Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Kullanılan oylara göre bir oranlama yapıldığında cumhurbaşkanlığı seçiminde her kullanılan oyun %1,89'u geçersiz olurken bu oran milletvekili seçimlerinde %2,5. Seçimin ilk haftası içinde geçersiz oylarla ilgili itirazlar karara bağlanacağından bu oranlarda ufak değişmeler olabilir.
Üzerine “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında veya “TERCİH” veya “EVET” mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan oy pusulası GEÇERSİZDİR.
Oy kullanacaklar seçmen kağıdında yer alan doğru okul ve sandıkta oy kullanmalıdır. Doğru sandığın bulunmasının ardından seçmenler, geçerli kimlik belgesini görevlilere teslim ederek oy pusulası ve mührü alacak. Bu seçimler 2. tur olduğundan sadece Cumhurbaşkanı adayı olan 2 isim pusulada yer alacak.
İlgili 45 soru bulundu
Oy kullanmak zorunlu mu? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. Maddesine göre oy kullanmak her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için zorunludur. Oy kullanmama durumunun tespiti halinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) idari para cezası uygular.
Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır. Şurada Paylaş!
Nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir.
OY PUSULASINA MÜHÜR DIŞINDA İŞARET KOYMAYIN
Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk (81 milyon 436 bin 770 adet) ve ikinci turu (81 milyon 436 bin 770 adet), milletvekili seçimi (81 milyon 436 bin 770 adet) ve referandum ihtimali için (5 milyon 360 bin adet) kabul edilen oy pusulası miktarları toplandığında, 249 milyon 670 bin 310 adet oy pusulası basılacağı sonucu ...
Diyarbakır ve Urfa, en çok geçersiz oyun olduğu kentler oldu. Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan verilere göre, 53 milyon 950 bin 797 kişi oy kullandı. Oyların 52 milyon 937 bin 996'sı geçerli sayıldı ve 1 milyon 20 bin 244 oy geçersiz sayıldı.
2023 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
İkinci turda Erdoğan 27,73 milyon; Kılıçdaroğlu ise 25,43 milyon oy aldı.
YSK'NiN KESİN SONUÇLARINA GÖRE ERDOĞAN YÜZDE KAÇ OY ALDI? YSK'nın kesin sonuçlarına göre Erdoğan geçerli oyların yüzde 49,52'sini, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88'ini, Oğan yüzde 5,17'sini, İnce yüzde 0,43'ünü aldı.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
Siyasi partiler, sandık kurulunda görev yapan üyeleri vasıtasıyla oy verme ile oyların sayım dökümü ve tutanaklara geçirilmesi işlemlerini yerine getirir. Ayrıca, ilçe, il ve Yüksek Seçim Kurulunda siyasi partilerin üye ya da temsilcileri görev yapmaktadır.
Önce parti ismi çekilecek daha sonra ilgili partinin temsilcisi tarafından sıra numarası belirlenecektir. Oy pusulasının solundan sağına doğru sıralama yapılacaktır.
Seçmenlere iki ayrı oy pusulası verilecek
Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
93. maddesinin ikinci fıkrasında; “Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler.
Seçimin ikinci tura kalması halinde seçmen bilgi kağıdı yeniden gerekli olmayacak.
Alınan karara göre; YSK, 28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı 2. Tur seçimleri için tüm seçmenlere seçmen bilgi kağıdının tekrar dağıtılmasına karar verdi.
KAYBETME: Madde 13 –(Değişik: 27/9/2004-2004/7928 K.) Mühür veya mühür beratı ya da ikisi birden kaybedildiğinde durum 3 üncü maddede belirtilen merci tarafından usulüne uygun olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri