Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
Hafif ila orta derecede bir yanık için, bu süre 7 gündür, ancak birkaç hafta boyunca küçük miktarlarda soyulma meydana gelebilir. Cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için bol su için. Ölü cilt hücrelerini soyarken nazik olun. Çekmeyin veya ovalamayın.
Denize girdikten sonra tuzlu suyun vücut yüzeyinde kalması cildin aşırı derecede kurumasına ve sonrasında pul pul dökülmesine neden olur. Bu nedenle denizden çıktıktan sonra mutlaka duş almak ve bu şekilde güneşlenmek gerekir.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. 2. ve 3.Derece yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Vitamin eksikliği, çeşitli hastalıkların belirtisi ve mevsim geçişlerinin birer habercisi olan deri soyulması evde tedavi edilebilir. Atopik dermatit, egzama, alerji gibi cilt hastalıkları yaşayanlar gün içinde ya da belirli bir süre deri soyulmasını yaşamaktadır. Bu gibi durumlarda önce doktora görünmeniz önerilir.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
Güneş yanığı belirtileri güneş ışınlarına maruz kalındıktan birkaç saat sonra meydana gelir. Sonraki birkaç gün içinde ise vücut kendi kendini soyarak iyileşme sürecine girer. Cildin rengindeki kırmızılık veya oluşan renk değişimi ise gün geçtikçe kaybolmaya başlar.
Güneş ışınlarına maruz kalan cildiniz teninizin gerilerek soyulmasına neden olabilir. Bu yüzden banyodan sonra bronzlaşmış teninize mutlaka güneş sonrası için üretilen losyon, krem veya yağ sürün. Böylece kuruyan teniniz nemlenecek ve bronzluğunuz daha kalıcı olacaktır.
Deriyi üst deri (epidermis) ve alt deri (dermis) olarak iki kısma ayrılır. Üst deri zaman içersinde kendini yenilerken, alt deri hiçbir zaman kendini yenilemez. Dermabrazyon, uygulaması elmas uçlu bir aparatı hızla çeviren bir motor yardımıyla yapılır.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
Yanığın sonuçlarının tam olarak ortaya çıkması 2 günü bulabilir. Eğer yanık 1. derece ise ortalama 2-4 saat içerisinde belirtiler görülmeye başlanır. Yanık tamamen ortaya çıktıktan sonraki birkaç gün içerisinde iyileşir. Yanık derecesi 2 ise, iyileşme süreci bir hafta, bazen daha uzun sürebilir.
Ciltte sıkılaşma, doku ve kırışıklıklarda belirginleşme ve hafif kaşıntı gözlenebilir. Süreçten sonraki 3 ila 5 günde deri dökülmesi başlar ve cilt tipine göre değişebilir. Eğer ciltte soyulma başlarsa, genellikle yüzün ortasından dışa doğru oluşur ve 2 haftaya kadar sürebilir.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. Derce yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır. İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur.
Güneş yanığı da ciltte iz bırakabilir. Şiddeti cilt tipine ve fototipe, bireysel UV duyarlılığına, genetik faktörlere, maruz kalma süresi ve sıklığına ve güneş radyasyonunun yoğunluğuna göre değişir.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir. Aşırı seviyede ve / veya birden fazla güneş yanığı varlığı, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açar.
Bu hasarların bir sonucu olarak güneş sonrası cilt soyulması görülebilir. Bu sorunu önlemek veya hafifletmek için alabileceğiniz bazı önlemler: Güneş koruyucu kullanmaya devam edin. Serin suyla duş almaya özen gösterin. Nemlendirici ürünleri kullanın ve bolca su için.
Sinirleri sakinleştirerek stresi azaltmaya yardımcı olur, cilt gözeneklerini açar, egzamaya iyi gelir, vücudunuzdaki kan dolaşımını sağlar, siyah noktaları yok eder, üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunlar deniz suyunun faydalarından sadece bir kaçı.
Sodyum ve iyot gibi diğer mineral tuzları açısından zengin olduğu için, okyanus suyu antiseptik olarak kabul edilebilir, bu da yara iyileştirici özelliklere sahip olabilir.
D vitamini sentezi için öğle saatlerinde 10-20 dakika koruyucu krem kullanmadan güneşlenilmelidir. Ciltte D vitamini sentezi hemen başlamadığı için 1-2 saat duş alınmamalıdır.
Kurdeşene iyi gelen tedavi yönteminin başında antihistaminik ilaçlar gelir. Kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerin başında ise cilt kaşıntısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak, yulaf ezmesi ve karbonat banyosu da ciltteki tahrişi azaltabilir. Ayrıca aloe vera da kurdeşene iyi gelen doğal yöntemlerdendir.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
Lazer ya da kimyasallar kullanılmadan özel medikal cihaz ile derinin hafifçe soyulması işlemine “dermabrazyon” denir. Deri daha pürüzsüz, canlı, yumuşak bir görünüme kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri