Petrokimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan toz, sıvı ya da jel (krem) şeklinde olabilen kimyasal maddelere ''deterjan'' denilmektedir. Deterjan, kir sökücü anlamına gelmektedir ve sabun dışındaki temizleyicilerin tümü deterjan sınıfına girmektedir.
Deterjanlar yüzey gerilimini azaltarak, iyi birer köpürtme, ıslatma ve elimine etme özelliği gösterirler. Yukarıda da belirtildiği gibi ana maddeleri sabundur. SABUN da bir deterjandır, ancak basit bir deterjandır. Sert sularda fazla etkinlik göstermez.
Deterjanların büyük bir bölümü petrolün çeşitli türevlerinden elde edilen ham maddeler ile üretilmektedir. Bu maddelerden en sık kullanılanı lab adı verilen bir türüdür. Kükürt ile karıştırılarak labsa adı verilen madde elde edilmektedir. Bu işlemler sülfonasyon adı verilen tesislerde gerçekleştirilmektedir.
Deterjan maddelerinin, emülsiyonlama, sabunlaşma, ıslatma, dağılma, süspansiyon oluşturma, mineral birikiminin kontrolü, durulama yeteneği, korozif ve toksik olmaması gibi özelliklerinin bulunması gerekmektedir.
Deterjanların içinde, yüzey aktif maddeler, ağartıcılar, enzimler, polimerler, zeolit, optik parlatıcılar, parfümler, sülfat, karbonat gibi maddeler var.
İlgili 35 soru bulundu
Deterjan, kimyasal formülü: C₁₂H₂₅- OSO₃Na olarak sembolize edilen, petro-kimya ürünleri dediğimiz petrol ve türevlerinden yapılan genel temizlik işlerinde kullanılan, krem, toz veya sıvı halde piyasada kullanıma sürülen temizleme maddesidir.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir. Bir ucu su tarafından çekilen, diğer ucuysa su tarafından itilip yağ tarafından çekilen molekülleri olduğu için, normalde birbirine karışmayan su ve yağın birlikte çalışabilmesini sağlarlar.
Deterjan genel anlamıyla, bazı malzemelerin temizlenmesinde kullanılan maddeler olarak tanımlanabilir. Deterjanlar; yüzey aktif özelliğe sahip organik maddeler ve temizlemeye yardımcı diğer kimyasallardan oluşurlar.
Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir. Asit, ekşi anlamına gelen Latince acidus kelimesinden türetilmiş. Bu nedenle ekşi tadı olan yiyecekler çoğunlukla asit özelliği gösterir. Asit ve baz kavramları maddelerin kimyasal tepkimelerde nasıl davranacağı hakkında bilgi verir.
Deterjan petrol ve petrol türevlerinden elde edilen ve sıvı, krem ya da toz olabilen temizlik malzemeleridir. Evde deterjan yapılması da mümkündür fakat genelde deterjanların tümü dışardan satın alınır. Deterjan petrolden ya da petrol türevlerinden yapılmaktadır.
(başkaldırı birleşik yazılıyor baktım) Deterjan petrol türevi olduğu için organiktir.
Deterjan Nedir? İlgili Tebliğ kapsamında deterjan tanımı temizlik ve yıkama sırasında kullanılan sıvı, katı, toz, kalıp ve buna benzer formlarda evsel olabileceği gibi endüstriyel amaçlı da kullanılan yüzey aktif madde içeren temizlik ürünleridir.
➢ Kuvvetli inorganik asittir.
Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir. Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır. Sodyum karbonat ılık su ile açılmasının ardından çamaşır sodası elde edilmektedir. Keten ve pamuklu elyafların pişirilmesinde tercih edilir.
Deterjan aktif maddeleri suyun yüzey gerilimini azaltırlar. Suyun yüzey geriliminin azalması, balıkların deri ve solungaç epitellerinde geriye dönüşü olmayan zararlara neden olmaktadır. Deterjanlar kuvvetli ıslatıcı olmaları nedeniyle solungaçlara absorbe olarak ıslanmaya neden olurlar.
Öncelikle deterjanların kirleri çıkarması için alkali, yani pH'ının 7 den büyük olması gerekir. Piyasada bulunan deterjanların pH'ı ise genellikle 9 - 10 civarındadır. Cilt pH'ı ise 5.4 - 5.9 arasındadır. Bu nedenle ideal deterjan pH'ı hafif alkali, yani 8.5 civarında olmasıdır.
1. pH değeri 12,5-14 arasında, sodyum hipoklorit oranı en az %5 olmalıdır. 2. Klor oranı stabilize olmalıdır.
Sodyum hipoklorit en eski ve hâlâ en önemli klor-bazlı ağartıcıdır.
Yüzey aktif maddeler en basit anlamıyla bir sıvının yüzey gerilimini azaltan maddelerdir. Kullanımı sırasında su ile havanın birleştiği noktada yoğunlaşır ve yüzey gerilimini azaltarak kıyafetlerin temizlenmesini sağlar.
Noniyonik aktif maddeler, herhangi asit ya da bazik ortamlardan hiçbir zaman etkilenmedikleri için, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, kozmetik ya da diğer tüm sanayilerde en sık kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Sabun yüzey aktif maddelerin kategorisine girer. Ancak Sabun kelimesi daha çok büyük moleküllü alkil sülfat veya sulfonatların sodyum tuzları gibi organik türevler için kullanılır.
Sabun yapımında yaygın olarak kullanılan bazlar, kostik soda olarak da bilinen sodyumhidroksit ve kostik potas olarak da bilinen potasyum hidroksittir. Baz, sodyum hidroksit olduğunda sodyum sabunu oluşur.
Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Ellerimizi yıkarken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur hatta onları çevreler, polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır. Kostiksiz sabun üretimi için çabalar vardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri