Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.
sorusunu yanıtlamaya çalışır. Determinizme göre, günlük hayatta yaptığımız seçimler, yaşadığımız olaylar verilmiş kararlar, davranışlar ve düşünceler, okuduğumuz kitaplardan yediğimiz şeylere kadar her şey önceden belirlenmiş ve değiştirilmesi mümkün olmayan şeylerdir. Determinizme göre özgür irade diye bir şey yoktur.
Bu nedenle özgür iradeye dayalı fiil icra etmek mevzu bahis değildir. Kısaca ifade etmek gerekirse determinizm (belirlenimcilik), bir şeyin diğer bir şeyle şartlandırılması demek olup hadiseler, onları doğuran etkenlerin doğal bir sonucudur.
Determinizm, evrendeki her kavramı ve olguyu neden - sonuç ilişkisine göre açıklayan felsefi bir görüştür. Bu görüşe göre, insan hiçbir eyleminde özgür değildir. Her şey evrenin kesin yasaları ile birlikte önceden belirlenmiştir.
Determinizm; evrende bir düzen olduğunu ve bu düzen çözüldüğünde nedenlerin ve sonuçların açıklanıp daha sonra gelişecek olayların bilgisini elde edebileceğimizi iddia eden felsefi bir terimdir.
İlgili 29 soru bulundu
Determinizm: Ahlaki seçimler dahil bütün olayları, özgür iradeyi ve insanın başka türlü davranabilmesi olanağını dışlayan, önceden var olan nedenlerce belirlendiğini savunan kuram.
6)Psişik Determinizm
Freud'a göre her davranışın mutlaka bir sebebi vardır; hiçbir şey sebepsiz değildir. Bazı duygu, düşünce ve davranışların tesadüfmüş gibi görünmesinin sebebi, bu davranışların temelleriyle bağlantısal ilişki kuramamamızdır.
İslâm filozoflarının ileri sürdüğü zorunlu varlıktan zorunlu olarak sudûr eden âlemdeki determinizm burada söz konusu değildir. Tabiattaki düzende bir hikmet aranacaksa bu hikmet Allah'ın takdir ve iradesinden bağımsız olarak düşünülemez.
Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin.
Deterministik etki: Belli bir eşik değere sahiptir ve bu eşiğin aşılması durumunda görülür. Maruz kalınan radyasyon dozu ile doğru orantılıdır (10). Katarakt oluşumu, cilt yanıkları ve kısırlık, deterministik etki- lere örnektir (9).
Determinizm, evrende meydana gelen her şeyin ve insanların yaşadığı her şeyin (buna verilen kararlar ve düşünceler de dahil) önceden belirlenmiş kurallara göre işlediğini savunan bir felsefe akımıdır. Determinizme göre özgür irade diye bir şey yoktur.
Determinizme göre insanlar ahlaki eylemlerde bulunurken özgür değildir. Çünkü insan ahlaki eylemlerinde bulunurken birtakım etkenlerin (psikolojik, toplumsal, ahlaki, hukuksal vb.) zorunlu sonucu olarak o eylemi gerçekleştirir. Bu durumda kişisel bir seçim söz konusu değildir.
Deterministik görüş çeşitli dinsel inançları benimsemiş kişilerin de yaşamında önemli bir yer tutar; ancak dinsel alanda determinizm farklı bir bakış açısıyla yorumlanır ve “kadercilik” adı verilen bir yaklaşım ortaya çıkar.
İndeterminizm ise determinizmin tam karşıtıdır. Hiçbir neden sonuç ilişkisinin sürekli bir zincir oluşturamayacağını söyler.
Determinizm kökleri Thales'e, Empodekles'in 4 unsuruna, Demokritos'un atomuna, Aristotales'in hareket ettirici unsuruna hatta Stoacıların felsefelerine kadar uzanmaktadır. Tüm bu görüşler belirlenimcilik ilkesi ile çalışmaktadır. Kısacası oldukça eski dönemlerde bile isimlendirilmeyen bu görüş temelde de yatmakta idi.
Teknolojik belirlenimcilik (determinizm) konusu tarihte ilk kez 1900'lü yılların başında Amerikan Sosyolog Thorstein Velen tarafından ortaya atılmıştır.
Kısacası, determinist anlayışa göre, sürecin gidişatı önceden belirlenmiştir, özgür iradeye yer yoktur. Sonuç olarak determinizm, özgür irade olanağını ve olasılığını sıklıkla reddeder.
Determinizm bilim temelli iken Fatalizm din temellidir. Determinizm de bilimin oluşturduğu olguların bir nedensellik içerisinde olgulara sebep olacağı savunulurken Fatalizmde ise var olan her türlü şeyin bir yazgısı olduğu düşüncesi vardır.
Kuantum fiziğindeki determinist olmayan (indeterminist) evren modeli sadece mikro düzeyde değil makro düzeyde de bu durumda geçerlidir demektir. Bu da Tüm değişkenleri bilseniz de yine mutlak sonucu ön göremezsiniz demek olacaktır. Bunun olması da zamanın kuantalardan oluşmasına bağlı.
Spinoza, özellikle Etika'sının Tanrı konusuna ayırdığı birinci bölümünde determinizm anlayışının ilkelerini ve ayrıntılarını ortaya koymaktadır. Determinizm anlayışı, doğanın nedensel yasalara tabi olduğu ve evrende hiçbir şeyin nedensiz olmadığı düşüncesine dayanmaktadır.
Determinizmin klasik açıklamasını 18. yüzyılda Pierre-Simon Laplace yapmıştır. Bu açıklamaya göre evrenin bugünkü durumu, evrenin önceki durumunun sonucu; sonraki durumunun ise nedenidir.
Süper determinizm bize sadece evrende yerel olmayan ve asla bilemeyeceğimiz gizli değişkenler olduğunu söyler. Yine de yazılım kodu örneğinde olduğu gibi bu özgür iradeyi ve bilim yapmayı engellemez. Tüm kuantum olasılıklar toplamının hep 1'e eşit olması budur.
Hiç bir davranımın rasgele olmayacağını, her eylemin bilinçli ya da bilinçsiz bir nedene dayandığını ileri süren ruhbilim öğretisi. Zihinsel yeteneklerin tümüyle doğuştan geldiğini ve çevresel etkilerin altında bulunmadığını ileri süren görüş. Psychological determinism.
Tarihi determinizm veya Tarihsel belirlenimcilik olayların tarihsel olarak önceden belirlendiğini veya çeşitli güçler tarafından mevcut koşullarca işlendiğini savunan düşüncedir.
Süperego, davranışlarımızı mükemmelleştirmeye ve uygarlaştırmaya çalışır. İd'in kabul edilemez tüm dürtülerini bastırmaya çalışır ve egonun gerçekçi ilkeler yerine idealist standartlara göre hareket etmesini sağlamaya çalışır. Süperego bilinçli, bilinç öncesi ve bilinçdışında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri