Doğudan Burdur, Afyon, batıdan Aydın, Manisa, kuzeyden Uşak, güneyden Muğla illeri ile komşudur. İlin yüzölçümü 12.134 km²'dir, il Türkiye'nin yaklaşık %1,5'ini ve Ege Bölgesinin %18,5'ini oluşturmaktadır. Merkezin denizden yüksekliği 354 metredir.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
Denizli Türkiye‟nin en gelişmiş ilk 10 ili arasında yer almaktadır. Yeni teşvik sistemine dayanak teşkil eden İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) 2011‟e göre kent; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ‟dan sonra 10. sıraya yükselmiştir.
Denizli, muhteşem bir coğrafyaya sahiptir.
zengin bir yapıya sahiptir. Tekstil, ticaret, sanayi ve tarım sektörlerindeki hamlelerin yanında son yıllarda özellikle doğa harikası Pamukkale ve diğer kültür-turizm değerleri sayesinde turizm sektöründe Ülkemizin önde gelen destinasyon İllerinin başında gelmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Denizli'nin 2023 yılındaki tahmini nüfusu, verilere göre 1.061.027 olarak belirtiliyor.
Denizli'ye bağlı 19 ilçe, bu ilçelere bağlı 68 belde ve 361 köy bulunmaktaydı. 6360 sayılı büyükşehir kanunu ile beldeler ve köyler mahalleye dönüştürüldü. Günümüzde 19 ilçe ve 624 mahallesi vardır.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Denizli Ege denizine yakın bir il olmasına rağmen iç kesimlerde yer alması sebebiyle deniz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak Göl ve Pamukkale travertenlerinin bulunması sebebiyle yüzölçümleri oldukça büyük göller yer almaktadır.
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olması, birçok aktivitenin bulunması ve iklimi gibi birçok pozitif özelliği bulunan şehir, Denizli'de Memur Olmak isteyenlere daha da cazip gelir. Hayatın büyük metropoller kadar pahalı olmadığı bu ilde geçinmek daha kolaydır.
Ve işte bilim adamlarının yıllardır bağırdığı atmosferdeki “Sera Etkisi”nin acımasız sonu. Sıcaklıklar anormal derecelerde arttı ve en başta da Denizli'yi vurdu. Denizli'de son 55 yılın en yüksek sıcaklığı dün Saat 16.42'de rekor kırarak gölgede 43.4 derece olarak kayıtlara geçti.
Merkezi Denizli olan ilin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 1.051.056'dir. Tekstil sanayi, metal, gıda ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur. Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alır.
Manisa'nın nüfusu ise 1 milyon 456 bin 626 olarak tespit edildi. Aydın'ın nüfusu 1 milyon 134 bin 31 olarak hesaplandı. Denizli'nin nüfusu 1 milyon 51 bin 56, Muğla'nın nüfusu ise 1 milyon 21 bin 141 olarak kaydedildi.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli denilince ilk akla gelenler arasında üzüm bulunuyor. Denizli'de yaklaşık 5 milyon 640 bin ağaç meyve veriyor.
Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, nohut, tütün, haşhaş, üzüm ve pancardır. Sebze istihsali ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, bâdem ve nar bol miktarda yetişir.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun bitkisel üretim istatistiklerine göre, Denizli; Türkiye'deki kekiğin neredeyse tamamını tek başına üretiyor. Tütün ve şaraplık üzümde de lider olan Denizli, sofralık üzüm, kavun, anason, haşhaş ve adaçayı üretiminde de ikinci sırada…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri