Algler su ortamında primer üretici canlılardır ve besin zincirinin önemli bir parçasını oluştururlar (1). Denizlerin en önemli canlı kaynaklarından biri olan alglerden gıda, tarım, kozmetik, tıp, eczacılık ve endüstri dallarında yararlanılmaktadır.
Üreticiler besin zincirinde ilk basamakta yer alır. Üreticiler kendi besinini üreten (fotosentez yapan) canlılardır. Tüketiciler otla beslenen ve etle beslenen olarak ikiye ayrılır. Ayrıştırıcılar ölmüş bitki ve hayvan artıklarını parçalayarak doğaya kazandıran mikroskobik canlılardır.
Bu zincir, üreticiler olarak bilinen bitkilerden başlar; çünkü onlar güneş enerjisini kullanarak organik maddeyi üretirler. Üreticileri yiyen otçullar, etçiller ve yıkıcılar gibi tüketiciler, besin zincirinin diğer seviyelerini oluşturur.
Bazı hayvanları avlayan başka bir hayvan yoktur. Bu hayvanlar besin zincirinin tepesindedir. Hiçbir şey köpek balığını avlamaz, yani köpek balığı besin zincirinin tepesindedir. İnsanlar da besin zincirinin tepesindedir.
BESİN ZİNCİRİ PİRAMİDİ ÖZELLİKLERİ
Besin piramidinin en alt katmanını üretici canlılar oluştururken 2.katı otçul canlılar oluşturmaktadır. Piramidin 3. Basamağında etçil canlılar yer alırken piramidin tepesinde ise yırtıcı canlılar yer almaktadır. Besin piramidinin en faydalı kısmını 1. basamak oluşturmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Besin zincirinin son halkasını ayrıştırıcılar (parçalayıcılar) oluşturur. Besin zincirinin son halkasını ayrıştırıcılar (parçalayıcılar) oluşturur. Bunlar canlı artıklarını (ceset, dışkı vb.) ayrıştırarak organik maddeleri, mineralleri tekrar toprağa iade eder.
Aynı zamanda o canlılar da başka canlılar tarafından besin olarak değerlendirilir. Canlıların birbirlerini tüketmeleri üzerinden oluşmuş olan zincir ise besin zinciri olarak bilinmektedir. Genel olarak besin zinciri 3 ayrı kategori kapsamında ele alınır. Bunlar arasında üretici, tüketici ve ayrıştırıcı yer almaktadır.
çeşitlerinden yememiz ve sağlıklı kalmamız için bu farklı besin piramidi 4 basamaktan oluşmakta olup: gruplardan ne kadar tüketmemiz gerektiğini de söyler. Piramit sağlıklı beslenilmesi için ihtiyaç duyulan enerji, protein, vitamin, mineral ve lifler almak için tüketilen gıda gruplarını vurgular.
Bitkilerle beslenen otçullar birincil tüketici, bunları yiyerek beslenen etçiller ile hepçiller ikincil tüketici diye adlandırılır. Tüm canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Günlük yaşamda yapılan her şey için insanlar enerji kullanır.
Besin Piramidi Sıralaması
Besin piramidi içerisinde 6 farklı gıda türü bulunur. Aşağıdan yukarıya çıkan ve 4 kattan oluşan besin piramidinde en altta yer alan gıda türü daha çok tüketmemiz gereken, en tepe kısmında bulunan gıda türü ise daha az tüketmemiz gereken besini gösterir.
Canlıların beslenme ilişkisini gösteren tek sıralı yapıya besin zinciri denir. Aşağıdaki besin zincirini inceleyelim: Çekirge bitki ile beslenirken, kurbağa çekirgeyi besin olarak kullanır. Yılanın besini kurbağadır, Şahin ise yılan ile beslenir.
BESİN ZİNCİRİ
Canlılar arası ilişkinin temelinde beslenme bulunur. Ekosistemdeki madde ve enerji nakli organizmalar arasında görülen besin zinciri yoluyla olur. Bütün canlıların kullandığı enerjinin temel kaynağı güneş enerjisi olup besin zinciri bu enerjinin canlıdan canlıya aktarılmasını sağlar.
Komünite bir popülasyon içerirken ekosistem ise cansız çevreden oluşur. ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir? 2. Çok sayıda besin zincirinin bir araya gelerek oluşturduğu yapıya besin ağı denir.
Besin piramidinde bir üst basamağa aktarılan enerjinin bir kısmı ısı şeklinde kaybedilir. Besin zincirinde bir üst basamağa enerjini yaklaşık %10 'u aktarılır. Buna “ %10 KURALI “ denir.
Güneş'ten gelen enerji, sürekli olarak Yer- yüzü'ndeki çeşitli canlılar arasında aktarılır, tür- lü değişimlere uğrar. Bu işlemler sonucunda ist enerjisi olarak yeryüzünden önce atmosfere sonra uzaya yayılır, Güneş enerjis.ni ilk kullanan canlı- lar yesil bitkilerdir.
Besin zincirinde, beslenme şekillerine göre 3 tipe ayrılırlar. Bunlar ise üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılardır.
1) Tahıllar
Piramidin tabanında yer alır. Gün içinde en çok tüketilmesi gereken besinlere işaret eder. Enerjimizi sağlayan bu grup, karbonhidrat kaynağıdır.
Besin piramidinde aşağıdan yukarı doğru çıkıldıkça belli başlı değişimler gözlemlenir. Bu değişimlerin başında zehirli madde oranının artması yer alır. Hayvanlar arasında enerji dönüşümü attıkça maddelerdeki zehir miktarı da artar. Biyokütlenin ve canlı sayısının azalması da gözlemlenen diğer değişimler arasındadır.
Bu maddeler canlıların dokularında arttıkça biyolojik birikim oluşmasına neden olur ve durum zararlı hale gelir. Biyolojik birikim en fazla olduğu canlılar ise besin zincirinde en üstte yer alan canlılardır.
İlk piramit 1974'te İsveç'te yayınlandı. ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) tanıttığı 1992 piramidine ilk olarak “Besin Rehberi Piramidi” veya “Doğru Yeme Piramidi” adı verildi. 2005 yılında "MyPyramid" olarak güncellenen diyagram, 2011'de " MyPlate" ile değiştirildi.
Piramitte yukarı çıkıldıkça tüketimi azaltılması gereken besin grupları bulunur.
Besin piramidi tam olarak üçgen şeklindedir. Bunun nedeni ise yukarıya çıktıkça daralan bu piramit vücuda alınması gereken besin miktarının belirlenmesi ile doğru orantılıdır. Yukarıya doğru gidildikçe daralan bu piramitte en altta bulunan geniş tabakayı tahıl grubu oluşturmaktadır.
Besin piramidinin her bir basamağında yer alan toplam canlı ağırlığına biyokütle denir. Besin piramidinin tabanında yer alan üreticiler (yeryüzündeki tüm üreticiler), toplam ağırlığı (biyokütlesi) en fazla olan canlı- lardır.
Heterotroflar olarakta bilinen tüketici canlılar, birincil, ikincil ve üçüncül tüketici grubuna sahip, besin ihtiyacını dışarıdan sağlayan canlıları ifade etmektedir. İçinde insan ve hayvan canlı sınıfını bulunduran bu zincir halkası, otçul, etçil ve hem otçul, hemde etçil olmak üzere üç ayrı besin ağına sahiptir.
-Besinlerdeki enerjinin üreticilerden otçullara ve onlardan etçillere kadar olan iletimine, besin zinciri veya enerji aktarımı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri