Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Sirke çözeltisi hazırlayın: Sirkeyi suyla karıştırarak yarı yarıya bir çözelti hazırlayın. Çözeltiyi lekenin üzerine dökün: Hazırladığınız beyaz sirke çözeltisini silikonlu derz lekesinin üzerine dökün. Bekleyin: Çözeltiyi en az 30 dakika bekletin. Silin: Bir bez veya sünger kullanarak silikonlu derz lekesini silin.
½ fincan beyaz sirke ile ¼ fincan ılık suyu kaseye dökün ve karıştırın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz bu çözelti karışımı derz aralarına püskürtün ve 15-20 dakika bekleyin. Ardından fırça ya da bir sünger yardımıyla iyice ovun ve durulayın.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Fayanstaki kurumuş derz dolgu şöyle temizlenebilir;
Karbonat ve beyaz sirkeyi karıştırarak macun haline getirin ve derz dolgu lekelerine uygulayın. Bir bezi sıcak suya batırıp derz dolgu kalıntılarını ovalayarak silin. Karbonat ve sirke çözücü etkisi ile derz dolgu lekelerini yumuşatarak çıkmasını sağlayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinere son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.
Bir kabın içerisine yarısına kadar ılık su doldurup üzerine çamaşır suyunu ekleyin. Eğer derzlerinin çok kirliyse çamaşır suyu miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Yine diş fırçası ya da sünger yardımı ile derz aralarını bu şekilde temizleyebilirsiniz. Bu işlemi yaparken elinize eldiven giymeyi ihmal etmeyin.
Doğal yöntemler arasında ise sirke öne plana çıkar. Bolca kullanacağınız sirke, sizi biraz uğraştırsa da neticede etkili olacaktır. Kurumuş derz dolgularını temizlemek adına derz kazıyıcılardan yardım alınabilir. Çeşitli genişlikte üretilen kazıyıcılar ile dolguları temizlerken yüzeye zarar verilmemelidir.
Derz üstüne derz uygulaması yapılabilmektedir. Önceden yapılmış olan derz üzerinde lekeler ve pislikler oluşmuş olabilir. Eski derzin üzerine derz yapmak için üzerinde biriken pislik ve kirin temizlenmesi gerekir. Derz sökme işlemi sırasında fayansların zarar görme ihtimali yüksektir.
Beyaz sirkeyi bir kap içerisine döktükten sonra aynı oranda ılık su ilave etmeniz sonucunda fayanslarınızı sünger yardımıyla karışımla silmeniz yeterli olacaktır ki sirkeli su ile sildikten sonra durulamayı unutmayınız.
KARBONAT VE SİRKE MUCİZESİ
Karbonat ve sirkeyi karıştırıp fayans aralarına dökün. Yaklaşık 10 dakika bekletin. Oluşan kabarcıklar fayans aralarındaki kirlerin sökülmesini sağlayacak. 10 dakikanın ardından bir diş fırçası ile fayans aralarını ovalayın.
Bir bardak boraks tozunu, bir bardak su ve çorba kaşığı bulaşık deterjanıyla etkili bir çözelti haline getirebilirsiniz. Yüzeye yumuşak kıllı bir fırçayla uygulayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle fayanslardaki lekeleri kolaylıkla çıkaracaktır. Beyaz sirke sabun artıklarını çıkarmada tartışmasız en etkili yöntemdir.
½ fincan beyaz sirke ile ¼ fincan ılık suyu kaseye dökün ve karıştırın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz bu çözelti karışımı derz aralarına püskürtün ve 15-20 dakika bekleyin. Ardından fırça ya da bir sünger yardımıyla iyice ovun ve durulayın.
1.Bir sprey şişesinde sirkeli su karışımı yapıldıktan sonra fayansların üzerine sıkılmalıdır. Yaklaşık 10-15 dakika bekletildikten sonra sünger veya fırça ile yüzey iyice ovalanmalıdır. Daha sonra suyla durulanmalı ve temiz bir bez ile kurulanmalıdır.
Evde olan her malzemeyi fayanslara uygulamamak gerekiyor. Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın.
zarar vermiyor. boş bir camsil şişesine doldurup fayanslara sıkmak suretiyle rahatlıkla kullanılabilir.
Banyo fayans ve derz aralarının temizliği için çözüm: Porçöz'üm! Porçöz Banyo Sprey fayansınızı temizler, kirden eser bırakmaz!
2 bardak elma sirkesi içinde 1 fincan tuzu eritin.
Daha sonra eski bir diş fırçası kullanarak bu suyu alın. Diş fırçası ile derzlere bu suyu dökün.
Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Gereğinden fazla kullanılan çamaşır suyu derz aralarının sararmasına neden olabilir.
Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinerek son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.
Harcın yüzey üzerindeki fazlalığı yumuşak uçlu bir spatula veya nemlendirilmiş sünger uçlu spatula ile sıyrılıp, ortam sıcaklığına göre 10-15 dk. beklendikten sonra nemli bir sünger ile silinerek, yüzeyde kalabilecek ince derz tabakası iyice temizlenmelidir.
Derz Dolgu Kaç Saatte Kurur? “Banyo derz kaç saatte kurur?” ve “derz kaç saatte kurur?” soruları içinde ortalama sürenin 3 saat olduğu söylenmektedir. “Silikonlu derz kaç saatte kurur?” cevabı ise ortalama 4 saat olduğu ama etkin hale gelebilmesi içinde 12-13 saat beklenmesinin önerildiği olmaktadır.
Bu ortamın sıcaklığına ve rüzgâr miktarına göre değişiklik gösterebilir. Derz dolgusunun tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra yüzeyi kuru bir bezle silerek son halini vermiş olacaksınız. Eğer herhangi bir yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile yüzeyi temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri