Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında dünyadaki ırkçılık akımı Türkiye'ye de tesir etmiş, kafatasları incelenmişti. Büyük mimarımızın etnik kökeninin tartışılması üzerine 1 Ağustos 1935'te Mimar Sinan'ın mezarı açılarak kafatası çıkarılmıştı. 5 Ağustos 1935 tarihli Akşam gazetesinde çıkan haber şöyledir.
Bugünkü adıyla Türk Tarih Kurumu olan Türk Tarihi Tetkiki Kurumu adına Hasan Cemil Çambel, Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan ve Şevket Aziz Kansu Mimar Sinan'ın mezarını açarak kafatasını çıkarmıştı.
Türkler ırk itibariyle Brakisefal, yani yassı yuvarlak kafalıdır. Mimar Sinan'ın kafatasının muayenesinde bu büyük başın da Brakisefal olduğu meydana çıkmıştır. Mimar Sinan'ın kafatası Antropoloji Müzesi'nde muhafaza edilecektir.”
Bu suları da İstanbul'a değişik yerlere çeşmeler yaparak götürür. Dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman bu hizmeti için Süleyman'a getirilen suyu evine de bağlamasını söyler. Kanuni ölür yerine Selim geçer. Selim, Mimar Sinan'ın evinde su olduğunu öğrenince Divan'ı toplar yaşlı Mimar Sinan'ı susuzluğa mahkum eder.
İlgili 44 soru bulundu
Mimar Sinan'ın 8. kuşaktan torunları bugün, Kayseri, İzmir ve Ankara'da hayatlarını sürdürüyor.
İki talibi olur biri Diyarbakır valisi Rüstem Paşa dırdiğeri ise saray'ın baş mimarı Mimar Sinan. Padişah biricik kızını Rüstem paşa ile evlendirir Sinan evlidir ve 50 yaşındadır ama bilinen odur ki Mihrimah Sultan'a deliler gibi aşıktır.
Mimar Sinan “Anadolu'nun” mimarıdır. *Mezar taşında yazdığı gibi "Geçti bu demde cihandan pir-i mi'maran Sinan." 📌Minyatür Sinan'ın bilinen tek portresidir.
Osmanlı'nın en güçlü döneminde yaşayan Sinan, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat olmak üzere, üç padişaha mimarbaşı olarak hizmet etmiştir. 17 Temmuz 1588 yılında İstanbul'da ölmüştür.
Mimar Sinan'ın da iki lakabı vardı. Bunlardan birisi 'El-Fakir-ül-Hakir' dir, yani insanların manevi olarak en fakiri ve hakiri anlamına gelmektedir. Bir diğer lakabı ise 'Mur-i Natüvan'dır.
Kafatası endeksi
Endeks 75 ile 80 arasında ise kafatası neredeyse ovaldir (yuvarlak). Bu tip kafataslarına mezosefal denir ve tipik Avrupalı ve Çinlilerde görülür. 80 ve üzeri endekse sahip kafatasları geniş ve kısadır ve brakisefal olarak adlandırılır.
“Mi'mar, Haseki” olduktan sonra Sinan “Subaşı” (Sâî Mustafa Çelebi, s. 126), 1539'da Sadrazam Lütfi Paşa'nın önerisiyle “Mimarbaşı”lık görevine getirilmiştir (Yerasimos, s. 52). Sinan'dan önceki mimarbaşı Acem Ali, Sinan'dan sonrakilerden bazıları, sırasıyla, Davud Ağa, Dalgıç Ahmed Ağa, Sedefkâr Mehmed Ağa'dır.
Mimar Sinan'ın Türbesi, İstanbul'da Süleymaniye Camii'nin önünde yer alan Eski ağalar Kapısının köşesinde yer alan yol ayrımında yer alan üçgen alanda yer almaktadır.
Kafatası, omurgalılarda başı oluşturan kemik bir yapıdır. Yüzün yapılarını destekler ve beyin için koruyucu bir boşluk sağlar. Kafatası iki bölümden oluşur: kranyum ve mandibula. İnsanlarda bu iki kısım, nörokranyum ve en büyük kemiği olarak mandibulayı içeren viscerocranium'dur (yüz iskeleti).
HIRİSTİYAN TÜRKLER'DENDİR
Mimar Sinan'ın Avusturyalı, Macar, Bulgar, Rum, Ermeni asıllı olduğu iddiaları farklı kişiler tarafından ortaya atılmıştır. Ancak Mimar Sinan, Karamanlı denilen Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türkler'dendir. Osmanlı döneminde devşirilip, Müslüman olmuştur.
Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Âğâ yaşamı boyunca camiler, külliyeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler inşa etti. Osmanlı coğrafyasında pek çok yerde sayısız eserler bırakan Mimar Sinan, Ayasofya'yı onararak, eserin yüzyıllarca ayakta kalmasına büyük katkı sağladı.
Acem Ali (Esir Ali), Mimar Sinan'ın hocasıdır.
1519 yılında ise kendisine başmimarlık görevi verilmiştir. Yavuz Sultan Selim'in bunu yapmaktaki amacı, 1509 yılında meydana gelen 9 şiddetindeki depremin ardından yerle bir olan İstanbul'un yeniden inşasını sağlamaktır. İşte Mimar Sinan, Acem Ali'nin elinde yetişmiştir.
Şehzade Camii ve Süleymaniye Camii'ne atfedilen bu şehir efsanesine konu “Mimar Sinan'dan mektup” bulunmamıştır. Aslı astarı olmayan mektup hikâyesinin uydurulduğu, mektubun kaynağı tarafından kabul edilmektedir.
Eserleri 16. yüzyıl Osmanlı çini, hat, oymacılık ve tezyinat sanatlarını da bünyesinde barındırıyor. Mimar Sinan, 9 Nisan 1588'de İstanbul'da vefat etti. Türbesi, Süleymaniye Külliyesi'nde yer alıyor.
Hürrem İkinci Kez Gebe Olduğunu Öğrendi | Muhteşem Yüzyıl 9. Bölüm - YouTube.
Mihrimah Sultan Mihrimah Sultan 1578'de 50 yaşındayken yeğeni III. Murat'ın saltanatı sırasında öldü ve babası I. Süleyman'ın Süleymaniye Camii'ndeki türbesinde babasının yanı başında gömüldü. Şehzade Selim (II. Selim) 1574'te 50 yaşındayken göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri