Bitler, zorunlu insan paraziti olan böceklerdir. İnsan vücuduna yerleştiklerinde kıl diplerinde ve elbise kıvrımlarında yuvarlanırlar. Deriden kan emerek beslenen bitler, yumurtalarını da kıllara veya elbise kıvrımlarına yapıştırırlar. Yerleştikleri bölgelere göre üç türlü bitlenme vardır.
Vücut biti (Pediculus corporis) yumurtalarını kıyafetlere, özellikle kumaşların kıvrım ve dikiş yerlerinde bırakır. Vücut biti insan kanıyla beslenir ve insandan insana bulaşır. Vücut biti enfekte giysilerin veya havluların paylaşılması yoluyla bulaşır.
Bit temizliğinde kullanılan tarak, toka ya atılmalı ya da bit şampuanı ile iyice temizlenmelidir. Kullanılan giysi, çarşaf vb. sirkeli suda bekletilmeli ardından yüksek ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyalar ise bir torbaya koyulup ağzı sıkıca bağlanmalıdır ve 3-4 hafta kapalı şekilde bekletilmelidir.
Vücut biti, saç biti ve kasık bitinin aksine vücut yüzeyinde değil, ısının daha düşük olduğu giysilerin dikiş yerlerinde yaşarlar ve yalnızca beslenmek amacıyla kan emmek için, özellikle geceleri deriye geçerler. Bit barındıran kıyafetlerin veya yatakların ortak kullanımı sonucu bulaşır.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Paranit şampuan paranit şampuan, böcek ilacı içermez. Içeriğindeki mineral yağ ile bitleri ve sirkeleri boğar, kurutur ve öldürür. Paranit şampuan tüm diğer paranit ürünleri gibi bitler ve sirkeler üzerinde %100 etkilidir. 2 yaşından büyük çocukların ve yetişkinlerin kullanımı için uygundur.
İnsanlar vücut bitlerinin tek ev sahibidir ve genellikle bit 3 ile 7 gün arasında ölür.
Bitler, zorunlu insan paraziti olan böceklerdir. İnsan vücuduna yerleştiklerinde kıl diplerinde ve elbise kıvrımlarında yuvarlanırlar. Deriden kan emerek beslenen bitler, yumurtalarını da kıllara veya elbise kıvrımlarına yapıştırırlar.
Vücut Biti (Pediculus corporis)
Sadece beslenme sırasında geçici olarak ciltte bulunur. Diğer zamanlarda kıyafetlerin dikiş yerlerinde yaşar. Vücut biti sirkeleri, vücuda yapışmaz. Genellikle saç ve kıyafetlerin ipliklerinde bulunur.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Bitlenmeyi nasıl anlarız? Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu; saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir. Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir. Bite Ne İyi Gelir?
Bit barındıran kıyafetlerin veya yatakların ortak kullanımı sonucu bulaşır. Kasık biti, en sık cinsel ilişki sırasındaki yakın temas nedeniyle, nadiren de iç çamaşırları yolu ile bulaşır. Bu nedenle “cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar” içinde sınıflanır.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Bir bakışta. Kasık biti esas olarak cinsel temas yoluyla bulaşır. Parazitler, cildin kıllı bölgelerinde emdikleri insan kanıyla beslenir. Kasık biti ısırıkları, genital bölgede ve aynı zamanda koltuk altlarında ve bitlerin yerleştiği vücudun diğer kıllı bölgelerinde kaşıntıya neden olur.
Kafa derisinden günde dört defaya dek kan emer ve bununla beslenir. Kafa derisini ısırır ve içeriye salyasını enjekte eder. Bu salya kafa derisini tahriş eder ve kaşıntıya neden olur.
Kasık bitinin doğru tedavisi için ilk olarak uzman bir doktora danışmak gerekir. Kasık bitleri genellikle gözle görülebilen bir böcek türü olduğu için doktor, fiziksel göz muayenesi ile kasık biti tanısını kolayca yapabilir. Doktor gerek duyar ise genital bölge ve çevresini mercek yardımı ile inceleyebilir.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
Küçük, oval ve kahverengi böceklerdir. Yetişkin bir tahtakurusu, elma çekirdeğine benzer boyutta bir vücuda sahiptir. Ancak beslendikten sonra yatak böceklerinin vücutları şişer ve kırmızı bir renge bürünür. Tahtakuruları uçmaz; ancak zeminde, duvar ve tavanlarda çok hızlı bir şekilde hareket edebilirler.
Kasık Biti Tedavisi
Permetrin (%1) enfekte bölgeye uygulanarak 10 dakika beklenir ve sonra yıkanır. Lindan %1'lik şampuan enfekte bölgeye uygulanarak 4 dakika beklenir ve sonra yıkanır.
Tuz ve sirke karışımı bitleri susuz bırakıp öldürebilir.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar. Saç derinize taze limon suyunu sürün. 30 dakika beklettikten sonra sirkeyle ve sıcak suyla durulayın.
1) Vazelin
Bunun için ilk olarak vazelin, şampuan ve ince dişli bit barağına ihtiyacınız vardır. Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri