Hakkında deport kararı verilen yabancının evlilik, çalışma izni, eğitim, tedavi dolayısıyla meşruhatlı vize alarak ülkeye dönmesi mümkündür. Meşruhatlı vize alarak deport kaldırma yoluna terör örgütüyle ilişkili olanlar ile kamu düzeni, güvenliği veya sağlığı sebebiyle sınır dışı edilenler başvuramayacaktır.
Deport kararı kaldırma için meşruhatlı vize almak sureti ile başvuru yapılabilir. Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir.
Deport kaldırma işlemleri iki türlü olabilir. İlk olarak yabancı meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vize ile hakkında verilen sınır dışı süresi dolmadan ülkeye giriş yapabilir. İkinci olarak da yabancı, hakkında verilen deport kararının iptalini idare mahkemesinden dava yolu ile talep edebilir.
Deport kararının kaldırılabilmesi için başvurulabilecek seçeneklerden biri meşruhatlı (istizanlı) vize alınmasıdır. Hakkında Türkiye'ye giriş yasağı konmuş yabancı, evlilik sebebiyle vize, çalışma vizesi, eğitim vizesi, tedavi amaçlı vize gibi meşruhatlı vizelerden birini alarak Türkiye'ye tekrar girebilir.
Evet, deport olmuş yabancıya çalışma izni alabilirsiniz ve kişi Türkiye'ye gelebilir. Ancak amacınız kişiyi çalıştırmak değil sadece deport kararına engel olmaksa bu bir suçtur. Türkiye'ye giriş yasağı konulmuş bir kişiye sistem açığından faydalanarak Türkiye'ye giriş imkanı sunmak suçtur.
İlgili 41 soru bulundu
Sınır dışı (deport) edilirken sınır dışı edilme sebeplerine bağlı olarak sicillerine bir tahdit kodu işlenebilmekte ve bu kod sebebi ile 5 aydan başlayarak 5 yıla kadar olabilecek süreler içerisinde, bazı durumlarda ise süresiz bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti'ne tekrar girişleri engellenmektedir.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Yabancı bu süre geçmeden kural olarak Türkiye'ye geri dönemeyecektir. Fakat meşruhatlı vize alınması deport kararına rağmen ülkeye giriş yapmaya imkan tanımaktadır. Hakkında deport kararı verilen yabancının evlilik, çalışma izni, eğitim, tedavi dolayısıyla meşruhatlı vize alarak ülkeye dönmesi mümkündür.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
Sınır Dışı (Deport) Etme Kararı
Valilik bu kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün talimatı üzerine veya kendiliğinden alır. Karar, gerekçeleri ile beraber hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıya tebliğ edilebileceği gibi yabancının yasal temsilcisine ya da avukatına da tebliğ edilebilir.
Sınır Dışı Edilecek Yabancının Seyahat Masrafları
Yabancı uyruklu kişilerin pasaportları ya da diğer evrakları, kişi sınır dışı (deport) edilinceye kadar tutulabilir ve de sınır dışı (deport) işlemlerinde kullanılmak üzere, ellerindeki biletleri paraya çevrilebilir.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Vize ihlali cezası havalimanlarında bulunan vize ihlali ofisine ödenebilir. Eski düzenlemede ödemenin ardından 10 gün içinde ikamet izni için başvuru yapılacağına dair taahhütname imzalanarak ülkeden çıkış yapılırsa hemen bir gün sonra tekrar giriş yapmak mümkün idi.
Örneğin, Türkiye'ye giriş yasağı vize ihlalinden kaynaklanan nedenler ile verildiyse bu ceza meşruhatlı vize kolaylıkla kaldırılabilir. Adli nedenlerden dolayı sınır dışı edilen kişilerin veya terör örgütleri ile bağlantısı olduğu tespit edilen kişilerin deport cezaları hiçbir şekilde kalkmaz.
Yabancı, Geri Gönderme Merkezlerinde Ne Kadar Süre Tutulabilir? İdari gözetim süresi kural olarak 6 ayı geçemez. Bu nedenle yabancı kişi geri gönderme merkezlerinde en fazla 6 ay tutulabilir.
Oturma izni alma işlemleri online sistem üzerinden yapılmaktadır. Göç idaresinin online sitesi üzerinden e-ikamet aracılığı ile oturma izni başvuru yapılabilmektedir. Başvuruyu gerçekleştirmek için e-ikamet sayfasında bulunan “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” butonu kullanılmalıdır.
Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
Hakkında sınır dışı etme kararı bulunan bir yabancının kendi ülkesine, transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye çıkışının yaptırılmasıdır.
Deport (sınır dışı etme) kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine veya Valiliklerce kendiliğinden alınır. Deport kararı verildikten sonra hakkında karar verilen kişiye, Türkiye'yi terk edebilmesi için en az on beş, en fazla otuz gün süre verilir.
Deport Nedir? Deport kararı yani sınır dışı edilme kararı, Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu kimselerin sınır dışı edilmesi ve haklarında Türkiye'ye giriş yasağı konulması anlamına geliyor.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler. Yabancı evlilik işlemlerinde Uzman kuruluş Modum Danışmanlık.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 53.maddesinde belirtildiği üzere hakkında deport kararı verilen yabancı kişi hakkında deport kararının kaldırılması amacıyla idare mahkemesine idari dava açılmak suretiyle de deport kararı kaldırılabilmektedir.
KIRGIZİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye'de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri