Lavanta tohumu, önceki senelerden kalan kurutulmuş lavanta çiçeğidir. Evde lavanta yetiştirmek için öncelikle tohumun yeşillendirilmesi gerekir.
Saksıda yetiştirilen lavanta bulunduğu ortama renk katabilir. Bunun için bir lavanta tohumu edinmek gerekir. Lavantanın kendisi olan tohum, lavantanın toprakta yeniden yetişmesine olanak sağlayan önceki hasat zamanından kalan kurutulmuş lavantadır.
Lavanta tohumu, lavantanın hasat sonunda bir kısmının tohuma bırakılması ile olur. Bu tohuma bırakılan lavantalar en iyi şekilde kurutulur. Böylece lavanta tohumu bir sonraki ekim dönemine kadar hazır olmuş olur.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
İlgili 26 soru bulundu
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir. Özellikle kırağıların düşmesinden sonra fideler sökülüp dikilmelidir. İlkbaharda dikim yapılacaksa Şubat-Mart aylarında bahar kuraklığı oluşmadan önce gerçekleştirilir.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir. Sevtapolis angustifolia lavanta yetiştirerek para kazanmaya hemen başlayabilirsiniz.
Lavanta kolayca çoğaltılabilen bir bitki. Hem tohum hem de fide metodu ile çoğaltmak mümkündür. Daha hızlı çoğaltmak için birkaç yaprak düğümü olan dalı kesim ve kök salması için bir saksıya ekin. Birkaç hafta içinde çiçek verecektir.
-Dış mekan için ekim ayları; Bahar ve Yaz ayları. -Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 20-22 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin.
Toprağın gübreli olması lavanta verimliliğini arttırmaktadır. Tüm şartlar sağlandıktan sonra büyüyen lavantaları toplamanın iki uygun zamanı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Mayıs ayından yaza doğru olan zaman ile Kasım ayı içerisinde olmaktadır.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.
Ayrıca sık sık suya gereksinimi olan bir çiçek bitkisidir. Lavanta suda kaç günde köklenir konusu pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Lavanta suda ortalama dört veya altı hafta içerisinde köklenmektedir.
Şubat, Mart ve Nisan ayları bu işlem için uygundur. Bitki uyanmadan kök ile birlikte çelik topraktan alınır.
Sonbahar ayında çelikten üretmeye başladığımız lavanta fidelerini artık saksılara almaya başladık.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Bu ideal zaman yazın sonu veya ilkbahardır. İlkbaharda çelikden çoğaltma yaparsak avantajımız, bitkimizi kışın seraya veya korunaklı bir yere koymamız gerekmez. Yazın sonunda yapacağımız çoğaltmaları ise kışın sera gibi bir yerde muhafaza ederiz.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavanta ilk yılında ortalama %10 verim verir, ikinci yılında bu verim ortalama %50 civarındadır, üçüncü yıl ve daha sonraki yıllarda %100 verime ulaşılır.
Lavanta soğuğa dayanıklı mı? Lavanta bitkisi soğuğa dayanıklıdır. Karasal iklimi seven çalı bitkisi olduğu için soğuğu ve sıcağı seven bir bitkidir.
Lavanta bitkisinin iklim istekleri
Lavanta, günde en az 6-8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar, sıcak ve orta derecede kurak iklimi, yumuşak kışları ve güneşli yazları tercih eder. Bitki, ilkbahar-yaz başlarında ortalama 20-30 ° C sıcaklıkların yaygın olduğu Akdeniz ülkelerinde yerel olarak yetişmektedir.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri