Örgütlere yeni bir bakış açısı sunan bu yaklaşımın neticesinde kişinin öz-yeterlilik, umut, iyimserlik ve dayanıklılık gibi psikolojik kapasitelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan insan sermayesi ve sosyal sermayenin ötesinde “pozitif psikolojik sermaye” kavramından bahsedilmektedir.
Pozitif psikoloji, bireylerin, grupların ve kurumların var olan kapasitelerini, olumlu ve güçlü özelliklerini en etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan ve pozitif yönde gelişimlerini destekleyen durumların ve unsurların neler olduğunu inceleyen bir yaklaşımdır.
Luthans 2006 tarihli “Psikolojik Sermaye” adlı kitabında bunu “bireyin olumlu psikolojik gelişim durumu” olarak tanımlamıştır. Genel anlamıyla psikolojik sermaye, bireyin zorlu durumlarla başa çıkma ve bunlara yanıt verme psikolojik kapasitesi olarak tanımlanır.
Pozitif psikoloji, insanların zayıf yönleri yerine güçlü yönleri, sorunları yerine çözüm gücüne odaklanan bir bakış açısına sahiptir ve sağlıklı insan tanımını üzerinde durur. Aynı zamanda bireylerin güçlü yönlerine odaklamanın, rahatsızlığı olan bireylerde sorunları azaltabileceğini de vurgulanmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Pozitif psikoloji, iyimserlik, mutluluk, farkındalık, karakterlerin güçlü yönleri, umut, olumlu düşünme, yaşam kalitesi, psikolojik dayanıklılık ve travma sonrası gelişim gibi konulara odaklanır. Bu alanlar üzerinde yapılan yüzlerce araştırma sonucunu günlük hayata entegre etmeye çalışmaktadır.
Pozitif psikoloji iyilik halimizi artırmaya, hayatımızı yaşanılır kılmaya, insanın güçlü ve güçsüz yönlerini araştırmaya ve potansiyellerimize ulaşmamıza yardım etmeyi amaçlıyor. Bu alan en çok eğitimde, kendine yardım yöntemlerinde, stres ve zaman yönetiminde ve iş yeri problemlerinde kullanılıyor.
Luthans ve arkadaşları, psikolojik sermayeyi dört psikolojik kaynaktan oluşan kişisel pozitif psikolojik gelişim hali olarak tanımlıyor. Bunlar: öz-yeterlik, iyimserlik, umut ve esneklik olmak üzere dört boyuttan oluşmaktadır.
Sermaye çeşitleri; işletme sermayesi, öz sermaye, borç sermayesi ve özel sermaye olmak üzere dört ana başlıkta incelenmektedir. Öz sermaye: Öz sermaye, bir şirketin toplam varlıkları ile toplam borçları arasındaki fark olarak ifade edilmektedir.
Pozitif psikoloji ise insanı artı hale taşır. İyilik halini arttırmayı, mutluluğu çoğaltmayı hedefler. Sağlıklı bir insanın yaşam kalitesini arttırmayı amaçlar.
Pozitif psikolojinin gelişimine gerek tarihsel gelişim süreci içerisinde gerekse modern psikoloji içerisinde katkıda bulunan birçok bilim insanı olmasına rağmen pozitif psikolojinin kurucusu olarak Martin Seligman ismi kabul görmektedir.
Mutluluk; tutkulu olduğumuz şeyleri yapmak, güçlü sosyal ilişkiler geliştirmek, affedebilmek, iyimserlik, şükran duymak, hayatın, kendimizin ve dünyanın farkında olmak demektir.
Pozitif psikoloji yaklaşımının öncüsü olan Seligman, psikolojiye yeni bir bakış açısı sunduğu gibi iyi oluşu açıklamak için de farklı bir model önermiştir. Seligman'ın PERMA modeli olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam ve başarı bileşenlerinden oluşmaktadır.
Pozitif psikoloji eğitimi, kişilerin hayatlarındaki pozitif deneyimleri arttırmak, iyilik halini arttırmak ve insanların hayatta daha mutlu olmalarını sağlamak için verilir ve kişilerin hayatlarının pozitif yönlerine odaklanmalarını ve bu pozitif yönleri kullanmalarını öğretir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımı ile sağlıklı insanın sadece problemi olmayan insan olarak tanımlanmaması ve psikolojinin yalnızca problemi çözme odaklı yaklaşmaması, bu problemlerin çözümünde insanın güçlü yönlerine odaklanan pozitif psikoloji kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Birçok finansal sistemde sermaye şirket türlerine ve muhasebesel yapılarına göre farklılık göstermektedir. Bunlardan en çok bilineni ve kullanılanı; döner sermaye ve ödenmiş sermayedir. Bunların yanı sıra fiziksel ve doğal sermayedir.
Ekonomide sermaye, değeri olan ve işe gelir getiren herhangi bir maddi miktar anlamına gelir. Örneğin bir balıkçı için balıkçı teknesi sermayedir. Coca Cola'nın gizli formülü sermayedir. McDonalds'ın palyaçosu ticari markası olması ve kendisi ile özdeşleşmiş olması nedeniyle sermayesidir.
Sermaye, bir şirketin kâr ve zararlarını kapsarken; öz sermaye ise şirketin tüm borçlarını ödedikten sonra elinde kalan kâr olarak tanımlanmaktadır. Bir şirket; tüm ortaklarının payı ve gelir – gider dengesiyle, belirli bir öz sermaye oluşturabilmektedir.
Psikolojik sermayesi zayıf olan insanlarda ise tam tersi zorluklara karşı çabuk geri çekilme, strese karşı dayanıksızlık, hedef odaklı davranamama, psikolojik durumda dalgalanmalar ve modunu yönetememe gibi kendini göstermektedir.
Entelektüel sermayeyi oluşturan bileşenleri literatürde yapılan sınıflamalar dikkate alınarak te- mel olarak üç başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar: insan sermaye- si, yapısal sermaye ve ilişkisel sermaye olarak belirtilebilir.
Entelektüel sermayeyi oluşturan unsurlar ise: insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesidir. nsan sermayesi, işletme bünyesinde bulunan insanların bilgi, beceri, yetenek, tecrübe, sezgi ve tutumları gibi beşeri unsurların toplamını ifade eder.
Olumlu duygular, mutlu olmak, neşeli olmak, takdir edildiğini hissetmek, huzur , kendini güvende hissetmek, gurur duymak, rahatlamak, coşkulu olmak gibi duygulardan oluşmaktadır.
Bu çalışmalar, kısa bir süre sonra psikolojinin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Nitekim, Wundt'un çalışmasında “psikolojinin fiziği” kavramını kullanması, fiziğin psikoloji üzerindeki etkisini net bir şekilde göstermektedir. Yani aslında psikoloji, pozitif bilim olma amacıyla yola çıkmıştır.
Beynimizin negatif enformasyona veya deneyimlere karşı gösterdiği aşırı duyarlılık diyebiliriz. Veya negatiflerin sesinin pozitiflere kıyasla çok daha güçlü çıkması ve aynı şekilde negatif deneyimleri hatırlamaya pozitiflere kıyasla çok daha yatkın olmamız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri