Meryem, Allah'ın Annesi'dir (= Theotókos), çünkü Kutsal Ruh'un kudreti sayesinde Meryem, bakire rahminde gebe kaldı ve Baba Allah'ın aynı özünden olan kendi Oğlu İsa Mesih'i dünyaya getirdi.
Allah'ın oğlunun annesi Meryem, Baba'nın tercihli kızı ve Kutsal Ruh'un mabedi idi.
Meryem Ana halen insanlığın büyük bir kesimi için kurtulmuş ve kurtaran mübarek kadını ve kadınlığı temsil ediyor. Ve halen ışık Doğu'dan geliyor. Meryem Ana halen çağdaş dünya için örnek bir kadın olarak sunulabilir.
2.1.
Meryem, tüm insanlığın annesi olarak Ortodokslarda “Meryem Ana” vasfıyla kendisine yer bulmuştur. O, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde, teolojik bağlamda sadece İsa'nın annesi olması itibariyle konu edilmiştir.
Hristiyanlar tarafından kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
İlgili 15 soru bulundu
Meryem, Efes Konsilinde karara bağlandığı üzere “Theotokos” yani “Tanrı Doğuran”, ebedi bakire bir anadır. O, oğlundan sonra ikincil bir aracı olarak Katolik gelenekte yerini almıştır. Asli günahtan azade kılınmış olan Meryem, ölümü sonrası bedenen Tanrı katına yükseltilmiştir.
Hıristiyanlık'ta Vaftizci Yahyâ (John the Baptist, Jean-Baptist) ismiyle bilinir. İslâmî kaynaklardaki adıyla Yahyâ, Zekeriyyâ'nın oğlu olup annesi Hz. Meryem'in teyzesidir.
Hristiyan kiliselerinin çoğunluğuna göre Üçlü Birlik inancının üçüncü benliğidir. Teslis Tanrıdır ve Tanrı kendini Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olarak tanıtmaktadır. Yeni Ahit kaynaklı iki sembol ikonalarda Kutsal Ruh'u tasvir eder: Kanatlarını açmış bir güvercin sembolü ve ateşten diller.
Heykelin içerdiği zıtlıklar da çarpıcılığını artırır: Meryem'in elleri hem naaşa sıkı sıkıya kenetlenmiştir, hem de onu bir bakıma özgür bırakmakta, daha doğrusu ölüyü izleyiciye göstermektedir. İsa'nın neredeyse tümüyle çıplak, güzel hatlı bedeni Meryem'in ağır kıvrımlarla dökümlenen elbisesinin üzerine uzanmıştır.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Hanne veya Anne, Hristiyan geleneğine göre Meryem'in annesi ve İsa'nın büyükannesidir. Meryem'in annesi kilise kanununa göre belirlenen (kanonik) İncilller'de adlandırılmamış olup yazılı olarak Hanne ile Yehoiakim adları, sadece Yeni Ahit apokrifasında geçmektedir.
Yusuf (bahsi MS 1. yüzyıl, Nasıra, Celile), Hristiyanlığa göre İsa'nın dünyevi babası olan Yahudi bir marangozdu. Hristiyanlıkta Aziz olarak kabul edilir ve 19 Mart "Aziz Yusuf Günü", 1 Mayıs "İşçi Aziz Yusuf Günü" olarak kutlanır. Yeni Ahit'te İsa'nın dünyevi babası ve Bakire Meryem'in eşi olarak bahsedilir.
Esasen Sahih hadis kaynaklarımızda Cennet'te Hz. Meryem ile Hz. Muhammed'in (s.a.s) evleneceğine dair muteber bir bilgiye rastlanmamaktadır.
Bakire Meryem'den babasız olarak dünyaya gelen İsa'nın Tanrı ile aynı öze sahip olduğuna inanılması (homoousius), onun annesinin de diğer insanlardan farklı ve üstün olması gerektiği anlayışına zemin hazırlamıştır. Bu nedenle Meryem, Hristiyanlıkta ilk konsillerden itibaren oldukça yüceltilmiş ve değer verilmiştir.
Hz. Meryem Kur'an'da ismiyle anılan yegâne kadındır. Babasının adı İmrân'dır (Âl-i İmrân 3/35; et-Tahrîm 66/12). Annesinden adı verilmeksizin İmrân'ın karısı diye bahsedilmektedir.
Vaftiz genel olarak "Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla" şeklindeki Teslisçi formül ile birlikte anılır. Teslisçiler bu formülü vaftizin resmi bir başlangıç olduğu Hristiyan inancının iman esası olarak kabul ederler.
Haskovo, Bulgaristan dünyanın en büyük Meryem Ana Anıtı - Stok görsel ...
O dönem sonrası örtülü kadınların tasvir edildiği mermerden heykeller ABD, İrlanda ve İngiltere'de de görülmeye başlanıyor ama 'The Veiled Virgin' her zaman başyapıt olarak hayatımızdaki yerini koruyor. Duvaklı Bakire şu an ise St. John's Katedral Meydanı Kanada'da bulunuyor.
1881 yılında, Paris piskoposluğuna bağlı Gouyet adında bir rahip, Katerin Emmerik'in (1774-1824) yazdığı “Hazreti Meryem'in hayatı” kitabında anlatılan Meryem'e ait Ev'in, tanıma uygun olup olmadığını görmek için Efes'e gitmeğe karar verir.
Güvercin saflığın, barışın ve Kutsal Ruh'un yani Tanrı'nın sembolü olarak günümüzde de en çok kullanılan hay- vanlardan biridir.
Kutsal Ruh, Hristiyanlık'ta Üçlü Birlik (teslis) inancına göre Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. Baba ve Oğul ile birlikte Tanrı'nın ruhu olduğuna inanılır. İbranice'de Kutsal Ruh'u anlatan kelime, “Ruakh” olarak geçer ve enerji, nefes, rüzgar anlamına gelir.
Hıristiyan kaynaklarda teslisin ilk iki unsuru (Baba ve Oğul) hakkında çok geniş açıklamalar yapıldığı halde teslisin üçüncü unsuru olan kutsal rûh hakkında çok fazla bir ma'lumat bulunmamaktadır. Semâvî dinlerin sonuncusu olan İslam dininin kitabı Kur'ân'da da Rûhulkudüs kelimesi geçmektedir.
Mûsâ ve Hârun'un kız kardeşi, diğeri de İsa'nın annesidir. Kur'- ân'da adı geçen 'İmran Ailesi' ise, Hz. Meryem ve İsa'nın âilesidir.
Kur'an-ı Kerim'e göre İmran, İsa'nın dedesi ve Meryem'in babasının adıdır. Çıkış Kitabında, İmran/Amram (İbranice: עַמְרָם, lit. "en yükseklerin arkadaşı"), Yohebed'in kocası; Harun, Musa, ve Miryam'ın ise babası olan İbrani adamdır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri