Yemeklerden en az 15 dakika önce olmak kaydıyla 1 yemek kaşığı dereotu çiğnenerek su yardımı ile yutulmalıdır. Dereotu küründen fayda görebilmek için günde 3 kez aralıksız olarak 3 ay devam etmek gereklidir. Özellikle tiroid dengelenmesi açısından kürün doğru şekilde uygulanması önemlidir.
Dereotu, oda sıcaklığında maksimum 1 gün bekletilir. Daha sonra canlılığını kaybetmeye başlayabilir. Buzdolabında ise 3-4 gün saklayabilirsiniz. Dereotunu uzun süre saklamak için buzlukta saklama yöntemini kullanabilirsiniz.
Dereotu Nasıl Tüketilmelidir? Dereotunu taze taze doğrayarak yemek ve salatalara ekleyebilirsiniz. Cacık, fırın yemekleri ve kök sebzelerde çeşni olarak kullanabilirsiniz.
Dr. İbrahim Saraçoğlu tiroid hastalıklarına iyi gelecek dereotu kürünün tarifini verdi. Dereotu kürü tiroid hormonlarını dengeler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. bunun yanı sıra nodüllerin küçülmesinde veya tamamen yok olmasında da dereotu kürü etkilidir.
Dereotu aynı zamanda hem hipotiroid hem de hipertiroid hastalarının imdadına yetişen mükemmel bir yardımcı tedavi kürüdür. Tiroid hızlı çalışıyor ise, yavaşlatmakta, yavaş çalışıyor ise de, hızlandırmaktadır. Yani, fazla çalışan tiroid bezini yavaşlatıyor, az çalışan tiroid bezini de hızlandırıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir. Hekime danışmadan dereotu kürü uygulamak doğru bir uygulama değildir.
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
3 ay boyunca uygulanan dereotu kürü kan TSH düzeyinin dengelenmesinde önemli rol oynar. Ceviz Kürü: TSH yüksekliğinin tedavisine destek olan ceviz kürü için birkaç adet cevizin kabuğu kırılır ve içindeki cevizler bir su bardağına koyulur.
Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler.
Hazımsızlık ve mikrop kaynaklı ishal durumlarında da dereotu yardımcı olabilir. Ağrıları Dindirebilir: Güçlü bileşikler sayesinde dereotu, anti-inflamatuar ve ağrı giderici kabul edilir. Özellikle artrit ve eklem ağrılarında etkili olabilen dereotu iltihaplara karşı da tedavinizi destekleyebilir.
Maydanozgiller familyasından olan dereotunun Latincesi anethum graveolens'dur. Ülkemizde ise bölgelere göre farklı isimler alır. Tarhana otu, tere otu, durak otu, börek otu gibi isimler bunlardan birkaçıdır.
1 büyük fincan dolusu su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 1 tutam taze dereotu atılır. İyice karıştırdıktan sora 10 dakika demlenmeye bırakılır. Daha sonra süzülerek içine yarım limon suyu eklenir, günde 1 fincan içilir.
Yıkanmış olduğumuz dereotunu ince ince kıyarak doğrayalım. Göz kararı yaklaşık 7 kaşık yoğurdu özeyip, dereotunu yoğurtla birleştirelim. Daha sonra 1 adet tuzla ezmiş olduğumuz sarımsağı da katıp, iyice karıştıralım. Servis tabağına alalım ve servise hazır.
İnce ince doğrayalım. Ortalama tek kullanımlık olarak buzdolabı poşetlerimize yerleştirelim. Buzluğa atalım. İstediğimiz zaman çıkartıp kullanalım.
4. Dereotu 2 ay içinde hasat olgunluğuna erişir. Yapraklarını keserek toplayabilirsiniz.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçı uygulanabilir. Hastada hormon eksikliği saptanmışsa hormon ilaçları kullanılır. Tam tersine hormon fazlalığı varsa tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
Tiroid nodülleri lokal anestezi altında ciltten ince bir iğne ile girilerek ameliyatsız olarak tedavi edilebilirler. Bunun için lazer, radyofrekans ya da mikrodalga gibi yakarak ablasyon yapan veya alkol gibi kimyasal ablasyon yapan yöntemler kullanılabilir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Dereotu genel olarak tüketim için güvenilir bir bitki olarak kabul edilir. Ancak nadir de olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara, kusmaya veya ishal gibi semptomlara sebebiyet verebilir. Kişilerde ağız kaşıntısına, dilde şişmeye veya kırmızı yumrular oluşmasına da neden olabilir.
İbrahim Saraçoğlu; zehirli guatr için yoğurt otunu kaynatıp suyunu içmeyi öneriyor. Eğer ilk defa yoğurt otu tüketecekseniz; bir iki yudum aldıktan sonra bir süre bekleyin. Alerji belirtisi gözlemlenmedi ise yoğurt otu suyunu zehirli guatr için tüketebilirsiniz. Dereotu guatr için oldukça etkili bir sebze olacaktır.
TSH yüksekliği tedavisinde, TSH değerlerinin düşürülmesi için uygun bir ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Ayrıca, yeterli iyot alımı ve guatrojenik gıdaların kısıtlanmasına yönelik bir beslenme / diyet programı uygulanmaktadır.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
Tiroid Nodül Kendiliğinden Yok Olur mu? Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri