* Buna göre atipik antipsikotikler ile (Klozapin, Olazapin,
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Yeni nesil (Atipik) antipsikotikler, en az bir psikiyatri (Erişkin ve çocuk) veya nöroloji (Erişkin ve çocuk) uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak, diğer hekimler tarafından da yazılabilir.
Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
SSRI(Depreks, Fulsac, Florak, Prozac, Faverin, Paxil, Seroxat, Lustral, Selectra, Seralin, Cipram, vb) grubu antidepresanlar tüm hekimlerce yazılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Mustafa Sütlaş Pratisyen hekimlerin psikiyatri ve depresyon ilacı yazabilmesini olanaklı kılan talimat yürürlüğe girdi.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Ücretsiz olan evde sağlık hizmetinden yararlananların, ilaç yazdırmak için aile hekimlerine gitmelerine de gerek kalmıyor. İhtiyaç duyanlar, Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezine "444 38 33" numaralı hat üzerinden ulaşılabiliyor.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
a) Trisiklik, tetrasiklik ve SSRI grubu antidepresanlar tüm hekimlerce yazılabilir.
Yeni nesil (Atipik) antipsikotikler, en az bir psikiyatri (Erişkin ve çocuk) veya nöroloji (Erişkin ve çocuk) uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporuna dayanılarak, diğer hekimler tarafından da yazılabilir.
Ruhsal hastalıkların tedavisinde çok çeşitli ilaç türleri kullanılmaktadır. Bunların en sık kullanılanları antidepresanlar, anti-psikotik ilaçlar, kaygı önleyiciler, duygudurum dengeleyiciler ve uyarıcı ilaçlardır. Ülkemizde psikiyatrik ilaç tedavisinin yapıldığı ilaçlara karşı büyük bir ön yargı bulunmaktadır.
Ruhsal bozuklukların sağaltımında klinik psikologlar görev alır. Lisans eğitiminin ardından Klinik Psikoloji alanında uzmanlığını tamamlamayan kişilerin psikoterapi yapma yetkinliği yoktur. Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir.
Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.? açıklanmış olup, bu hüküm doğrultusunda Sertifikalı Aile Hekimleri, Aile Hekimi Uzmanlarının reçetelendirebilecekleri tüm ilaçları yazabileceklerdir.
Beyaz reçeteler tüm Hekimler tarafından reçete edilebilmektedir. Pratisyen Hekimler veya uzman hekimler beyaz reçete ile ilaçlarını yazabilirler.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenecek. Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki doktorlara ilaç yazdırılması halinde verilen ücret, aile hekimleri için de geçerli olacak.
Uzaktan sağlık hizmeti yönetmeliği yayımlandı. Yönetmeliğe göre isteyen vatandaş uzaktan muayene olabilecek, gözlem ve takibi yapılabilecek. E-reçete, e-rapor yazılabilecek. Hatta uzaktan cerrahi müdahale dahi yapılabilecek, Türkiye'deki doktorlar tüm dünyadan hasta bakabilecek.
Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı sınırlaması kalktı
10 günden önce reçete tekrarlanamaz. *Üç hekim imzalı rapora istinaden günlük 400 mg'a kadar en fazla 1 aylık doz için Morfia 15 mg 30 Tablet en fazla 27 kutu, Morfia 30 mg 30 Tablet en fazla 14 kutu reçete edilebilecektir.
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
“Acil servislerden yazılan reçetelerde “acil kaşesi veya hekimin el yazısı” ile acil durumun beyan edilmesi halinde reçete kayıt edilirken reçete alt türü “acil reçetesi” seçilebilecektir.
''TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler. Bu haklarını kullansınlar, ihmal edip geciktirince SGK ilk defa ilaç alıyormuş uygulaması yapıp sadece 28 günlük ilaç verecektir.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir. Vücutta veya beyinde bazı tahribatlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri