Ancak doğada, doğal sebeplerden dolayı ölmüş bir hayvan yeni ölmüş, kurtlanma başlamamış, ve kontroller sonucu parazit ya da bir hastalık taşımıyor ya da bir hastalık sebebi ile ölmemiş ise ve bu hayvan insan bünyesince tüketilebilir bir hayvan ise yenmesinde sorun yoktur.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Böyle hayvanın kanı akıtılmadığı için bu et de murdar sayılmış ve haram kılınmıştır. (Râzî, XI, 133; bk. Diyanet Tefsiri, Kur'an Yolu, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: II/166-174.) Boğazlanmadan veya av aletlerinden biriyle avlanmadan ölen hayvanların eti yenilmez.
Haramlar; kesilmeden ölmüş hayvan, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah'tan başkasının adı anılarak kesilenler şeklinde açıklanmıştır.
Bir hayvan tüfekle avlanır, mermi hayvanın bedenine girerek parçalarsa, pak ve helal olur. Kurşunun sivri olup olmamasının farkı yoktur. Kurşunun demirden olması şart değildir. Ancak kurşun hayvanın bedenine girmez, değmesinin şiddetiyle veya hararetiyle hayvanı öldürürse, pak ve helal olması sakıncalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Eti yenen davar [koyun, keçi], sığır [manda, inek, boğa], deve gibi evcil hayvanların, yabani olanları da yenir. Mesela buffalo, bizon yabani sığırdır. Lama yabani devedir. Yani bunlar yenir.
Ölmüş kimseler için kurban kesilir mi? Son zamanlarda halkımız arasında yaygınlaşma eğilimi gösteren ve “ölü kurbanı” veya “kabir kurbanı” diye isimlendirilen bir kurban çeşidi dinen yoktur. Ancak ölmüş birisi adına veya sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Ehl-i kitabın (Yahudi ve Hristiyan'ın), usûlüne uygun olarak kestiği hayvanın eti ve pişirdiği yemek yenilir.
Kurban kesmek bir ibadet olsa da kurban kesim işini yapan bir kişinin gerçekleştirdiği eylem bir ibadet değildir. Bu iş için ödeme alan ve ücretli bir şekilde kesim işini yapan insanlar, ibadet kapsamında bu işi gerçekleştirmediğinden kesim sırasında abdest alması zorunlu değildir.
Evet, elbette acı çekerler.
Acı beyinde işleniyor, sonra bilince ulaşıyor. Zaten kontrol edilebilir olsaydı, hiçbir hayvan acı çekmeyi seçmezdi. Dolayısıyla herhangi bir anestezi uygulanmayan bir hayvanı canlı canlı bıçakla doğradığınızda elbette beyinlerinde acı deneyimleniyor.
Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban Kesebilir.
Fakat ölü oda sıcaklığında veya daha sıcak bir havada beklerse artık kan dolaşımı durmuş olduğundan kas ve organlarda bakteriyel üremeler başlar, kan otoliz olur ve bu ortamda bakteri ve bakteri toksinleri yayılır. Bu durumda toksisite artar ve ette çürüme başlar.
Karabük Müftüsü Halil Bektaş ise İslam'da hayvanlar için mezarlık geleneğinin olmadığını, hayvanların günahının olmamaması nedeniyle dua edilmesine gerek olmadığını açıkladı.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Hayvanlara Fatiha. okunmaz. Fatiha Kur'ân'dır, hayvanın ruhuna Fatiha. okumak Kur'ân'a saygısızlıktır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Eti yenen hayvanların etlerinin helal olması için, hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, müslüman veya ehl-i kitaptan olması gerekir. Ehl-i kitaptan olmayan mecûsî, putperest veya ateistin kestiği hayvanın eti helal değildir.
Usûlüne uygun kesim, Hanefîler'e göre besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti Hanefîler'e göre haram olur.
Kesilecek hayvana ve kesim işlemine dair şartlar mevcutsa kadının kestiği ile erkeğin kestiği arasında bir fark yoktur, kadının kestiği yenir. Çünkü kesim işleminin şartları arasında Müslüman olmak, erkek olmak, temiz olmak (cünüp, hayızlı, nifaslı olmamak) gibi şartlar bulunmamaktadır.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâldir.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helal olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Türkiye'de de ölen hayvanlar için mezar yeri vardır. Ancak bu yasal bir düzenleme ile zorunlu değildir. Avrupa ülkelerinde ölen evcil hayvanların yakılması da söz konusudur.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın hayvan mezarlıkları ve ölü yakılma işlemine ilişkin görüşü ise şöyle: "Hayvan mezarlığı şeklinde bir uygulama İslami örf ve kültürümüzde bulunmamakta olup bu şekilde bir işlemin dinimizde yeri bulunmamaktadır.
Onu alabilir misiniz? Evet. Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri