Erken araştırmalar, vajinal olarak 7 gün boyunca %5 propolis solüsyonu uygulamanın, vajinal şişmesi olan kişilerde semptomları azaltabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Tablet ve kapsül propolis, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve uyku problemlerinin giderilmesi amacıyla su ile birlikte yutularak; krem propolis, küçük yanık ve yaraların tedavisi için cilt üzerine sürülerek kullanılır.
Güçlü bir antioksidan olan propolisin hem antiviral hem de antibiyotik etkisi bulunur. Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir.
Propolisin bağışıklık ve antioksidan faydaları, genel sağlık ve esenlik için de vücuda destek olmaktadır. Antiinflamatuar yani iltihap giderici özelliği bulunmaktadır.
Avrupa'da yapılan klinik araştırmalarda, propolisin hemoroide karşı etkinliğinin bilimsel olarak da gösterildiği belirtiliyor. Bu çalışmalar, propolis bazlı merhemlerin, hemoroidin ağrı, yanma, kaşıntı, kanama ve damarların genişlemesi gibi istenmeyen semptomlarının yüzde 87'sini gidermeyi başardığını gösteriyor.
İlgili 45 soru bulundu
Yapılan iki çalışmada propolis içeren lokal terapinin altı hafta içinde kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim kanserine neden olabilen insan papilloma virüs (HPV) enfeksiyonunu yok ettiği görülmüştür (8).
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Erken araştırmalar, vajinal olarak 7 gün boyunca %5 propolis solüsyonu uygulamanın, vajinal şişmesi olan kişilerde semptomları azaltabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
Özellikle propolisin içeriğinde bulunan kumarin, kanama riski bulunan kişilerde ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişilerde soruna yol açabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Propolis, bir arı ürünü olduğu için arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler tarafından da kullanılmaması gerektiği söylenebilir.
Ağızdan alındığında propolis tentürü, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, iltihabı azaltıyor ve antioksidan görevi görüyor. Bunun yanı sıra haricen kullanıldığında yaralı dezenfekte ediyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor, cildi gençleştiriyor, uyuşturuyor ve mantar enfeksiyonlarını ortadan kaldırıyor.
Propolis Zararları
Uzun süreli kullanılırsa alerji durumu meydana gelir. Astım hastalarının yanı sıra hamile ve emziren kadınlar da propolis kullanımından uzak durmalıdır. Alkol ile birlikte tüketilmemesi gerekir. Kan pıhtılaşmasına yol açabileceği için kullanımda dikkat edilmelidir.
Çalışmanın sonunda, propolisin mantarların üremelerini engellediği, konsantrasyon arttıkça antifungal etkinin arttığı ve %1'lik propolis özütünün Candida Albicans mantarını tamamen yok ettiği gözlemlenmiştir.
Polen gibi diğer arı ürünleri arasında antioksidan etkinin en yüksek olduğu ürün propolistir. Akne ve uçuk tedavisinde lezyon üzerine sürülerek iyileşmeye katkıda bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda propolisin ülser, yanık ve iltihaplı hastalık tedavisinde de iyileşmeye katkıda bulunduğu gözlenmiştir.
Günde bir defa yemeklerden iki saat sonra yarım su bardağı suya 10 damla damlatılan propolis içilmelidir. Yine aynı şekilde aynısafa bitkisini bağırsak mantarı şikayetlerinde de öneriyorum. Bir tatlı kaşığı aynısafa bitkisini kaynayan yarım bardak klorsuz suya atın ve kısık ateşte beş dakika kaynatın.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Son yıllarda popüler olan propolisin bazı türlerinin de östrojen hormonu benzeri maddeler içerdiğinden, çocuklarda hormon dengesini etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Su Bazlı Propolis Damla Bozulur Mu? Su bazlı üründe alkol gibi ekstra bir koruyucu olmadığı için ürün dış etkenlerden daha fazla etkilenebilir. Tam olarak bozulur denilemez ama muhafazasına ve kullanım süresine daha çok dikkat etmek gerekir.
Bakteriyel vajinozda etken maddesi metronidazol olan antibiyotiklerden yararlanılıyor ve tedaviler bir hafta sürebiliyor. Kadınlarda sık rastlanan diğer bir vajinal enfeksiyon, kandida türü mantarlar oluyor.
Bakteriyel vajinoz: Bu tip vajinit için doktorunuz size vajinaya uygulanan jel, krem ya da tabletleri içeren antibiyotik reçete edebilir. Mantar enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonları krem, fitil ya da tablet şeklinde antifungal bir ilaçla tedavi edilir. Doktorunuz muayene sonrası uygun bir ilacı size reçete edecektir.
Vajinal enfeksiyonlar genellikle bakteri veya parazit kaynaklı oluştuğundan, tedavide sıklıkla antibiyotiklerden yararlanılır. Antibiyotikler ağızdan tablet ya da kapsül şeklinde alınabileceği gibi, lokal uygulanan formlarda da olabilir. Viral etkenlere bağlı görülen vajinitlerde antiviral ilaçlar kullanılır.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Propolis kilo aldırır mı? Propolisin kilo alma üzerinde etkisi merak edilen konular arasındadır. Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri