TBK'nın 342. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşamaz. Kiracının korunması adına getirilen bu sınır, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Buna göre ev sahibi, 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebilir; ama daha fazlasını isteyemez. Kira depozitosu genellikle bir kira bedeli olarak istenir. Bazı ev sahipleri iki kira bedeli de talep edebilmektedir.
Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL'ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.
1 Kira 1 Depozito Ne Demek? Depozitonun hem mülk sahibi hem de kiracının haklarını güvence altına alan bir teminat bedeli olduğunu belirtmiştik. 1 kira 1 depozito ise sözleşmeye uygun olarak karar verilen 1 aylık kira bedeli ve 1 depozito bedeli olarak görülmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
2. Depozito En Fazla Ne Kadar Kararlaştırılabilir? TBK'nın 342. maddesine göre, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozito, üç aylık kira bedelini aşamaz. Kiracının korunması adına getirilen bu sınır, yalnızca konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulama alanı bulabilecektir.
Dolayısıyla bankaya yatırılmış olması halinde depozito iadesi TBK m.342 hükümleri çerçevesinde gerçekleşecektir. Buna göre, banka öncelikle iki tarafın rızası bulunması veya kesinleşmiş bir icra takibi ya da mahkeme kararının bulunması halinde hesaptaki parayı kiracıya iade edecektir.
Depozito ücreti, yıl sonunda taşınmazın tahliye edilmesi sırasında ortaya çıkabilecek herhangi bir zarara karşı teminat amacıyla istenir. Borçlar Kanunu'na göre bu ücret kiralama işlemlerinde maksimum 3 aylık kira bedelini aşamaz.
Eğer depozito, aylık kira olarak alındıysa iade durumunda da kira artış oranı dikkate alınarak son güncel kira bedeli üzerinden iade yapılmalıdır.
Depozito miktarı nasıl belirlenir? Depozito miktarının belirlenebilmesi için genellikle bir aylık kira bedeli olarak ücret talep ediliyor. Bunun yanı sıra, bazı konut sahiplerinin toplamda üç kira bedeli olacak şekilde depozito talep ettiği de görülüyor.
Kiracı evden çıkarken ev sahibi evi kontrol eder, ev tıpkı kiralandığı andaki gibi duruyorsa ve hiçbir zarar verilmemiş ise depozito olarak almış olduğu miktarı kiracıya iade etmek zorundadır.
Depozito Son Kira Yerine Sayılır Mı? Hayır, sayılmaz. Kiracı kira sözleşmesi devam ettiği süre boyunca tüm aylara ait kira bedellerini ödemekle yükümlüdür.
Eğer ev sahibinin, yeni kiracıyı kabul etmeme noktasında haklı gerekçeleri varsa kira sözleşmesi bitmeden evden çıkan kiracının ödeme yükümlülüğü makul sürenin sonuna kadar devam eder. Eğer ev sahibi haklı nedeni olmamasına rağmen yeni kiracıyı kabul etmiyorsa kiracının ödeme yükümlülüğünün sona erdiği kabul edilir.
Ev sahibinin evden çıkan kiracıya depozitoyu ödememesi durumunda kiracı mahkemeye başvarak sebepsiz zenginleşme davası açabilir. Kiracı depozito verdiğine dair bir belgeye sahipse icra takibi yapılarak ödenen depozito bedeli talep edilebilir.
Çoğu kiracı ev sahibi depozitoyu vermezse endişesi taşıyabiliyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yasal yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Kira sözleşmesindeki şartları yerine getirdiğinizi kanıtlayarak depozito iadesi için ev sahibi hakkında icra takibi başlatabilirsiniz.
Böylece kiralayan lehine, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla kira artışı yapılması mümkün kılınmaktadır. Taraflar arasında bir anlaşma bulunan hallerde bu anlaşma, bulunmayan hallerde ise TÜFE oranı %25'i geçmemek kaydıyla geçerli kalmaya devam etmektedir.
Normal şartlarda elden veya banka ilan yoluyla TL olarak kiraya verene gönderilen depozitonun iadesinde faiz işlemesi söz konusu olmaz. Daha doğru bir ifade ile, depozitonun mülk sahibine verildiği günden itibaren faiz işlemez.
Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.
İlgili kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, kira sözleşmesinde “boyalı alındı-boyalı teslim edilecektir” ibaresinin yer alması hiçbir hüküm ifade etmemektedir. Yani kiracı boya badana yapmakla yükümlü değildir.
Bu nedenle, yan gider olarak nitelendirilmeyen depozito, cezai şart, temizlik ve bakım giderlerine katlanma borcu gibi bedellerin ödenmesinin gecikmesi veya hiç ödenmemesi nedeniyle borçlunun tahliyesi istenemeyecektir.
Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. yollarla iade ediliyorsa bu halde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tayini talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.
1 yıldır kiracı olan kişiye karşı tahliye davası açılarak kira kontratı sonlandırılabilir ve kiracı tahliye edilebilir. Bu işlemin gerçekleşebilmesi içinse şartların sağlanması zorunludur.
Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez? Tabii ki de kiracının konaklama süresini tamamlayıp evden çıkarken verdiği depozito bedelini geri alma hakkına sahip olamadığı durumlar da var: Evin duvarları ve/veya boyasının hasar görmesi. Evde tadilat gerektirecek şekilde zarar oluşması
1) kiracı; eve girerken depozito verdiyse, evde maddi hasar oluşturmadıysa, temiz eve girdiyse boya işi depozitodan düşülür ve varsa kalanı kiracıya verilir. 2) kiracı; eve girerken depozito verdiyse, evde maddi hasar varsa, temiz eve girdiyse bunlar depozitodan karşılanır ama boya için para kalmazsa kiracıdan istenir.
Kural olarak depozito, taşınmazda oluşacak maddi hasarlara ilişkin kiracıdan peşin olarak alınan güvence bedelini ifade eder. Bu noktada belirtmek gerekir ki depozito, kural olarak kira borcuna mahsup olması vb amaçlarla verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri