Hükümet tarafından 200 bin euro nakit destek sözü verildi. Finlandiya, Türkiye ve Suriye için toplamda 1 milyon euro nakdi yardım taahhüt etti. Macaristan'da Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliğinin açtığı hesapta 293 bin 870 euro toplandı. Bu miktar peyderpey AFAD'ın hesabına aktarılıyor.
Avrupa Birliği (AB) 6 Şubat depremlerinden etkilenen mültecilere ve bölge halkına destek için Türkiye'ye 26 milyon euro verecek. AB, bu yeni fon kaynağının, meydana gelen depremler ve bölgesel mülteci krizi sonrasında ortaya çıkan en kritik insani ihtiyaçların karşılanmasına destek olacağını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre ise bugüne kadar bütçeden yapılan deprem harcamaları 950 milyar lirayı buldu. Yani 110 milyar dolarlık maliyetin, 30 milyar dolarlık kısmı harcanmış oldu.
Avrupa Birliği'nin (AB) 6 Şubat depremleri sonrasında Türkiye'ye vermeyi vaat ettiği bir milyar euro tutarındaki maddi yardımın 400 milyon euro büyüklüğündeki ilk kısmı için anlaşma imzalandı.
İlgili 26 soru bulundu
Almanya, önceki yardımlarıyla birlikte toplamda 240 milyon Euro bağışta bulunurken Hollanda, İsveç ve Fransa gibi önde gelen ülkeler de ortalama 50 milyon Euro civarında yardım açıkladı.
Dünya Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki deprem felaketinin ardından kurtarma ve toparlanma çabalarına destek olmak amacıyla 1,78 milyar dolarlık yardım sağlanacağı bildirildi.
Yayın sonunda toplam 115 milyar 146 milyon 528 bin TL bağış toplandı. SMS ile yapılan bağışlarda ise 9 milyonun üzerinde SMS ile milyonlarca lira toplandı.
Başta Dünya Bankası ve IMF olmak üzere İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlar ve ülkeler yardıma koştu. Büyük bölümü hibe şeklinde olan uluslararası yardımların toplamı da 3.5 milyar dolar olarak hesap edildi. Böylece ana kalemlerden oluşan deprem geliri 20 milyar doları buldu.
2023 tarihli resmi hesaplara göre 6 Şubat depremlerin Türkiye ekonomisine maliyeti 104 milyar doları buldu (Türkiye'nin 1 yıllık GSYH'sinin yaklaşık yüzde 10'u). Farklı raporlar ve akademik çalışmalarda, sadece konut ve fiziki sermaye yıkımlarının zararının dahi 70 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor.
Hangi ülkeler deprem kuşağında yer alıyor? Avrupa Akdeniz Sismik Tehlike Modelinin (ESHM-2020) PGA haritasına göre Avrupa'da deprem tehlikesinin en yüksek olduğu ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Romanya, Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk. PGA değeri yükseldikçe tehlike artıyor.
Yönetmelik Hazırlama Komisyonu ve 110 kişilik alt çalışma grubu üyeleriyle birlikte 8 Çalıştay sonucunda Deprem Yönetmeliği güncellenmiş olup 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürülüğe girmiştir.
Başbakanlığın; 21 Mart 2000 tarih, 2000/9 sayılı Genelgesi ile kurulan ULUSAL DEPREM KONSEYİ (UDK) yine Başbakanlığın 6 Ocak 2007 tarih, 2007/1 sayılı Genelgesi ile lağvedilmiştir. 20 tane bilim adamı ve araştırmacıdan oluşan UDK, 1999 depremlerinden sonra ihtiyaç nedeniyle kurulmuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye'ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Kuveyt devlet televizyonunda saat 12.00'de başlatılan kampanya programında, 4 saat içinde 38 binden fazla kişi ve kuruluşun yaptığı yardımlar 3 milyon 500 bin Kuveyt dinarını (11 milyon dolar) geçti.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de 50 milyon riyal (14 milyon dolar) bağış yaptı. Katar Kızılayı da depremzedelere bir milyon dolarlık acil yardımın yanı sıra 10 milyon dolar toplamak üzere bir kampanya başlattı.
Depremzedeler için “Türkiye Tek Yürek” ortak yayını televizyon kanallarında canlı yapıldı, bağışların AFAD ve Kızılay'a aktarılacağı bildirildi. 86'sı kamu kurum ve bankalarından 115 milyar lira toplandı.
Buna göre 2000-2022 yıllarını kapsayan 23 senede toplam 87 milyar 998 milyon lira özel iletişim vergisi toplandı. 2003-2022 arasındaki 20 yıllık AK Parti iktidarında toplanan deprem vergisi ise 86 milyar 138 milyon lira oldu.
Rekor bağışla 230 bin konut yapılabilecek
Konutların yapılacağı alan devlet arazilerinden karşılanacak. Bu da inşaat maliyetlerini yüzde 50'den fazla düşürüyor. 115 milyar liralık bağış ile 100 m2'den yaklaşık 230 bin konut yapılabiliyor.
Thank you! Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda düzenlenen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında 115 milyar 146 milyon 528 bin liralık bağış rakamına ulaşıldı.
Deprem bölgesine çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderen Arap ülkeleri, ayni ve nakdi yardımların yanı sıra dua ve gıyabi cenaze namazlarıyla dayanışma örneği sergiliyor. Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için sadece Körfez ülkelerinde toplanan yardımlar 370 milyon doları aştı.
Peki, Türkiye Tek Yürek ne kadar bağış toplandı? "Türkiye Tek Yürek Kampanyası Ortak Yayını", yurt içi ve dışından ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla yapıldı. Ortak yayın 7 saat sürerken, 9 milyon adedi aşkın SMS'in gönderildiği kampanyada 115,1 milyar lira bağış toplandı.
Bakan Mehmet Özhaseki, Dünya Bankası'nın krediyi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tahsisle, İLBANK'a ise deprem sonrası çıkarılan kanunla karşılıksız tahsisle vereceğini söyledi.
Bloomberg'in doğrudan bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Dünya Bankası, Türkiye'ye olan desteğini 35 milyar dolara çıkarmaya hazırlanıyor.
Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (IBRD=International Bank for Reconstruction and Development) adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri