AFAD'ın, depremzedeye iki ay için ödediği yardımı geri istediği iddia edildi. Yardımın kesilmesine, yurttaşın tedavi nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Şefkat Evi'nde kalması gerekçe gösterildi. AFAD'ın kiracı ve ev sahibi depremzedelere ödediği yardımlarda karmaşıklık bitmiyor.
AFAD depremzede kira yardımı ödemesi, Ziraat Bankası üzerinden hesaplara yatırılıyor. Banka hesabı olanların mobil ve internet bankacılığı aracılığıyla görüntüleyebileceği kira yardımı, bankada hesabı olmayanlar için ise SMS ile öğrenilebiliyor. SMS sorgulaması için; BAKIYE yazıp 4747'e göndermek yeterli oluyor.
Kira Destek Ödemesi Depremzede Vatandaşlarımızın Hesaplarına Yatırıldı İçişleri Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya, konu ile ilgili paylaşımlarında; ''AFAD'tan Nisan ayından itibaren 4. kira destek ödemesi depremzede vatandaşlarımızın hesaplarına yatırıldı.
Depremde binaları yıkılmış, yıkılacak veya ağır, orta hasarlı afetzedeler kira yardımını valiliğe giderek depremzede kira yardımı alabilir.
Depremzede kira yardımı, deprem felaketi nedeniyle ikamet ettikleri yapı zarar gören vatandaşlara sağlanan bir destektir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sağladığı destek ile ilgili tüm süreçler AFAD tarafından yönetilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamasını e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
Az hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı? Taşınma yardımı konutu yıkık, acil yıkılacak, ağır ya da orta hasarlı olarak tespit edilen afetzelere yapılıyor. Az hasarlı, içinde yaşanabilecek konutlar için taşınma yardımı yapılmıyor. Kira yardımı için de aynı durum söz konusu.
Kiracı ve kiralayan, kira sözleşmesi boyunca sözleşmedeki hükümler ile bağlıdır. Eğer taşınmaz hiç hasar görmemiş veya az hasarlı ise, kiracının deprem bölgesindeki kira ödeme yükümlüğü devam eder.
Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır/orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000₺ nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler, Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Kurum, "Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi" dedi.
"Deprem bölgesinde konutu @csbgovtr tarafından hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracı vatandaşlarımız için, “Afetzede Barınma Desteği” başvuruları @ekapi üzerinden başlamıştır. Hatalı başvuru durumunda, "İPTAL" seçeneği kullanılarak yeniden başvuru yapılabilmektedir."
İfa zamanı başlığını taşıyan söz konusu hükme göre, “Kiracı aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür”.
Kira yardımı bedeli, şehre ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanmaktadır. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvurmaları gerekir.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Hakkında. Kentsel dönüşüm kira yardımı 22 Nisan'da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 3500 TL den 5250 TL yükseldi. Bugün 17 Temmuz 2023 kira 3500 TL olarak yatıyor.
Kira yardımı aylık 535 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir. Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.
Hasar tespiti yapılan binalarda ödeme işlemleri başlatılır. Ardından ödemeler depremzede ve az hasarlı bina yardımıcı alacak kişilere TC kimlik son numarasına göre her ayın 15 ile 20. günü arasında ödeme yapılır.
Deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen taşınmaz için kiracının artık bir ödeme yapması gerekmemektedir. Kiraya veren kira sözleşmesi gereğince yükümlülüğünü yerine getirmediği için kiracının da kira ödeme sorumluluğu ortadan kalmış olmaktadır.
2- Hasarlı evler için taşınma yardımı yapılacak mı? Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere 15 bin lira taşınma yardımı yapılacaktır. Başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Evleri az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere ve fiilen ikamet edilmeyen konutlara barınma desteği yapılmamaktadır. Konutu hasarlı olan afetzedelerden konteyner talebi olanlara sadece taşınma yardımı yapılacak olup, ayrıca kira yardımı yapılmayacaktır.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
''Kira Yardımı için ya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurulması gerekmektedir.
Kira yardımı; ikamet ettikleri konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine ve kiracılara verilecek.
Vatandaşın en çok merak ettiği konuların başında kira gelirlerinin nasıl vergilendirildiği geliyor. Biz de bu yazı dizisiyle sorulara cevap arıyoruz. intvrg.gib.gov.tr adresinden ”Adıma yapılan kira ödemeleri” sekmesine tıkladığınızda geçen yıl hesabınıza ne kadar kira ödemesi yatmış görebilirsiniz...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri