Su deposu dezenfeksiyonu işlemleri genel olarak iki metotla yapılmaktadır. Bunlardan ilki kimyasal ürün kullanarak yani biyosidal dezenfeksiyon, diğer metot ise ozon kullanarak ozonizasyon sistemiyle dezenfeksiyondur. Kimyasal dezenfeksiyon işleminde genel olarak hidrojen peroksit ve nitrik asit kullanılabilmektedir.
Temizleme karışımı için sıcak su ve deterjan yeterlidir. Aşındırıcı sıvılar kullanmamanız gerekir. Deponun için ovulması; depo içinin tam temizliğinin sağlanması için temizleme karışımı döktükten sonra fırça veya sünger yardımıyla ovulur. Çelik kıllı fırça kullanımı su deposunun yüzeyine zarar verir.
Öncelikle, deponun içini sıcak suyla durulayın ve varsa büyük parçaları çıkarın. Ardından, bulaşık deterjanı veya beyaz sirke eklediğiniz ılık suyla dolu bir kova hazırlayın. Bu karışımı deposuna dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra, yumuşak bir sünger veya temizlik bezi ile iç yüzeyleri nazikçe ovalayın.
Su dezenfeksiyonu, suyun içerisinde bulunan hastalık yapıcı virüs, bakteri ve parazitlerin etkisiz hale getirilmesidir. Fiziksel ve kimyasal birçok yöntemle dezenfeksiyon sağlanabilse de en sık kullanılanlar; kaynatma, klorlama, ozon kullanma, potasyum permanganat kullanma, UV ışınlama ve iyotlama yöntemleridir.
Depo sularının klorlanması işlemi yapılmadan önce deponun mutlaka temizlenmesi ve klorlama işlemi yapılması gereklidir. Bunun için deponun içindeki kir, tortu vb katı maddeleri öncelikle temizlemeniz gereklidir. Daha sonra depoyu yarıya kadar doldurup klor oranı 5 ppm olacak şekilde klorlamak gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Mümkünse verilecek olan sodyum hipoklorit (NaOCl), deponun değişik noktalarından verilerek dağılmasına yardımcı olunur. Normal Dezenfeksiyon; Depo hacminin %5'i doldurulurken tespit edilen miktardaki klor da suya ilave edilir.
Elektrik kaçakları, klor gazı zehirlenmeleri gibi durumlarla karşılaşmamak için, su depolarının temizliğinde hiçbir zaman, deterjan ve çamaşır suyu (Sodyum Hipo Klorit) kullanılmamalıdır.
Depo dezenfektesi işleminde dezenfektan madde olarak % 15 aktif klor ihtiva eden sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. Bu kimyasal madde depo yüzeyinde mevcut tüm mikroorganizmaların giderilmesi ve insan sağlığı açısından uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Klorlama işlemi, su arıtma tesislerinde suyun dezenfeksiyonu için yaygın bir yöntemdir. Klor, suyun içindeki bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için etkili bir dezenfektan maddedir. Klorlama işlemi, suyun içindeki bu mikroorganizmaları öldürür ve içme suyu olarak kullanılabilir hale getirir.
Mikroorganizmalara etkisi, maliyeti ve uygulama kolaylığı bakımından, içme suyu dezenfeksiyonu için en uygun dezenfektan maddeler, klor, ozon ve klor dioksittir.
4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir. 4.9. Gerekli durumlarda periyodik aralık beklenmeden temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.
Depo Temizlenmezse Ne Olur? 1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir. Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur. 2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
Su deposu temizleme hizmeti mutlaka yaptırılması gereken, sağlıklı bir tüketim ve yaşam için zorunlu bir hizmettir.
En sağlıklı su deposu, malzemesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak genel olarak, içme suyu depolamak için en sağlıklı seçenek paslanmaz çelik veya gıda sınıfı polietilendirilmiş çelik depolardır.
Suyun hayati önem taşıdığı firmamızda su depolarının temizliği, tamiri ve izolasyonu Büyükşehir su deposu firması tarafından yıllık olarak yapılmaktadır.
Klorun bakteri öldürme gücü sıcaklıkla artar.
Mikrop öldürmek için bir litre suda 0,1-0,3 mg klorun olması yeterlidir. Klor yarım saatte mikropları öldürür. Bulanık sular klor ile dezenfekte edilemez. Kullanma sularının patojen mikroplarını yok edebilmek için yeteri kadar klor suya katılmalıdır.
Evlerde içme suyu olarak kullanılacak suların dezenfeksiyonunda kullanılacak en etkin yöntem KAYNATMADIR. Kaynatılmış su en az 1 gün süreyle güvenle kullanılabilir ve içinde mikrop üremesi beklenmez. Kaynatılmış sudaki gazlar uçacağından tadı kötüleşecektir.
Dezenfeksiyon, zararlı mikroorganizmaları nesnelerin yüzeylerinden uzaklaştırma için yapılan dekontaminasyon işlemidir. Bu işlem dezenfektanlarla gerçekleştirilir. Dezenfektan kimyasal sprey veya mendil şeklinde olan, halka açık üründür.
Çamaşır suyunu zararlı olarak görenler karavan su deposu temizliği için beyaz sirke, karbonat gibi ürünleri kullansalar da bu ürünler bakterileri öldürmeye yetmeyebilir ve bakterilerin sağlığınıza verdiği zarar çok daha büyük olabilir.
-Klor: Günümüzde suyun dezenfeksiyonu amacıyla en sık kullanılan kimyasal madde klor'dur.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Mavi kovaya kovanın 3∕4'ü kadar su ve (1/100-15 litre suya 1 pet bardağı çamaşır suyu (150 ml) ) , (1/10-(1 litre suya bir çay bardağı çamaşır suyu (100 ml) ) çamaşır suyu konulur.
Bu hazırlanan çözelti kesinlikle içilmemelidir. Suyu dezenfekte etmek için kullanılacaktır. Elde edilen %1 lik çözelti ile içme ve kullanma suyunun dezenfeksiyonunun sağlanması için 19 Litre Damacana suya 3 çay kaşığı kadar ekleyip 30 dakika bekledikten sonra kullanılmalıdır.
Sudaki klor miktarı ayarlandıktan sonra ya kuyu çıkışına klor cihazı ya da kuyunun içine klor koyarak düzenli bir şekilde kuyudaki suyun klorlanması sağlanır. Su sirkülasyonu sürekli olan depolarda su çıkışında gün içinde klor miktarı tayin edilir ve ona göre klorlama yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri