Deprem Sonrası İlk Kaç Saat Önemli? Uluslararası otoriteler tarafından kabul gören ilk 72 saat, birey olarak yardım almaksızın kendi başınıza hayatta kalmanız gereken süre olarak bildirilir. Yerel/ulusal/uluslararası kaynaklarca kabul edilen ilk 72 saat, afetzedeler için son derece önemlidir.
Depremde ilk 72 saat 'altın saatler' olarak nitelendiriliyor. Bir insan enkaz altında kalmışsa en yüksek direnci ilk 72 saatte gösterebiliyor. Üstelik ilk 72 saati 'yalnız' geçireceği, bunun için de bu süreyi yalnız geçirmeye hazırlanması gerektiği varsayılıyor.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
1-Deprem Sonrası İlk 6 Saat Hayati Önemdedir!
Kendimiz ve başkalarının hayatını tehlikeye atmayalım. DEPREM SONRASI İLK 6 SAAT HAYATİ ÖNEMDEDİR! Oynatma kısa bir süre içinde başlamazsa cihazınızı yeniden başlatmayı deneyin.
Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama kurtarma ekipleri gibi birimlerin tüm bireylere anında ulaşması mümkün değildir. Afet sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat için her bireyin hazır olması şarttır.
İlgili 32 soru bulundu
Soylu, deprem ve afetlerde ilk 6 saatin çok önemli olduğunu, amacımızın vatandaşımızı bu 6 saatlik zaman dilimindeki davranışı biçimi konusunda bilgilendirmek olduğunu belirterek, "İlk 6 saati iyi yönettik yönettik, sonrası devletimizin kapasitesiyle başarılı bir şekilde gidecektir.
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak hızlı adımlarla binayı terk edin. E-devlet üzerinde size belirtilen en yakın toplanma alanına yürüyerek gidiniz. Yetkililer çağrıda bulununcaya kadar toplanma alanında kalın. Toplanma alanından barınma alanına geçiş için yetkililerin yönlendirmelerini bekleyin.
Depremde bina çatılarındaki baz istasyonlarının yıkılacağı barizdir. Bunun için geçici bir süre için mobil/tekerlek üzerinde baz istasyonlarının bölgeye getirilmesi gerekir.
Kaslar yaralandığında vücut, kas hücreleri içinde oksijen taşınmasından sorumlu bir protein olan miyoglobin salgılar. Göçük altında kalanlar kurtarıldığında, kan aniden tekrar serbestçe akabilir ve vücudu miyoglobinle doldurabilir. Bu böbrekleri tahrip eder."
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Enkaz altında çok uzun süre kalındıysa kaçınılmaz olarak böbrek hasarı meydana gelir. Böbrek hasarının meydana gelişinde bir yandan vücutta dolaşan suyun azlığı etkili olurken diğer yandan kas hücreleri sıvıyı aldığı için ödem yapar ve şişer.
Hipovolemi olarak adlandırılan durum oluşabilir, yani damarlardaki kan hacmi azalır. Bu durum, organlara yeterince kan gitmemesi anlamına gelir. CDC, deprem sonrası enkaz altında bir saat kalmanın bile crush sendromuna yol açabileceğinin altını çiziyor.
Elektrolit düzeylerine bakma imkanı yoksa asla potasyum içeren sıvılar verilmemelidir. Depremzedenin enkazdan tamamen çıkarılması uzarsa, kazazedenin durumuna göre sıvı vermeye devam edilmelidir.
Battaniye ya da örtüler vücut sıcaklığını birden artırarak beyne şok gitmesine neden olabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları enkaz altında kalanlara sarı alüminyum örtüsü örterek öncelikle vücudun ısı dengesini kendi kendine dengelemesini sağlar. Vücut ısıyı otomatik dengeledikçe kan akışı normalleşir.
DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ;
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Selçuk, "Bu artçı sarsıntılar olmasaydı, psikolojik belirtilerin önümüzdeki haftalarda ve aylarda zayıflamasını beklerdik. Ancak artçı sarsıntılar endişelerini ve korkularını tekrar tekrar tetikliyor, bu nedenle doğal iyileşme süreci bir şekilde engelleniyor” dedi.
Depremin ilk anlarında acil müdahale ekiplerinin yönlendirilmesi açısından iletişim çok önemlidir. Deprem sonrası telefonlar kilitlendiği için arama kurtarma ekipleri haber almakta zorlanmaktadırlar. Ateş yakmayın! Deprem sonrasında kibrit,çakmak gibi,patlamalara neden olabilecek nesneleri kullanmayın.
Hava ve suya erişim
Dolayısıyla uzmanlar, depremzede enkaz altında çok ağır yaralı değilse ve soluyacak havası varsa, bir sonraki adımın suya erişim olduğunu belirtiyor. Bazı tahminlere göre insanlar, su olmadan üç ila yedi gün hayatta kalabiliyor.
Fay hareketi ve toprak sıvılaşması deprem hasarının iki ana nedenidir. Depremden sonra su temini çok zorlaşır. Özellikler yangın gibi acil durumlara susuzluk nedeniyle müdahale edilemez.
AİLE AFET PLANI
Kendimize ait “afet sonrası ilk 72 saat için” bir aile afet planı yapmamız gerekir. Planımızda evimizin güvenli yerleri, afet çantamızın düzenlenmesi ve evi tahliye planımız yer almalıdır. Unutmayın ; Depremler Önlenemez, Ancak Depremlerin Afetlere Dönüşmesi Önlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri