Hatay'a Korkutucu Deprem Uyarısı: "O Fay Kırılırsa 7'den Büyük Deprem Üretir, Hatay Yine Yıkılır" - YouTube.
Naci Görür, bugün sabaha karşı Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı. Görür, “Endişe edecek bir şey yok” dedi.
Moriwaki: "Hatay'da büyük bir deprem beklenmiyor, şehirde 2 defa büyük çaplı deprem yaşandığı için" dedi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Hatay'ın Antakya ilçesinde çevrimiçi katılımcıların da yer aldığı Uluslararası Yüksek Deprem ve Afet Önleme Konferansı'na katıldı.
100 veya 140 yıl arayla 7 büyüklüğünü aşan depremlerin meydana geldiği Helen Yayı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri olan Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Şanlıurfa ve Malatya'yı da etkisi altına alan 7.7 büyüklüğündeki depremden sonra tekrar gündem oldu.
Söz konusu rapordan da görüleceği üzere, Hatay kent merkezi (Antakya ve Defne) dahil Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ilçe merkezleri ile 25 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremden sonra oluşan gerilim birikmesiyle Hatay Antakya fayının kırıldığını açıkladı.
Depremlerle ilgili yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, T24 ekranlarında yaptığı değerlendirmede, "Hatay enerjisini boşalttı; İstanbul için zaman daralıyor, hazırlanmazsak ülkemiz için yıkım olur!" dedi.
Merkezi Kahramanmaraş olan iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın güney ucunda yer alan Hatay'da yıkımın bu kadar büyük olmasının nedenleri arasında bölgenin alüvyon zemini ve buna uygun inşa edilmeyen yapılar gösteriliyor.
Buna göre yakın bir gelecekte büyük bir deprem bekleniyor. Bu fayın deprem üretmesi durumunda özellikle batı kıyıları olan İzmir, Aydın, Muğla, Antalya bölgeleri zarar görebilir hatta tsunami oluşturabilir.
Hatay'ın içinden geçip Kızıldeniz, Akabe Körfezi'ne kadar inen, Suriye, Lübnan, İsrail'i geçen Ölüdeniz Fayı'na dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, "6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur.
Abstract. z Doğu Anadolu fayının GB ucunda, Türkoğlu-Samandağ arasında uzanan Karasu segmentinin güneybatısında 22 Ocak 1997 (Ml=5.5) ve Türkoğlu-Andırın-Ceyhan-Misis arasında yer alan Misis segmentinde 27 Haziran 1998 (Ms=6.3) tarihlerinde orta büyüklükte iki deprem olmuştur.
II 3.0 - 3.9 Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. III Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez.
Görür şunları söyledi:
Bu muazzam Kuzey Anadolu Fay'ı… 1600 kilometre uzunluğunda dünyanın en aktif faylarından biri. Ülkemizde büyük depremler ne zamana olmuş ise çoğunlukla bu fay sonucudur. Bu Karlıova'dan başlayıp Hatay'a gelen, son 6 Şubat depremlerini üreten Doğu Anadolu Fayı'dır.
Katıldığı bir canlı yayın programında konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise yaşanan son depremler hakkında "Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında birtakım hareketler olabilir.
"DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLASILIĞI DÜŞÜNMÜYORUZ"
Vatandaşlardan, yetkililer söylemedikçe hasarlı binalara girmemelerini isteyen Sözbilir, "Şu anda daha büyük bir deprem olma olasılığının olduğunu düşünmüyoruz. Ama tabii ki artçı depremler devam ediyor. 6,5'a yakın depremler olacak zaten AFAD da sürekli açıklıyor.
Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu. Bugün meydana gelen deprem, Doğu Anadolu fayının güney kolları üzerinde, Malatya ile Hatay arasındaki fay parçalarının kırılması sonucu gerçekleşmiş olmalı" dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi.
MARAŞ İLE MALATYA ARASINDA 107 LOKASYONDA GÖZLEM YAPILDI
6 Şubat 2023'te meydana gelen ikinci depremde ise (Mw 7,6), Göksun (Kahramanmaraş) ile Doğanşehir (Malatya) arasında kalan bölgede; Çardak Fayı, Nurhak Fay Kompleksi, Doğanşehir Fay Zonu ile yeni belirlenen Sisne fayının kırıldığı belirlendi.
Prof. Dr. Naci Görür (Ekran alıntısı)
Dr. Naci Görür, yıllarca “Maraş'a dikkat edin, önlem alın” diye bağırdığını ancak kimsenin dinlemediğini söyledi. Görür, “şimdiden bağırıyorum” diyerek Dersim tarafına dikkat edilmesi çağrısında bulundu.
'KADERLERİ MARAŞ VE HATAY GİBİ OLACAK'
Dr. Görür, bu illerin altından geçen fayların 7 ve üzerinde deprem üretebileceğinin altını çizdi. Bizzat fay üzerindeki kentleri sıralayan Görür, “Bu illerin kaderi üzülerek söylüyorum, Maraş ve Hatay gibi olacak.” dedi.
Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay hattının enerjisinin büyük bir kısmının boşalttığını belirterek, Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı.
Kentin Antakya ilçesinde Demirköprü köyünden geçen fay hattı ise yıkımın boutlarını gözler önüne serdi. Köyde yaşayan vatandaşlar deprem nedeniyle oturduğu evlerinde zeminden 3 metre aşağı çöktü. Yaklaşık 30 metre Asi Nehri'ne kayan evlerin içindeki eşyaların bir kısmı ise su seviyesinin yükselmesiyle nehre kapıldı.
Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş da depremin artçı değil, münferit bir deprem olduğunu söyleyerek, “Samandağı açıklarından denizin içinden geçen büyük bir hattın kırıldığı anlaşılıyor. Bu deprem son 7.7'lik büyük deprem yaratan fayın güney ucu ile Kıbrıs Yayı adını verdiğimiz fay zonunun kesişim noktasında oluştu.
Bu nedenle Antakya ve yakın çevresi “Türkiye Deprem Bölgeleri” haritasında, birinci derecede deprem riski olan alanlar içinde yer almaktadır. Tarihsel dönemde, Antakya ve yakın çevresinde şiddetleri V ile X arasında değişen bir çok deprem meydana gelmiştir (Çizelge 1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri