Cilt rahatsızlığı olan hastaların genelindeyse sebep alerjik bir mekanizma değil, temizlik ürünlerinin içinde bulunan kimyasal maddelerin doğrudan cildi tahriş etmesidir. Temas ve cilt reaksiyonu arasındaki süre genellikle 24 saatten daha kısadır.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Doktorunuz size alerjinin etkilerini ortadan kaldıracak bir krem ya da ilaç reçete edebilir. Tedavi yönteminiz ve izlenecek yol için alerji uzmanınızla bir plan oluşturabilirsiniz. Alerjiyi ortadan kaldırmanın en iyi yolu alerjenden uzak durmaktır.
Alerji semptomlarında kesin bir azalma fark edilmesi genellikle 12 ila 18 ay sürer. Bazı çocuklarda 6 ila 8 ay gibi kısa bir sürede, semptomlarda azalma görülür. İmmünoterapi, alerjik çocuklar için tedavi planının sadece bir parçasıdır.
Tedavide sorumlu alerjen saptanırsa; hasta o alerjeni içeren materyaller hakkında bilgilendirilir ve deri ile teması engellenir. Bu başarılırsa hastalık tamamen düzelir. Egzemaların tedavisi için nemlendiriciler, kapatıcılar, kortizonlu ya da immün sistemi baskılayıcı merhemler kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Kronik ürtiker hastalarının ancak %25'inde şikayetler dış etkenlere bağlı olarak gelişmektedir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir. Alerjik rinit saman nezlesi olarak da adlandırılır. Alerjik rinit ile birlikte atopik dermatit, egzema ve astım görülebilir.
Anafilaksi, alerjik reaksiyonların en ciddi türüdür. Çok hızlı bir şekilde gelişir ve solunum sorunları, düşük kan basıncı, kalp atışının hızlanması gibi ciddi durumlar görülebilir. Alerjik reaksiyonlar astım semptomlarının şiddetlenmesine neden olabilir.
Cilt rahatsızlığı olan hastaların genelindeyse sebep alerjik bir mekanizma değil, temizlik ürünlerinin içinde bulunan kimyasal maddelerin doğrudan cildi tahriş etmesidir. Temas ve cilt reaksiyonu arasındaki süre genellikle 24 saatten daha kısadır.
Egzama Neden Olur? Egzamaya sabun, deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici alerjenlerle temas, soğuk ve kuru hava, nem, toz, polen ve küf gibi çevresel faktörler ya da stres ve genetik geçiş gibi uyaranlar neden olmaktadır.
Alerjilerin tedavisi ve kontrol altına alınması mümkündür. Bazı alerjiler mevsimseldir ve her mevsimde tekarlamaktadır. Bu tip alerjilerde ise dönemsel tedaviler uygulanmakta ve hasta rahatlatılmaktadır. Fakat deri hastalığı olarak seyreden alerjik reaksiyonlar ise ilaç ve lazer tedavileri ile çözümlenebilmektedir.
Çoğu durumda, bir ilaç, yiyecek veya çevredeki tahriş edici bir maddeye maruz kalmak kurdeşene neden olur. Çoğu durumda, ürtiker alerji ilaçları ile hafifletilecek akut (geçici) bir problemdir. Çoğu kızarıklık kendiliğinden geçer.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Dışarıda bulunan polenler hem vücuda hem de saçlara temas etmektedir. Bu polenlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için banyo yapmak alerjiye iyi gelir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı, sert kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı geceleri artar.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Deride kızarıklıklar, kabarıklıklar ve kaşıntı, Yorgun ve/veya hasta hissetme, Öksürük, Hırıltılı solunumdur.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji iç organlara zarar verir mi? Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
Kaşıntı hissi rahatsız edici ve hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı hissinin altında yatan çok sayıda sebep olabilir. Kaşıntı durumunun uzun sürmesi ve cildin kaşınması ciltte yapısal bozukluklara ve çeşitli zararlara yol açabilir.
Antihistaminik krem, alerjik reaksiyonlara bağlı kaşıntıların tedavisinde kullanılır. Antihistaminik krem, histamin adı verilen bir kimyasalın üretimini engelleyebilir. Böylece kaşıntıyı hafifletebilir. Kortikosteroid krem, enflamasyona bağlı kaşıntıların tedavisinde kullanılır.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri