Cilt çatlağı nedir? Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Aşırı kilo alıp verme, ergenlik dönemi kas yapısının gelişmesi, vücut geliştirme gibi durumlarda vücutta belli yerlerde çatlaklar görülür. Çatlak oluşmasının başka bir sebebi de hormonlardır. Hormonal değişim sonucu kişide deri çatlağı görülebilir. Deri çatlağı oluşumu kilo ile ilişkilendirilmiştir.
Çatlamış deri bir daha eskisi haline gelemez fakat çatlakların mevcut şiddetini azaltmak mümkündür. Bu durum için kullanılan çeşitli tedaviler vardır. Kimyasal peeling, fototerapiler, karboksiterapi, mezoterapi, lazer tedavileri ve lokal retinoik asitler bu tedavilerdendir.
Dil ve deride çatlaklar: Bazı deri hastalıkları ve sinir sistemi bozuklukları B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Özellikle dudak ve dil çatlaması ya da egzama gibi belirtiler, vücutta B6 vitamini eksikliğini işaret edebilir.
Vücutta oluşan çatlakların tedavisi, krem, dermarol ve mezoterapi yöntemleriyle yapılabileceği gibi lazerle çatlak tedavisi yöntemiyle yapılabilir. Sıklıkla bacak, kol, koltuk altı, bel, kalça, göbek ve meme bölgesinde oluşan çatlakların tedavisinde kullanılan lazer yönetiminde ağrı ve acı hissi son derece azdır.
İlgili 42 soru bulundu
Cilt çatlağı nedir? Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur.
Dermatoloji, cildin sağlığı ve saç, tırnak ve mukoza zarının hastalıkları ile ilgili bir tıp alanıdır. Deri vücuttaki en büyük organdır. Bakterilere ve yaralanmalara karşı ilk savunma hattıdır ve genellikle genel sağlığı yansıtır.
Çatlakları kesin olarak önlemenin veya tedavi etmenin ideal bir yolu yoktur. Cilt iki tabakadan oluşur. Bunlardan üstte bulunan ve temas ettiğimiz yüzeyin adı epidermistir. Dermis ise onun altında ki besleyici tabakadır.
Çatlak Kendiliğinden Geçer mi? Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Tıp dilinde “stria” olarak adlandırılan cilt çatlağında ciltte gözle görülür deformasyonlar ve bozulmalar gözlemlenir. Pembe, kırmızı ve mor renklerde olabilen cilt çatlakları, kişinin sağlığını etkileyecek bir durum olmasa da görünümü bozduğu için kozmetik bir problem olarak kabul edilir.
İbrahim Saraçoğlu da çatlaklar için badem yağını öneriyor. Bu yağ hem cildi besler hem de onarır. Önemli bir destekleyici olmasından dolayı fazlasıyla tercih edilir.
Ciltte oluşan çatlakların en önemli nedenlerinden bir tanesi de hızlı kilo alıp vermek. Çok hızlı kilo alan ve hızlı bir şekilde de veren kişilerde cilt, elastikiyetini kaybediyor. Bu nedenle de çatlak oluşumu hızlanıyor, diğer bir tabirle oluşumları kolaylaşıyor.
Vücudunuzda meydana gelen çatlakların doğal yöntemler ile ortadan kaldırmak mümkünüdür. Bu yöntemlerden biri de spor yapmaktır. Düzenli olarak spor yaparak sizi görüntüsü ile rahatsız eden çatlaklardan evinizin konforunda kurtulabilirsiniz.
Elleri gereğinden fazla yıkamak ve elleri yıkarken sabun bazlı, kurutucu etkili temizleyiciler kullanmak. Kolonya ve dezenfektan kullanımda aşırıya kaçmak. Ellerin, bulaşık yıkarken veya temizlik yaparken kimyasal temizleyicilere ve sıcak suya maruz kalması Ani ısı değişimleri (evin sıcak, dışarının soğuk olması gibi)
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Duştan çıktıktan sonra durulanmadan çatlak olan bölümlere kantaron yağını uygulamalısınız. Sürdüğünüz kırmızı kantaron yağını 5 dakika boyunca sorunlu bölgeye iyice masaj yaparak uygulamalısınız. Bu tarifi her gün düzenli olarak yaparsanız çatlaklarınızın görünümünü en etkili şekilde azaltabilirsiniz.
Çatlak tedavisinde etkili sistemler Biodermogenesi ve Icon lazerdir. Biodermogenesi tedavisi toplam seans sayısı 20 ile 30 arasındadır. İlk on seans gün aşırı, geriye kalan 15 seans haftada 2 olmak üzere 25-30 seans tamamlanır. Seanslar süresince kişiye solaryum önerilir.
Nasırlı olan bölgeye düzenli olarak sürüldüğünde bu bölgeyi yumuşatır ve ölü hücrelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Çok kurumuş olan ayak tabanlarını nemlendirmek için de bu maddeden faydalanılabilir. Ellerde kurumaya bağlı oluşan çatlakların giderilmesinde vazelinin bir hayli etkin olduğu bilinir.
Çatlak kremi ya da çatlaklarda lazer tedavisi gibi pek çok yöntemi tercih ederek deri çatlağı görünümünü azaltabilirsiniz. Özellikle düzenli kullanılan çatlak kremleri, oldukça etkili sonuçlara ulaşmanızı mümkün kılacaktır.
Yüzeysel damarda genişleme ile lenf hücrelerinin fazlalaşması, bölgede kırmızı çatlaklar meydana gelmesine neden olabilir. Kolajen liflerinin azalması ile birlikte bölge kendisini tedavi edemez. Halk arasında deri çatlağı olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle fazla gerilmeye bağlı olarak ortaya çıkar.
Bacaklarda çatlak oluşumu genellikle ergenlik ve hamilelik gibi dönemlerde hızlı kilo alıp vermeye bağlı olarak oluşabileceği gibi spor veya çeşitli kas yapıcı ürünlerin kullanımı sonrası kasların birden büyümesi ile yeterince esnek olmayan derinin yırtılmasıyla meydana gelebilir.
İnsan vücudu soğuk hava, gebelik, ergenlik gibi durumlara bağlı kuruyabilir ya da gerginleşebilir. Bu tarz kuruma ve gerginleşmeler cilt üzerinde çatlakların oluşmasına neden olabilir. bu çatlaklar cildin altında, dermiste olursa beyaz çatlak şeklinde oluşan girintiler şeklinde görünür ve stria adını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri