İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Osmanlı Sultan'ı II. Mahmut'un kullandığı söz, o dönemki Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşadığı buhranlı dönemi en net ifade ile tarifidir. Bu sözün kullanıldığı dönemler, 600 seneyi aşkın varlığını sürdüren Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışının başladığı günlere denk gelmektedir.
Cevabımız: Bu atasözü gerçek anlamlı değildir. Çünkü bir insan denize düşerse yılana sarılmaz. Bu atasözü mecaz anlamda kullanılmıştır.
bir osmanlı sultanın ruslardan yardım istemesi yadırganır. bir takım vezirler ''bu nasıl işdür?'' diye mırıldanınca, sultan mahmut "ne yapalım? düştük denize sarılırız yılana" der. zor duruma düşen, bundan kurtulmak için her türlü çareye başvurur anlamındaki söz.
Cevap:Son derece tehlikeli bir durumla karşı karşıya gelen, çaresiz kalan, kurtuluş için bir çıkar yol bulamayan kişi.
İlgili 32 soru bulundu
Denize düşen yılana sarılır - Vikisözlük.
Su içene yılan bile dokunmaz atasözü dazı durumlarda insanları uyarmak amacıyla kurulurlar. Anlamı Türk Dil Kurumunca tanımlanmıştır. Bu anlamı: Düşman olsa bile su içen kimseye dokunulmamalıdır. Az bir su bile kişinin boğulup hayatını kaybetmesine yol açabilir.
Ruslardan yardım istemesi tuhaf karşılanır ve vezirler böyle bir şeyin nasıl gerçekleşebileceğini sorgulamaya başlar. Bunun üzerine II.Mahmut denize düşen yılana sarılır cümlesini söylemiştir.
Atasözleri mecazi bir anlatım ile bilgi ve öğüt veren sözlerdir. Geçmiş yıllardan günümüze kadar gelmiş olan bu sözlerden birisi de Az Söyle Çok Dinle atasözüdür.
Mısır ordusunun ilerleyişi karşısında çaresiz kalan Sultan Mahmut kendisinin ve devletinin itibarını sarsan iki anlaşmaya imza atmak zorunda kaldı. Mısır tehdidini önlemek için Rus yardımına karşılık 8 Temmuz 1833 tarihinde Hünkâr İskelesi Anlaşması'nı imzalayıp, bir bakıma Rusya'nın etkisi altına girdi.
⇒Mecazdır.
⇒Çünkü mecaz anlamı bir kişinin burnundan yanına gelememesi burnundan ayrılmaması. Gerçek anlamı Bir kişinin yanında kalmak o kişinin yanından hiç ayrılmamak.
Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta Sinop burnu olarak kabul edilir. Bu cümledeki burun kelimesi aslında bir terim değilken cümle içi kullanımı sonucu coğrafi kategoriye dahil olarak terimleşmiştir.
b. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. * Acı patlıcanı kırağı çalmaz. * Rüzgâr eken fırtına biçer (Rüzgâr ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
Sultan II. Mahmud, 20 Temmuz 1785'te Topkapı Sarayı'nda dünyaya geldi.
1808 ve 1 Temmuz 1839 yılları arasında Osmanlı padişahı olan II. Mahmut dönemine farklı bir açıdan bakalım. Sultan II. Mahmut 20 Temmuz 1785'te Topkapı Sarayı'nda dünyaya geldi.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Açıklaması : İnsan istedikten sonra her yaşta eğitilebilir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "aç ayı oynamaz" atasözü; "çalışmasından, emeğinden kazanç sağladığınız hayvan ya da insanı doyurmalı, ona iyi bakmalısınız ki çalışmasını sürdürebilsin" anlamına gelir. Yani bir kişiden verim alabilmek için öncelikle onun temel ihtiyaçlarını karşılamak gerekir.
Göğe Direk, Denize Kapak Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: hem gereksiz hem de gerçekleştirilmesi hayale bile sığmayan şeylerle uğraşılmamalıdır.
[1] Hem gereksiz hem de gerçekleştirilmesi hayale bile sığmayan şeylerle uğraşılmamalıdır.
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
Cevap: Yükte hafif pahada ağır deyimi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Aksoy yine “Dost ile ye iç, alışveriş etme” (1988b: 136) atasözünü, mecazsız diye nitelendirmiştir. Bu atasözünde de dost, alışveriş gerçek anlamda, “ye-, iç-” kelimeleri gerçek anlamlarıyla değil, “birlikte vakit geçirmek, muhabbet etmek” anlamıyla kullanıldığı için mecaz anlamdadır.
Doğrulanmış Cevap
-- Bugünün işini yarına bırakma atasözü gerçek anlamlı mı yoksa mecaz mı ? Sorusunun cevabı ; Mecaz kelime olmadığı için gerçek anlamlıdır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri