Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
Depresyona sahip bireylerin, günde 1 miligram B12 takviyesi alması tavsiye edilir. B12 vitaminin diğer kimyasallara ek olarak beyindeki serotonin seviyeleri üzerinde de bir etkisi vardır. Serotonin ruh halini düzenlemeye yardımcı olur ve bu nedenle düşük serotonin depresyonla ilişkilidir.
B12 eksikliğinin etkileri Alzheimer ile karıştırılabiliyor
B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır.
Şu gayet net: D ve B12 vitamini noksanlıklarında depresyona yakalanma ihtimali artıyor. B6 vitamini noksanlığının da depresyonu tetiklemesi mümkün. Bizde özellikle D ve B12 vitamini eksikliği yaygın görülen iki sorun.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
C vitamini stresle mücadelede esastır. B12 vitamini sinirliliği azaltmaya, konsantrasyonu artırmaya, enerjiyi yükseltmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Kolin sinir tepilerini beyine gönderir ve sakinleştirici bir etki üretir.
Tüm vitamin ve mineraller vücut için gerekli ancak ruhsal dengenin korunmasında B grubu vitaminleri daha fazla önem taşıyor.
Spor öncesi kas gücünü arttırmak için ya da Fibromiyalji, kas ağrıları, kronik yorgunluk, omuz-boyun gerginliği, hassas noktaları hafifletmek, migren ve depresyon tedavilerinde iyi bir yardımcıdır. Ayrıca sindirim sisteminde emilimi iyidir. Vücuttaki magnezyum seviyelerini artırmak için iyi bir seçenektir.
Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.
Düzenli ve dengeli beslenmek, depresyona iyi gelecek besinleri tüketmek (sebze, meyve, balık, çikolata, badem, yeşilçay, yumurta, bol su tüketmek..) depresyona iyi gelecektir.
Çinko ve Depresyon
Depresyonu olan kişilerin önemli bir bölümünde çinko düzeyleri düşük bulunmuştur. Çinko düzeyleri düştükçe depresyonun derecesi de artmaktadır. Çinko az da olsa günlük alınması gereken mineraller arasındadır.
En güçlü kanıt, majör depresyon için ek bir tedavi olarak omega-3 takviyeleri için bulundu - depresyon semptomlarını tek başına antidepresanların etkilerinin ötesinde azaltıyor. Omega-3 takviyelerinin DEHB için de küçük faydaları olabileceğini öne süren bazı kanıtlar da vardı.
En iyi depresyon ilacı nedir? Antidepresan ilaçlarının etkililiği kişiden kişiye değişmektedir. Ancak yaygın olarak en sık reçete edilenler genellikle SSRI'lardır (Seçici serotonin geri alım inhibitörleri) çünkü yan etkileri diğerlerine göre kısmen daha azdır. En iyi bilineni ise Fluoksetin, diğer adıyla Prozac'tır.
B12 vitamini eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görüldüğünü vurgulayan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, B12 vitamini eksikliğinde oluşan tablo hakkında şu bilgileri verdi: “Bu vitaminin eksikliği hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına neden olabilir.
Magnezyum eksikliği nedeniyle, sinir sistemi problemleri, anksiyete ve depresyon gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kalp ritim bozuklukları ve hipertansiyon: Magnezyum, kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını iyileştirir.
Stres için magnezyum sülfat takviyesi de yapılabilir. Ayrıca kas ağrıları üzerinde de etki gösterdiği için magnezyum klorür ile birlikte kullanılabilir. Magnezyum glisinatın en büyük etkisi sakinleştirici özelliğine sahip olmasıdır. Pek çok psikolojik rahatsızlığın belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir.
Magnezyum glisinat sinir, beyin ilişkili hatta mikrobiyota ilişkili durumlarda daha fazla faydalanım sağlamaktadır. Uzmanlar anksiyete (kaygı) bozukluklarında ise glisinat tavsiye etmektedir.
7.Magnezyum L-treonat
Araştırmalar, beyin hücrelerinde magnezyum konsantrasyonlarını artırmak için en etkili tür olabileceğini belirtmektedir. Magnezyum L-treonat genellikle bilişsel fonksiyonu iyileştirmek için kullanılır. Depresyon ve demans gibi bazı nörolojik bozuklukların yönetilmesine yardımcı olabilir.
Depresyon ve stres seviyesini düşürür. Vücuda enerji verir, hafızayı güçlendirir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve içeriğindeki demir sayesinde kan yapıcı özelliği vardır.
Suda eriyen bir vitamin olan B12'nin zihin ve beden sağlığımız için oldukça önemli faydaları bulunmakta. Eksikliğinde ise bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmekte. Bu belirtiler arasında dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, kabızlık, stres ve iştah kaybı gibi durumlar bulunuyor.
Kalsiyum (süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde) ve magnezyumun (kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ayçiçeği çekirdeği) en önemli anti- stres mineralleri olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda sinir vitaminleri olarak da adlandırılan B vitaminleri de önemli.
Vitamin B Kompleksi ve Vitamin B5
Bu vitaminlerin vücudun stres seviyeleri üzerinde büyük etkisi olduğu bilinmektedir. B vitamini, bağışıklık sisteminin genel canlılığında güçlü bir rol oynar. Bu vitaminlerden herhangi birinde eksiklik varsa, stresi azaltmak için B kompleks bileşik takviyelerini düşünün.
Kronik ağrı tedavisinde kilo verilmesi gibi yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması ve vitamin D eksikliğinin replasmanı anksiyete ve depresyon durumunda iyileşme sağlayabilir.
C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir. Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri