Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
Deri altındaki kanamalar purpura olarak tanımlanır. Bunlar küçük iğne ucu büyüklüğünde, 3mm den küçük ise peteşi, 1 cm den büyük ise ekimoz olarak tanımlanmaktadır. Purpura damar içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara ve/veya deri içine çıkmaları sonucu ortaya çıkan klinik bir bulgudur.
Ekimoz, çarpma, düşme gibi bir travma sonucu deri altında kan birikmesidir. Kılcal kan damarları hasar görür, kan sızar ve yakın dokularda toplanır. Bu derinin altındaki herhangi bir alanda veya ağız gibi mukoza zarında olabilir. Ekimoz ciltte büyük kırmızı, mavi veya mor bir alan olarak görünebilir.
A.
Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır. Bu yöntemle konama her zaman geçici olarak durdurulabilir.
Hematom bir çürük değildir. Kan damarlarının dışında ciltte bir çürük oluşumundan daha derinde kan birikmesidir. Travma, hematomun en yaygın nedenidir. Sebebe bağlı olarak, hematomun kaybolması 1 ila 4 hafta arasında sürebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kan oturmasının tedavisi
Soğutma: Kan oturan bölgeyi soğuk su veya buzlu bir havlu altında tutun. Kan toplanan bölgenin soğutulması iyileşmeyi hızlandırmaz, ancak ağrıyı biraz hafifletir. Basınç: Kan kabarcığına basınç uygulamak şişliği azaltır. Kan artık damardan sızamaz ve kabarcığı besleyemez.
Bu kanama, cilt altında birikmiş kanla oluşur ve genellikle morlukların oluşmasına neden olur. Hematomlar genellikle düşme, çarpma veya başka bir travma sonucu oluşur ve genellikle zaman içinde kendiliğinden geçer. Eğer hematom çok büyükse veya ağrıya neden oluyorsa, bir doktora başvurmak en iyisi olacaktır.
Çobançantası bitkisinde bulunan bursik asit kanamayı durduran en önemli etken maddedir.
Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.
Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir. Kılcal damar kanamaları küçük çaplı yaralanmalarda görüldüğünden iyileşme süreci göreceli olarak hızlıdır.
Ekimoz, kılcal damarlarda oluşan bir hasar sonucu cilt altında görülen bir kanama türüdür. Cilt altına sızan kan, belirli bir alanda birikerek cilt üzerinde bere şeklinde mor veya kırmızı bir renk oluşturur.
Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır:
Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Kılcal damar çatlaması ise birçok kılcal damarın birbirine yakın bir şekilde yırtılması sonucunda meydana gelir. Böylelikle cildin alt yüzeyinde kan birikir ve morluklar oluşabilir. Bu boyutu değişebilen mavimsi-mor veya siyah bir morluktur. Kılcal damar çatlaması tedavisinde genellikle lazer tercih edilir.
Lekelenme Nedir? Lekelenme, adet (regl) kanamasından farklı olarak, menstrüasyon döneminin başlangıcında, sonunda, belli ya da belirsiz dönemlerde görülebilen, az miktardaki kanama olarak tanımlanabilir. Adet kanamasından farklı olarak lekelenme şeklinde oluşan kanama, iç çamaşırında kahverengi leke ile fark edilir.
Küçük hematomlar genellikle kendiliğinden iyileşir ve tedavi gerektirmezler. Bununla birlikte, büyük hematomlar ağrı, kanama, enfeksiyon riski veya diğer komplikasyonlara neden olabilirler. Büyük hematomların tedavisi genellikle soğuk uygulama, sıkı bandajlama ve yaralanmanın olduğu bölgenin dinlenmesini içerir.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
Hücrelerin beslenmesine ve atıklarının alınmasına yardımcı olan plazmalar, bağışıklık sistemi hücrelerini de içinde barındırırlar. Kan plazması kendisini 48 saatte bir yenilemektedir.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Hemostatlar veya bilinen diğer adıyla kanama durdurucular, bir doku veya organda meydana gelen kanamayı durdurmak için kanamanın oluştuğu bölge üzerinde kullanılan hemostatik ajanlardır. Kanamanın durma süreci ise hemostaz olarak tanımlanır.
Hematom boşaltılması ameliyatına, hematomun üzerine gelen kafa derisi bölgesi kesilerek başlanır. Kafatasından bir kısım kemik parçasının çıkartılarak, operasyon sonrası yeniden yerine konulması işlemi olan kraniotomi ile devam edilir. Sonrasında beyne baskı yapan ve hematom denilen kan pıhtıları uzaklaştırılır.
Kan kabarcıkları vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilmektedir. Ağızda oluşan kan kabarcıkları, cildin altında bulunan damarlardan beslenerek oluşmaktadır. Ağız içerisine bulunan damarlardan gelen kan, derinin altında sıkışarak kan kabarcığı oluşumuna neden olmaktadır.
HİRUDOİD®, aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılır: • Yüzeyel flebit (toplardamarların yangısı), • Hematomlu (zedelenmiş bir damardan sızan kanın dokuda birikmesi) veya hematom olmayan künt yaralanmalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri