"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
Başvuru için gerekli olan başvuru dosyası (Başvuru formu, gerekli evraklar, tercüme, Özgeçmiş- CV vb) danışmanlarımız tarafından hazırlanır ve eksiksiz bir şekilde bir araya getirilir. Denklik başvurularında bölüme göre Almanya Denklik Kurumları işlem ücreti almaktadır. Bu ücret 100-600 Euro arasında değişebilmektedir.
Onay süreci başladıktan sonra kayıt sırasında girmiş olduğunuz e-posta adresinize sistem tarafından otomatik gönderilen (Spam kutusuna düşebilmektedir, lütfen orayı da kontrol ediniz) veya e-Devlet Kapısı / Spor Bilgi Sistemi Uygulaması üzerinden Başvurularım bölümünde yer alan Referans No ile ödeme yapmalısınız.
1. Kademe denklik işlemi gerçekleştiren adayların onay işlemleri tamamlandıktan sonra e-maillerine gelecek olan referans numarası ile TEB Bankasına ödeme yapması gerekmektedir. Referans numarası olmadan İban no ile yapılacak olan ödemelerin hiçbir geçerliliği olmayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu süreçten sonra inceleme işlemleri başlıyor. 14 üniversiteden 96 öğretim üyesinin oluşturduğu komisyon gerekli incelemelerden sonra bir rapor hazırlıyor. Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir. 12. Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır? Her iki belge aynı işlevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.
Denklik belgesi için online olarak başvuru yapılır. Bu başvuru e devlet ya da YÖK resmi internet adresinden yapılır. Kurum tarafından ön inceleme başvuru yapıldıktan sonra gerçekleşir. Ön incelemede diplomanın teyit edilmesi yer alır.
Denklik için gerekli evraklar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir. İmzalı başvuru formu. Diplomanın aslı ya da noter onaylı sureti. Denkliği istenen diplomanın ya da mezuniyet belgesinin noter onaylı sureti ve noter onaylı tercümesi.
Türk vatandaşlığını kazanan kişinin nüfus kaydındaki vatandaşlık olay bilgilerinin İsim Denklik Belgesi düzenlenmesine elverişli olması halinde, İsim Denklik Belgesi sistem tarafından anında oluşturulur.
2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ile 2023 Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem), 26 Mart 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınavlara başvurular, 27 Ocak-6 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Denklik Belgesi Nasıl Alınır? Denklik belgesini alabilmek için ilgili süreci resmi makamlarda gerçekleştirmek gerekmektedir. Denklik belgesi alabilmenin ilk adımı başvuru yapmaktır. Başvuru yapılacak resmi daire ise Yüksek Öğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak bilinmektedir.
Üçüncü bir ülkeden Almanya'ya mı göç etmek istiyorsunuz? O zaman çoğunlukla mesleki yeterliliğinizin denkliğine ihtiyacınız vardır. Denklik olmadan aşağıdaki olanaklara sahipsinizdir: Bir oturma izni ile mesleki eğitim veya üniversite eğitimi için ülkeye giriş yapabilirsiniz.
Çalışmak için üçüncü bir ülkeden Almanya'ya giriş yapmak istiyorsanız denklik gereklidir. O zaman geldiğiniz ülkeden denklik için başvurmanız gerekmektedir. Almanya'da çalışabilmek için aşağıdaki koşullardan birini yerine getirmeniz gerekmektedir: Mesleki yeterlilik denkliğine sahip olmanız.
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Kurulumuz tarafından istenilen bilgi ve belgeler hakkında verilen dilekçeler için ücret talep edilmemektedir.
Yurt dışındaki üniversitelerinden ön lisans, lisans ya da yüksek lisans alanlarından mezun Türk vatandaşlarına denklik belgesi verilir. Bunun yanında yurt dışındaki üniversitelerin ilgili alanlarından mezun olmuş yabancı uyruklu kişilere de denklik belgesi verilir.
Eğitim hayatlarına devam etmek için İstanbul'a gelen/gelecek misafirlerimizin Denklik Belgesi almaları gerekmektedir.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
Kimler Başvurabilir? Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.
Ayrıca denklik başvuruları sahte belge, tanınmayan okul ya da program, akademik teamüle ve mevzuata aykırı yatay ve dikey geçiş, eğitim görülen ülkede yetersiz kalış süresi ve eğitimin niteliğindeki yetersizlikler gibi nedenlerden dolayı da reddediliyor.
Diploma Denkliği
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Öğretmenlikte ve tıpta denklik sınavı kaldırıldı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri