Melatonin epifiz bezi tarafından üretilir ve geceleri salgılanır. Melatonin hormonunu yükselten bazı besinler bulunur. Sağlıklı bir uyku için alınan bu takviye besinler daha rahat geceler geçirmeyi sağlar. Melatonin badem, yer fıstığı, ceviz ve fındık gibi kuruyemişlerde yüksek miktarda bulunur.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Farklı boyutlarda yaşanabilen uykusuzluğun sebeplerinden birisi de D vitamini eksikliği olarak gösterilebilir. Hem uykuya bağlı genel sağlığı hem de bizzat uyku kalitesini olumsuz yönde etkileme riski olan D vitamini eksikliğinin tespit edilmesi son derece önemli.
D vitamininin uykuyu düzenlemekle görevli beyin bölümlerini etkilemesi bu konuda dikkat çekicidir. D vitamininin uyku hormonu olarak bilinen melatonin yapımında rol oynaması; uykusuzluk ve D vitamini ilişkisini açıklamak için yeterli olacaktır.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
İlgili 35 soru bulundu
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır. Uyku öncesi sıcacık bir fincan bitki çayı içerek kendini günün stresinden arındırabilirsin.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
Magnezyum eksikliği açısından bazı gruplar daha fazla risk taşırlar. Sindirim sisteminde sorunu olanlarda, diyabet hastalarında, fazla alkol tüketenlerde ve yaşlılarda magnezyum eksikliğine daha sık rastlanır. Magnezyum sadece uykusuzluk problemlerinde değil aynı zamanda derin ve huzurlu uyku sağlamada da rol oynar.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
En İyi Melatonin Hapı ve Markası
Naturalnest Melatonin Complex Dilaltı Tablet. Orzax Ocean Melatonin 3 mg Tablet. Hyper Melatonin Sprey.
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır.
Magnezyum sitrat: Uyku ve sakinlik için kullanmanız gerekiyor. Bir doktora danışarak alacağınız düzenli magnezyum ile vücut sisteminiz düzgün bir şekilde çalışmaya devam edecek.
Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir. Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.
Magnezyum Glisinat
Sakinleştirici özelliğe sahip olan magnezyum glisinatın geceleri alınması önerilir.
B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir.
B12 vitamini, günün farklı zamanlarında alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri