Depresyon hem erken yaşlarda sık rastlanan hem de ölüme ve maluliyete yol açabilen bir hastalık olduğu için kırk yaş altında görülen en büyük sağlık problemi olarak kabul edilir. İlk depresyon atağı genellikle yirmili ve ya otuzlu yaşlarda görülür. Ancak çocuklarda görülen depresyon vakaları da ender değildir.
Depresyon kadınlarda erkeklerden üç kat daha sık görülür. Kadınlarda görülme oranı % 4-10, erkeklerde ise %2-2,5 'dur. Depresyon herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ama en sık 24-40 yaşları arasında görülür. Her bireyde farklı belirtiler daha ön planda olabilir.
1)Şizofreni, bipolar bozukluk benzeri duygusal bozuklukları olanlar. 2)Alkol, ilaç ve madde bağımlıları. 3)Takıntı ve saplantıları olanlar. 4)Yalnız yaşayanlar.
Depresyon, kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık iki kat daha sık görülür. Bunda hormonal farklılıkların etkisi vardır, ama ergenlik öncesinde de depresyon sık görülür.
Sevgi, ilgi, korunma gibi pozitif yaşantıların eksikliği depresyona girmeye neden olabilir. Bunun nedeni beynimizin belli seviyelerde pozitif bilgi girişine ihtiyaç duyması ve bazı kimyasalları salgılayarak stres seviyesini azaltmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon sanıldığı gibi zayıf kişilerin hastalığı değildir.Tam tersine aşırı sorumluluk duygusu taşıyan,aile ve arkadaş çevresinde herkesin yardımına koşmaya çalışan,her yükün altına giren kişiler depresyona daha yatkındır.
Depresyon genellikle 20'li veya 30'lu yaşlarda başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Erkeklere oranla çok daha fazla sayıda kadına depresyon teşhisi konulmaktadır. Bunun nedeninin ise kadınların daha yaygın olarak tıbbi yardım istemesi olduğu düşünülmektedir.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Olumlu zihinsel, duygusal ve sosyal özellikleri yüzünden bu gruba dâhil olmayacakları düşünülen üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar da, sanılanın aksine depresyona girebilirler (Silverman, 1993).
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duygu duyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Depresyon, insanların kendini değersiz, bitkin, ümitsiz hissetmesine sebep olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişiler hayattan zevk alamamaya başlar, mutsuz hisseder, durup dururken ağlamaya başlayabilir. Hiçbir şeyin düzelmeyeceğini, hiçbir zaman mutlu olamayacağını, her şeyin önemini yitirdiğini düşünür.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktır. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar.
Dışarıdan bakıldığı zaman fark edilmesi mümkün olmayan depresyon, en tehlikeli depresyon olarak bilinmektedir. Böylece teşhisi konulamayan depresyonun tedavisinin de yapılması mümkün olmamaktadır.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engellemeye kadar giden bu duygu durumları aylarca sürebilir.
Tedavi edilmemiş bir depresif atak yaklaşık 6-13 ay sürer. Eğer 3 aydan önce antidepresan tedavi kesilirse, hemen her zaman belirtiler geriye döner. Başlangıç tanısı major depresyon olan hastaların yaklaşık %5-10'unda ilk depresif ataktan 6-10 yıl sonra manik atak ortaya çıkar.
Depresyonun en belirgin özelliği zevk almada azalma ve kötü ruh halidir. Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve duygusal açıdan mutsuzdur. Sürekli olarak kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresine karşı ilgisi azalan kişi de huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular çok fazla ön plana çıkar.
Ağır depresyon, sürekli mutsuz olmaya ve haz veren durumlardan keyif almamaya sebep olur. Ağır depresyon geçiren kişilerde bazı fiziksel ve ruhsal değişimler gözlenebilir. Bu kişiler, çalışma ve sosyal hayatlarında görevlerini yerine getirmekte zorlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri