Destan, Âşık edebiyatında bir nazım şeklidir. Kökeninin Farsça "dâstân" kelimesi olduğu düşünülmektedir. Destan “hikâye, masal, sergüzeşt, manzum hikâye (kıssa), vak'a, tarih, roman ve hayvan masalı (fabl)” gibi anlamlara da gelmektedir. Destan, şekil itibarıyla koşmaya benzemektedir.
almıştır. 3 4) DESTAN Aşık edebiyatının en uzun nazım şeklidir. Nazım birimi dörtlüktür, yüzlerce dörtlükten oluşabilir. • Uyak örgüsü koşmaya benzer. •Toplumu derinden etkileyen "savaş, göç, doğal felaketler" gibi konular işlenir. Not: Anonim destanlar ile karıştırılmamalıdır.
Destan; 'bir milletin tarihinde gerçekleşmiş, unutulması mümkün olmayan bir olay üzerine söylenmeye başlayıp gelişmesini asırlarca devam ettiren millî eserlerdir.
Kafiye şeması abab / cccb / dddb şeklindedir. Destan 6 dörtlükten oluşmaktadır.
Destan: Dörtlük sayısı sınırlı değildir. Hece ölçüsü 11'li kalıbıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Destanlar tamamen manzum, halk hikâyeleri nazım-nesir karışıktır. Destanların en önemli konusu kahramanlık, halk hikayelerinin ise aşktır.
*Yiğitlik, aşk, tabiat gibi konular işlenir. *Nazım birimi dörtlüktür. *Kafiye düzeni aaab, cccb, dddb şeklindedir.
Şiir türü olarak geleneksel Türk şiirinin özellikleri görülmektedir. Nazım birimi olarak dörtlük kullanılmıştır, kullanılan ölçü ise hece ölçüsüdür. Halk Edebiyatında şiir yazıp söyleyenlere “Âşık” ya da “Ozan” denirdi. En çok eser verilen nazım şekilleri olarak; koşma, mani, ağıt ve destan sayılabilir.
Destanlar oluşumlarına göre iki ayrı kısımdırlar. Bunlar yapay ve doğal destan olarak adlandırılırlar.
Destan, Âşık edebiyatında bir nazım şeklidir. Kökeninin Farsça "dâstân" kelimesi olduğu düşünülmektedir. Destan “hikâye, masal, sergüzeşt, manzum hikâye (kıssa), vak'a, tarih, roman ve hayvan masalı (fabl)” gibi anlamlara da gelmektedir. Destan, şekil itibarıyla koşmaya benzemektedir.
Destan, milletlerin hayatında büyük yankılar uyandırmış (savaş, göç, istilâ gibi) tarihî olayların (yangın, salgın hastalık, sel, deprem gibi) toplumsal ve doğal olayların çağdan çağa aktarılmış, aktarılırken de hayal unsurlarıyla oluşmuş, süslenmiş, değiştirilmiş söylenceleridir.
Destanlar bir milletin ortak mücadelesini ortak değerler, kurallar, anlamlar bütünlüğü içinde yorumladığı ve yaşatıldığı toplumun geçmişini ve geleceğini temsil eder. Destanlarda tarihi olay ve kahramanlar milletin ortak bilinçaltının, vicdanının istek, beklenti, doğruları ve değerleri ile idealleştirilir.
Türk halk edebiyatında destan sözü, epik türle birlikte özel bir halk şiiri türünün adı olarak da geçmektedir.
Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur. Nazım biçiminde yer alan uyak düzeni şiirin sonlarında yer alan ses benzerlikleri olarak tanımlanmıştı.
Destanlar uzun soluklu anlatılardır ve kahramanlık ana teması çerçevesinde söylenirler. Bir toplumun ortak bir kaderini, sevincini, ülküsünü dile getirirler. Bu bakımdan bir nevi sözlü tarih ürünüdürler.
Destan. Ulusların yaşadıkları tarihî olayların efsanevî ve mitolojik unsurlarla yoğrularak oluşturduğu millî karakter taşıyan uzun manzum eserlerdir. En uzun yazı türüdür. Olağanüstü kahramanlar ve olaylar vardır.
1977 ve 1990 yılları arasında yayınlanan “Qa- raqalpak folklorı” adlı 20 ciltlik dizinin 13 cildi destanlara ayrılmıştır. Bu 13 ciltte 30 destan vardır. Bu destanları nevine göre aşağı yukarı altı gruba ayır- mak mümkündür.
Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir. Epik şiirin ilk örnekleri Homeros tarafından 'İlyada ve Odysseia” adlı destanda verilmiştir. Destanlar da epik şiir türlerindendir.
Toplamda 4 başlık altında inceleyeceğimiz nazım biçimleri Koşuk, Sagu, Sav ve destan olmak üzere 4 türe ayrılır. Halk edebiyatında koşma olarak adlandırılır. Divan edebiyatında ise gazel olarak ele alınır 7 ya da 11'li hece ölçüsü kullanılıp yiğitlik, sevgi ve doğa gibi konuların işlendiği nazım türüdür.
Diğer taraftan destan anlatıcı; mitolojik içerikli hikâyeler, efsaneler, kahramanlık destanları icra etmekle beraber şamanik ritüeller de yapmaktadır. Hatta Orta Asya Türklerinde şamanla söyleyici aynı terimle ifade edilir.
Destan - Necip Fazıl Kısakürek - YouTube.
Türkler'in İslamiyet'i kabul etmesinden önce 8. yüzyılda geçen bir hikâye Destan'ın ana konusunu oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri