Depresyon hastalığı bir delilik , kişilik zafiyeti değildir. Yaşlıların eğitimi, mali durumu , köyde yada kentte yaşaması da etkili değildir. Yaşlılarda depresyonun daha anlaşılır biyolojik nedenleri vardır. Beyin ve vücut yaşlandıkça bazı doğal biyo-kimyasal değişimler de oluşmaya başlar.
Bir akıl hastalığı mı yoksa beynin hastalığı mıdır? Son çalışmalar gösterdiki Depresyon beynin hastalığıdır, aklın hastalığı değildir. Kadınlarda depresyon görülme oranı erkeklerden 2 kat daha fazladır. Depresyondaki Kişilerin Beyninde Elektriksel, Kimyasal, Hormonal ve Magnetik alanDeğişiklikleri olmaktadır.
En belirgin özelliği yaşamdan zevk almada azalma ve kötü ruh halidir. Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar.
Depresyon tedavi edilmediği takdirde en az 6 ila 24 ayda kendiliğinden düzelir. Hastaların % 5-10'unda ise iki yıldan fazla sürer. Ancak bu süre 6 ay için bile yaşayan kişi için çok zor ve uzun bir süredir.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
İlgili 35 soru bulundu
Majör Depresif Bozukluk artık depresyonun klinik olarak gözlenebilir hale geldiği durumdur. Depresyon çeşitleri içeresinde en şiddetli olanı Major Depresyondur. Depresyona ait bütün olumsuz duygular, düşünceler ve davranışlar yoğun olarak hissedilir.
Depresyon mevsim evresi bittiğinde insanlar genellikle iyileşir ve normal işleyişlerini geri kazanırlar. Atipik Depresyon: Atipik depresyonda olan kişilerde ani duygu değişimlerinin yanı sıra, İştah artışı Ani kilo alma.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Depresyon iyileşme belirtileri
Uykusuzluk, iştahsızlık, halsizlik, vücut ağrıları gibi belirtiler erken evrede düzelebilir. İç sıkıntısı, çöküntü hissetme, moralsizlik, isteksizlik gibi ruhsal belirtiler de 3'üncü haftadan başlayarak azalabilir. Kişinin hem yakın çevresi hem de kendisi bu düzelmeyi fark eder.
Depresyon ile serotonin seviyesinin azalması; panik belirtileri, aşırı ateş basması, ateş yükselmesi, kafada basınç hissi, mide bulantısı ve huzursuzluk gibi belirtilere neden olabilir. Depresyon esnasında serotonin ve noradrenalin hormonlarının azalması beyin hücrelerinin performansını düşürür.
Orta ve özellikle de ağır depresyonların tedavisinde ilaç tedavisine öncelik vermek hemen hemen tüm psikiyatristlerce kabul görmektedir. Tedaviye başlandıktan 6 ay sonra vakaların yarıdan çoğu iyileşir. Bir kere majör depresif atak geçiren hastaların yarıdan çoğunun da tekrar yeni bir atak geçirmeleri beklenmektedir.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir. Vücutta veya beyinde bazı tahribatlara neden olabilir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır. Antipsikotik kullanımı ortalama 6-12 hafta sürdürülür.
Antidepresanın Uzun Süreli Kullanımı
Uzun kullanımın amacı rahatsızlığın tekrar etmesini önlemektir. Depresyonun kronikleşmesi (yaşam boyu devam etmesi) durumunda hastaların ömür boyu antidepresan kullanması da önerilebilir.
Ağır depresyon, (majör depresif bozukluk) bir uzman tarafından destek almadan tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Bu hastalığın belirtilerini kontrol altında tutmak için uzman tarafından kişiye antidepresan ilaçlar önerilir.
Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir. Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.
Distimi, bireyin uzun süreler üzüntü, içe kapanıklık, melankoli, aşırı bilinç, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlikten dolayı endişe durumlarını hayatında alışkanlık haline getirmesi sürecine verilen, kronik depresyon durumu olarak tanımlanmaktadır.
Depresyonun tedavi yöntemlerinde en çok tercih edilen yöntem psikoterapi, daha ağır seyirlerine göre ise ilaç tedavisidir. Uygulanacak depresyon tedavisi türü depresyonun seyrine ve kişiye göre değişir. Depresyon tedavisinde kullanılan Antidepresan ilaçların etki süresi genellikle 2-4 hafta arasında değişir.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri