Deprem dalgaları arasında en hızlı hareket eden deprem dalgalarına P dalgaları denir. P İngilizce primary (ilk veya birincil) anlamındadır, çünkü uzakta meydana gelen bir depremden bir sismografa ulaşan ilk dalgalar bu dalgalardır. Yeryüzünün yüzeyinde P dalgalarının hızı saniyede 5 km ila 8 km arasında değişir.
Deprem oluştuğunda yeryüzüne sırası ile iki çeşit hareket dalgası ulaşır: P-dalgası öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultudaki titreşimlerdir. P-dalgası yıkıcı özellik içermeyip yayılımı yere paralel olduğu için ilk önce yeryüzüne varan titreşimdir.
P dalgaları; birincil dalgalar olarak da adlandırılır. Boyuna bir yayılım doğrultuları vardır. En hızlı deprem dalgası olarak bilinir. Hızlı olduğu için sismografta ilk ölçülen dalgadır.
P dalgası:Atriyal aktivasyonunun yarattığı elektrik kuvvetlerini gösterir ve P dalgasının başlangıcından bitişine dek olan aralığı ölçer. PR aralığı:Atriyal depolarizasyonun başlangıcından ventriküler depolarizasyonun başlangıcına dek geçen iletim zamanını gösterir.
AP dalgası (birincil dalga veya basınç dalgası), sismolojide sismik dalgalar olarak adlandırılan iki ana elastik cisim dalgasından biridir. P dalgaları diğer sismik dalgalardan daha hızlı hareket eder ve bu nedenle bir depremden etkilenen herhangi bir yere veya bir sismografa ulaşan ilk sinyaldir.
İlgili 30 soru bulundu
Gezegenimizin derinliklerinde ise, basınç ve öz kütle daha fazla olduğu için, P dalgaları 13 km/saniye hıza kadar ulaşabilir. Bu nedenle şiddeti de oldukça yüksek hissedilebilir.
P dalgası atriyumların depolarizasyonunu yansıtır. Sinoatriyal düğüm sağ atriyumda olduğu ve sinüs uyarısı da buradan çıktığı için ilk önce sağ ve daha sonra sol atriyum depolarize olur. Oluşan sağ ve sol atriyal dalgalar EKG de birleşerek P dalgasını meydana getirir.
o Uyarı sinüs düğümünden yada başka bir odaktan da gelse atriyumların depolarizasyonu sonucu P dalgası oluşur. o Sinüs düğümünden kaynaklanan P dalgasının belirli bir morfolojisi vardır. o Normal süresi 0.04 sn - 0.12 sn'dir, amplitüdü (yükseklik) ise 2.5 mm'dir.
Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
Normal sinüs ritminde derivasyon I ve derivasyon II'de P dalgası pozitif olur. Normalde P dalgasının süresi (genişliği) < 120 ms (üç küçük kare), amplitüdü (yüksekliği) ise <2.5 mm (0.25mV). P dalgasının aksı ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki bildirilmiştir.
Rayleigh Dalgası
Rayleigh dalgaları tıpkı bir su birikintisinde (göl, deniz) yayılan dalgalar gibi yerin yüzeyi boyunca yuvarlanarak ilerleyen dalgalardır. Bu dalgalar aynı zamanda “yer yuvarlanması (ground roll)” olarak da bilinir ve “R” harfi ile gösterilirler.
7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
University College of London'da (UCL) deprem mühendisliği alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Tizian Rossetto, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birbirini tetikleyen iki büyük deprem olduğunu belirterek, "Bu çok yaygın bir durum değildir. Sismik tasarımlar yapılırken kesinlikle düşündüğümüz bir durum değildir" dedi.
Şiddetli bir sarsıntı anında yerin altında hareket eden kayalar kırılır veya fay hattı boyunca kayar. Bu sırada meydana gelen sismik dalgalar, birbiriyle temas eden kayaların içinden geçer ve bu da uğultuya sebep olur. Bu ses, sarsıntıyı hisseden bina, köprü gibi yapıların titremesiyle daha da büyür.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Bu sarsıntı sırasında meydana gelen sismik dalgalar, sarsıntıyı birbirlerine iletirken kayaların içerisinden geçer. Bu da uğultuya sebep olur. Kayalar yerin altında çatırdıyormuş ya da bir kamyon geçiyormuş gibi büyük bir ses duyarız. Depremin odağı İstanbul'a çok yakın olduğu için İstanbullular bu uğultuyu duydu.
Hızı kabuğun yapısına göre 1.5 ile 8 km/sn arasında değişir. Tanecik hareketleri yayılma doğrultusundadır (boyuna dalga).
S dalgası: Kayıtçılara ikincil olarak ulaşan deprem dalgasıdır. Hızı P dalgası hızınn %60'ı ile %70'i arasynda değişir. Tanecik hareketleri yayılma doğrultusuna dik ya da çaprazdır (enine dalga). Yıkım etkisi yüksektir.
Yer kabuğunun yatay yönlü hareket eder. Hareket yönüyle cisim dalgası olan S dalgasına benzer. Deprem sonrası dışarıya çıktığımızda yerlerde çatlaklar görürüz bazen ise derin yarıklar oluşur. Bu yarıkların oluşmasına Love dalgaları sebep olur.
Normal P dalga amplitüdü < 3 mm'dir (uzun P dalgaları = sağ atriyal genişleme). Normal P dalga süresi çocuklarda < 0.09 saniye ve infantlarda < 0.07 saniyedir (geniş P dalgaları = sol atriyal genişleme).
SVT çarpıntı ya da senkop ile karşımıza çıkabilir. SVT düzenli genellikle dar QRS kompleksi şeklindedir. P dalgası çoğu zaman QRS kompleksi ile aynı zamanda olduğundan EKG'de görülmez.
PR aralığı: 0.12-0.20sn olmalıdır, trase üzerindeki tüm PR aralıkları eşit olmalıdır.
Normal PR aralığı 120 – 200 ms süreleri arasındadır (üç ila beş küçük kare).
P-dalga dispersiyonu (PDD) 12 derivasyonlu standart EKG'de maksimum ve minimum P-dalga süreleri arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır. P-dalga dispersiyonu sinüzal uyarıların intraatriyal ve interatriyal non-homojen ve kesintili iletilmesi ile ilişkilidir.
PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn. QRS : < 0.12 sn. PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri