Nur ismi Arapça kökenli bir kelimedir.
nur - Nişanyan Sözlük. Arapça nwr kökünden gelen nūr نور “ışık, ışıma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice nūr veya nūrā נוּר “ateş” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kız çocuklarına konulan Nur ismi Kuran-ı Kerim içerisinde en fazla yer alan isimlerden bir tanesidir. Nur ismi Arapça kökenli olmasının yanı sıra aydınlık demektir.
Sumerce nu ve Akadca nūrum (=ışık, parıltı, aydınlık) kelimesinden Arapçaya geçmiştir. Arapça nūr, aynı karşılıkta ifade edilmektedir. Aynı kökten geldiğine inandığım İbranice or (=ışık) sözü Batı Dillerindeki orient (=doğu, güneşin doğduğu yer) sözüne yol açmıştır.
Dilimize Latinceden geçmiş olan nü kelimesinin sözlük anlamı çıplaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Sure ismini her ayetin sonunda yer alan ve insan anlamına gelen nas kelimesinden almıştır. Mekke'de indirildiğine inanılmakta olan sure iniş sırasına göre 21. suredir.
Naz kelimesinin kökeni Türkçe değildir. Dilimize farklı dilden geçen bu kelimenin kökeninin Farsça olduğu bilinmektedir.
Işık ve ziya kelimesiyle eş anlamlı olan nur sözcüğü, gönül rahatlığı ve manevi ışık anlamına gelir. Esmaül Hüsna'da yer alan En- Nur ismi, kullarını doğru yola ileten, hidayete erdiren, kalplere nur ve iman veren demektir.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Kur'ân-ı Kerîm'in yirmi dördüncü sûresi. Hakka ve hakikate ulaşmaya, âhiret hayatında Allah'ı görmeye engel olan perde anlamında terim.
Aynı zamanda Hz. Osman'a verilen unvan olarak da bilinir. Arapça üzerinden aydınlık ve parlak anlamı ile beraber nur ismi kız çocuklarına Türkçede oldukça fazla veriliyor.
nur / nûr / نور
Aydınlık. Parıltı.
Nûr, İslami terminolojide ateşin derecesi olarak ışık anlamına gelir. Sufilikte ise "Allah'ın Işığı" anlamını taşır.
- Nur ve Furkan isimleri verilebilir mi? Değerli kardeşimiz, Nur ve Furkan isimlerinin çocuklara verilmesinde bir sakınca yoktur.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
NUR İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Nur ismini kullanan 22.112 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Nur ismini kullanan 5.764 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Nur ismini kullanan 2.038 kişi bulunmaktadır.
Her şeyden önce Allah'ın ilk yarattığı şey senin peygamberinin nurudur. O nur, Allah'ın kudretiyle onun dilediği yerlerde dolaşıp duruyordu. O vakit daha hiçbir şey yoktu. Ne Levh ne kalem ne cennet ne ateş / cehennem vardı.
Buradan hareketle, güneş ve lamba gibi hem kendini hem başka şeyleri gösteren nesneye “nur” denilmiştir. Zuhurun iki ögesi vardır: Işık ve gören göz (görme duyusu). Görme duyusu olmazsa ışık görünmeyi (zuhur) sağlamaz; bu sebeple de yine hakikat mânasında görme duyusuna nur denilmiştir.
Dünyevî ve maddî nurlar olduğu gibi, uhrevî ve mânevî nurlar da vardır. Güneşin, ayın ve yıldızların ışıkları gibi dünyevî nurların bir kısmı gözle, Kur'an gibi ilâhî kaynaklı nurlar ise basiret ve akılla algılanır.
Nur ismi genellikle bir ismin yanına konulsa da tek olarak da çok güzel mana taşıyan isimlerden bir tanesidir. Nur isminin anlamı karşımıza "Aydınlık, ışık, parıltı" olarak çıkmaktadır. Bu ismin kökeni Arapça'dır ve bu isim ile aynı ada sahip Kur'an- ı Kerim içerisinde bir sure bulunur.
Kur'ân-ı Kerîm'in yirmi dördüncü sûresi Nûr ismiyle anılmaktadır. Bunun sebebi 35. âyetinin, “Allah göklerin ve yerin nurudur” diye başlaması ve âyette nur kelimesinin iki defa daha zât-ı ilâhiyyeye nisbet edilmesidir.
Bütün alemleri aydınlatan, yol gösteren, nurlandıran, açığa çıkaran, sonsuz, sınırsız ve sönmeyen nur sahibi anlamlarına gelir. Buradan da görüldüğü gibi Allah'a özel bir isimdir.
Farsça kökenli bir isim olarak öne çıkan Naz adı, Türkçede kız çocukları için çok fazla değerlendirilen bir isimdir.
Mira ismi, Kur'an'ı Kerim'de yer alan Kehf suresinde geçer. Kehf suresinin 22. ayeti ise, İnsanların Ashab-ı Kehf hakkındaki tartışmalarını ifade ederken kullanılır.
Türk Dil Kurumu verilerine göre Zümra ismi güzel ahlaklı, cesur, yiğit, yürekli, güçlü ve bilgili demektir. Ayrıca bu isim zeki kadın anlamına da gelmektedir. Kısacası Zümra isminin TDK sözlük anlamı bilgili, zeki ve güçlü aynı zamanda güzel ahlaklı demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri