Kutusunda UV-A+UV-B yazan kremler mümkün olduğunca tercih edilmelidir. Güneşten koruma faktörü değerleri 30'dan yüksek olan ürünler kullanılmalıdır. Yağlı bir cildiniz var ise yağlı ciltlere özel olan güneş kremlerini, hassas bir cildiniz var ise güneşten koruma faktörünü en az 50 olan kremleri kullanılması önerilir.
Uzmanlar, güneşlenirken güneş koruyucu kullanmanın ve denize ya da havuza girerken önlem almanın yaz mevsimini sağlıklı ve güzel bir ciltle geçirebilmenin mümkün olduğunu söylüyor. Güneş kremi alırken koyu tenlilerin 15, açık tenlilerin de 30 faktör ve üzerinde krem tercih etmeleri gerektiği hatırlatıldı.
Peki sıklıkla bahsedilen suya dayanıklı güneş kremi nedir ve ne işe yarar? Vücut üzerinde yanık etkisi gösteren UVB ışınları ve UVA ışınlarının tümünü güneş kremi ile koruyabilirsiniz. Suya dayanıklı güneş kremi ise havuz, deniz suyu gibi dış etkenlerden vücudu korumaya yardımcı olur.
Havuç Yağı
yoğun kıvamı sayesinde güneş ışınlarına karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. iyilik yapabilirsiniz.
Bu nedenle cildinizi güneşin tüm zararlı etkilerine karşı etkili bir şekilde korumak için hem UVA hem UVB ışınlarına karşı savaş açan güneş koruyucu ürünlerini tercih etmelisiniz. Çok hassas ciltlerde ve çocuklarda SPF50+ korumaya sahip ürünler sizinle olmalı.
İlgili 30 soru bulundu
Denizde güneş kremi nasıl kullanılır? Güneş kremini denize girmeden 30 dakika önce sürdüğünüzden emin olmalısınız. Denizden sonra cildinizi durulayıp kurutarak kremi mutlaka yenilemelisiniz.
Yaz aylarında güneş ışınları yoğun olduğu için daha yüksek SPF içeren ürünler kullanmakta yarar vardır. Genel olarak 30 SPF yeterli olsa da cildinizin rengine, hassasiyetine ve güneş yoğunluğuna göre daha yüksek faktör de tercih edilebilir.
Güneş kremini plajda sürmeyin
Çünkü kremin cilt tarafından emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama 30 dakikaya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle en ideali kremi dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce, mümkünse ayna karşısında ve giyinmeden önce sürmeniz. Koruyucu kremi yeterli miktarda sürmeye de özen gösterin.
Güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılması gereken krem böylelikle cilt tarafından emilerek koruma işlemini başlatıyor. Suya dayanıklı yapısı ile denize girdikten sonra yenileme gerektirmiyor. Sebamed Sun Cream SPF 50 faktör güneş kremi makyajın altına da kullanılabiliyor.
Çok yüksek koruma sağlayan La Roche Posay Anthelios Uvmune, suya karşı dayanıklı formu sayesinde yazın plajda güvenli bir şekilde güneşlenmene ve yüzmene imkan sağlıyor. La Roche Posay güneş kremi cildini UVA ve UVB ışınlarından korurken Kızılötesi-A ışınlarının ve kirliliğin neden olduğu hasarlara karşı cildi korur.
Yağ-su bazlı emülsifiye ürünler cilde gerekli sebum ve su değerlerini vermesi beklenir. Eğer cilt kuru ise yağ bazlı, cilt yağlı ise su bazlı ürünler tercih edilir.
Su bazlı bir nemlendiricinin içerik listesinde su (veya Aqua) ilk sırada yer alır; yağ bazlı bir nemlendirici ise içerik listesinde “yağ” olarak tanımlanmış ya da yağ olarak bilinen bir etken madde yazar. Bunun dışında her iki bazda da olan ürünlerin içeriğinde benzer veya ortak etken maddeler yer alabilirler.
Denize girmeden önce UVB ışınlarına karşı koruyan güneş kremini mutlaka uygulamalısın.
Solante güneş kremleri özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına karşı üstün bir koruma sağlıyor. Deniz ve havuzun yanı sıra Solante güneş kremleri, günlük hayatta tek başına ya da makyaj altına baz olarak da kullanılabiliyor.
Kullanılan güneş kreminin hem UV-A hem de UV-B tiplerindeki güneş ışınlarına karşı koruma sağlaması dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Terleme veya yüzme esnasında su ile temas eden güneş kremi etkisini yitirebilir.
Güneşe karşı ciltte bariyer oluşturan kremlerin koruma süresini hesaplamak için dakika ve faktör değerinin çarpılması yeterlidir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
Güneş kremini 30 dakika önce sürün
Cildimizi zararlı UV ışınlarından koruyan güneş koruyucu kremlerin güneş ışığına maruz kalmadan en az 30 dakika önce sürülmesi gerekiyor. Bunun nedeni ise kremin ciltten emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama olarak bu kadar süreye ihtiyaç duyması.
Cilde dair birçok olumlu etkisiyle gündeme gelen zeytinyağı ise güneşten korunmaya yardımcı olabilecek etkili bir bakım iksiri olarak görülüyor. Çünkü zeytinyağının da bir SPF (Sun Protection Factor) değeri bulunuyor.
Ciltte hasar oluşumunu önlemek için zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa güneş koruyucu krem kullanmayı asla ihmal etmeyin. Yaz aylarında kullandığınız ürünün güneşten koruma faktörünün 50 (SPF) olmasına da dikkat edin.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş kremlerinde bahsi geçen geniş spektrumlu korumaya sahip olmak için UVA korumasının UVB korumasının en az 1/3'ü kadar olması gerekiyor. Yani çok yüksek koruması olan güneş kremleri UVA'dan çok UVB ışınlarından cildi korurlar. Uzmanlar genellikle SPF15, SPF 30 ve SPF 50 güneş kreminin yeterli olduğunu söylüyorlar.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri