YÖK Başkanı Özvar, "Deprem bölgesindeki üniversitelerde uzaktan eğitim yoluyla uygulamalı birimler yani tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi programlar yüz yüze yürütülecek olup, diğer programlar yani teorik programlar ise üniversitelerimizin alacağı kararlarla uzaktan yürütülecektir." dedi.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre 7 üniversite için uzaktan eğitim kararı alınabileceği bilgisi paylaşıldı. İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi Akademik Takvim'lerine göre açılış tarihleri belli oldu.
Depremler nedeniyle 150 bin bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Hasar alan yapılar arasında kamu ve üniversite binaları da var. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.
Yurdumuzu deprem tehlikesine göre 4 bölgeye ayırabiliriz. Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır.
İlgili 16 soru bulundu
Fransa, Almanya ve İngiltere'de deprem tehlikesi yok
EFEHR'nin haritasına göre Fransa, İngiltere ve Almanya'da neredeyse deprem tehlikesi yok. Yine Hollanda ve İskandinav ülkelerinde de PGA değer oldukça düşük.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
YÖK Başkanı Özvar, "Deprem bölgesindeki üniversitelerde uzaktan eğitim yoluyla uygulamalı birimler yani tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi programlar yüz yüze yürütülecek olup, diğer programlar yani teorik programlar ise üniversitelerimizin alacağı kararlarla uzaktan yürütülecektir." dedi.
"Deprem bölgesi illerimizdeki devlet üniversitelerimizde, bu öğrencilerimiz için genel yerleştirme dışında yüzde 25 oranında ayrı bir kontenjan ayıracağız. Bu öğrencilerimiz, ülke genelindeki sıralamanın dışında kendi aralarındaki puan önceliğine ve tercih sırasına göre ayrılan ilave kontenjanlara yerleşebilecek.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere üniversitelerin online olacağını ancak bu kararın sadece depremlerden en çok etkilenen 4 ili kapsayacağını açıkladı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki üniversitelerde eğitimin online yapılabileceği belirtildi.
Türkiye'deki devlet üniversiteleri dışında, İstanbul Üniversitesi tarafından İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) ve Anadolu Üniversitesinin açık öğretim sistemi gibi özel sektörde de açık ve uzaktan eğitim veren üniversiteler bulunmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, depremde en ağır hasarı alan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da üniversitelerin uzaktan eğitim yapabileceğini söyleyerek, “Yüz yüze ve uzaktan öğretim yapılacağını üniversite senatoları karara bağlayacaktır” dedi.
Bu çerçevede üniversitelerin yurt, yemekhane, toplantı, konferans salonları vs. gibi barınmaya ve diğer ihtiyaçların karşılanmasına elverişli mekanları depremzedelere açıldı.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
Ancak genel olarak, üniversitelerin eylül ayının son haftalarında veya ekim ayının ilk haftalarında açılması bekleniyor. Örneğin; İstanbul Üniversitesi tarafından yayımlanan 2023-2024 akademik takvimine göre güz yarıyılı 18 Eylül'de başlayacak ve 22 Aralık 2023'te sona erecek.
GSB resmi sitesinde 09.03.2023 tarihinde yer alan açıklama şöyleydi: Gençlik ve Spor Bakanlığı'na (GSB) bağlı yurtlarda, 20 Şubat tarihine kadar olan dönem için ücret ödeyen öğrencilerin, ücretleri iade edilecek. Depremzede öğrenciler ise hiçbir ücret ödemeyecek.
Depremzede kontenjanı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sırasında depremin etkilediği ve afet bölgesi kapsamına alındığı il ve ilçelerde ikamet eden ya da ikamet adresi bunların dışında olup da bu illerdeki liselerde eğitim gören adayları kapsıyor.
YÖK Başkanı Özvar, üniversitelerde derslerin veya herhangi bir dersin yüzde 40'unun uzaktan eğitim yoluyla yapılabileceğini belirterek, böylece üniversitelerde hibrit eğitim usulleri ile eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülebileceğini söyledi.
[email protected] adresine e-posta yoluyla iletebileceklerdir. Ayrıca isteyen öğrenciler KMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvurabilecektir.
İŞKUR, her sene Temmuz ayı itibariyle üniversite öğrencilerine Sosyal Çalışma Programları ile destek olmaktadır. Üniversitede okuyan öğrenciler ek gelir olarak, İŞKUR Sosyal Çalışma Programları (SÇP) kapsamında yaz tatilinde 3 ay boyunca hem para kazanabiliyor hem de iş deneyimi elde edebiliyor.
4 yıllık üniversitenin 7 yılda bitirilmesi zorunluluğu 2014'te getirilmiş. Bu yıl 2021 de yani tam 7 yıl oluyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Şurada Paylaş! Şurada Paylaş! Şurada Paylaş! Sibirya, Kanada, İç Afrika ve Brezilya gibi eski çekirdek masifler üzerinde nereydeyse hiç deprem yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri