Toplanan vergilerin genel bütçe gelirlerine eklenmekte ve genel bütçe giderleri için kullanılmaktadır. Bu kullanımın içine deprem için yapılan harcamalar girdiği gibi, yol, köprü, hastane yapımı, çalışanların ücretlerinin ödemesi de girer.”
Özel İletişim Vergisi ya da deprem vergisi, 17.000'den fazla kişinin öldüğü yıkıcı 1999 Gölcük depreminden sonra Türkiye hükûmeti tarafından alınmaya başlanan vergidir. Başlangıçta geçici olarak getirilen bu vergi, depreme bağlı hasarın önlenmesini amaçlayan kalıcı hale geldi.
Deprem vergilerinin nereye gittiği konusunda Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 Van depreminden sonra yaptığı açıklamada toplanan paraların duble yollar, havalimanları ve sağlık harcamalarında kullanıldığını söylemişti. Şimşek şu ifadeleri kullanmıştı: “Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir.
Deprem sonrası getirilen altı kalem vergiden ilk iki yıl yaklaşık bir milyar 100 milyon TL toplandı. 2000 ila 2003'te ise kalan iki vergiden toplam 4 milyar TL devletin kasasına girdi. 2004'ten günümüze kadarsa özel iletişim vergisinden yaklaşık 85 milyar TL toplandı.
Başta Dünya Bankası ve IMF olmak üzere İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlar ve ülkeler yardıma koştu. Büyük bölümü hibe şeklinde olan uluslararası yardımların toplamı da 3.5 milyar dolar olarak hesap edildi. Böylece ana kalemlerden oluşan deprem geliri 20 milyar doları buldu.
İlgili 27 soru bulundu
Hem yurt içinden hem de yurt dışından Türkiye'ye bağış yağıyor. Son olarak Avrupa ülkeleri ve batılı kuruluşlar Brüksel'de 6 milyar euro para yardımı yapacaklarını açıkladı. Bu miktarın 240 milyonu Almanya'dan.
DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma durumunda ev sahibinindir. Kiracının sigortaya dair herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, depremin maddi boyutunu ortaya koyan kapsamlı bir rapor hazırladı. Buna göre, depremlerin maliyeti 2 trilyon TL yani yaklaşık 103,6 milyar dolar. Raporda, bu depremlerin yarattığı maddi kaybın Marmara Depremi'nden 6 kat daha fazla olduğu da belirtildi.
Depremin maliyeti 103 milyar dolar. Bu yıl 500-600 milyar liralık kısmı ekonomimize yansıyacak” dedi. Türkiye'nin 2023 yılı bütçesinde 659.4 milyar lira açık öngörüldü.
Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek toplanan vergilerin nasıl harcandığını şu sözlerle açıklamıştı: Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor.
1939 Erzincan depremi veya Büyük Erzincan Depremi, 27 Aralık 1939 tarihinde merkez üssü Erzincan olan 7,9 Ms büyüklüğünde gerçekleşen deprem. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti.
Bankalar ve özel finans kurumları tarafından her ay tahsil edilen bu vergi, ertesi ayın yedinci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine bir beyanname ile beyan edilir ve aynı süre içerisinde ödenir.
Ayrıca yaşanan deprem felaketinin yarattığı ek kamu finansman ihtiyacının Kurumlar Vergisine tabi mükellefleri arasında ayrıma gidilerek, yalnızca bazı vergi indirim veya istisnalarından yararlananlardan karşılanmaya çalışılması, Anayasamızın eşitlik ve genellik ilkelerine de aykırılık teşkil etmektedir.
Vergilerin mali ve mali olmayan amaçları vardır. Vergilemenin mali amacı, devletin gelir elde etme amacıdır. Mali olmayan amaçları ise, iktisadi istikrarı sağlamak, iktisadi büyüme ve kalkınmayı sağlamak, gelir dağılımını adil hale getirmek ve kaynak tahsisinde etkinliği sağlamak şeklinde belirtilebilir.
Toplanan paralar genel bağış olarak toplandı. Deprem adına açıldı ama bu paraların depreme harcanacağına ilişkin hüküm yok. İster siz yardım alın, ister gidin vergi toplayın, isterseniz borç alın, isterseniz depreme bağış toplayın. Bunların hepsini havuza atılır.
Deprem paralarını bütçeden ayrıştıramayız, ama şunu söyleyebiliriz: 17 yılda toplanan 140 milyar TL ÖİV ve diğer vergiler Elazığ'da eğitime, sağlığa ve de depreme gitmemiş. Gittiği yer ise belli. Elazığ'da 8 milyar TL'den fazla para asfalt, beton dökmeye, yani iklimi değiştirmeye gitmiş.
Projenin ilk etabı ise iki yılda tamamlanacak 250 bin konut. Konutların maliyetinin yüzde 40'ını devlet karşılayacak.
Asrın felaketinin ülkemize maliyeti yaklaşık 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) olup bu rakam, 2023 yılı milli gelir beklentimizin takriben yüzde 9'una denk gelmekte ve 1999 Marmara Depremi'nden yaklaşık 6 kat daha fazla maddi hasar ve kayıplarımızın olduğunu göstermektedir." denildi.
Cumhurbaşkanlığı, 6 Şubat'ta meydana gelen ve yaklaşık 48,000 kişinin hayatını kaybettiği iki depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün 2 trilyon lira, yani yaklaşık 104 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Çünkü Anadolu topraklarının dörtte üçü deprem kuşağında olduğundan her gün yaşanan küçük, büyük her deprem sayesinde bizim topraklarımız dünyadaki en doğal ve en güçlü alüvyonların oluşturduğu en zengin minerallerle beslenirler.
Tahminlere göre Türkiye'de 24 binden fazla kişinin ölümüne yol açan iki büyük depremin ülke ekonomisine 84 milyar doların üzerinde zarar vermesi bekleniyor. Bloomberg'in haberine göre toplam zarar, Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 10'una yaklaştı.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), ülkemizde Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşudur.
Dünya'da hâlâ oksijen ve atmosfer olacak ancak artık depremlerin yarattığı oluşumlar olmayacağı için zamanla rüzgâr, tüm yapıları dümdüz bir hale getirecek. Sonunda, düzleşmiş kıtaların çoğu sular altında kalacak. Birçok volkan var olamayacak; kalanlar ise daha düz ve daha yaygın bir şekil alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri