Deve tabanı saksı değişimi sık sık yapılmalıdır. Her sene eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş sağlanmalıdır. Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinin kendini iyi hissetmesi için dar saksıları tercih etmemelisiniz. Geniş ve derin saksılar deve tabanı için ideal olacaktır.
Haftada iki kez sulama yaparak deve tabanının su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Deve tabanı toprağı olarak lifli toprak türlerini kullanabilirsiniz. Son olarak bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için geniş bir saksı tercih etmelisiniz.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
Yani bitkinizi direkt güneş ışığına maruz bırakmayacak şekilde aydınlık bir alanda konumlandırırsanız keyfi yerinde bir gelişim gösterecektir. Sulama rutininizi toprağı kontrol ederek oluşturabilirsiniz. Toprak kurumaya başladıkça su ihtiyacı oluşmuş demektir. Yaz ve kış mevsimlerinde bu sıklık değişiklik gösterebilir.
Deve Tabanı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılır, sağlıklı bir büyüme için yılda bir kere saksı değişimi yapmak yeterlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Deve tabanı saksı değişimi sık sık yapılmalıdır. Her sene eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş sağlanmalıdır. Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinin kendini iyi hissetmesi için dar saksıları tercih etmemelisiniz. Geniş ve derin saksılar deve tabanı için ideal olacaktır.
Su: Deve tabanı bitkinizi ilkbahardan sonbahara dek haftada 2 kere, kışın ise haftada 1 defa sulamanız onu mutlu edecektir. Sıcak ve nemli günlerde bitkinizin toprağının ıslaklığını parmağınız ile kontrol edebilir eğer toprağı kuru ise su takviyesi yaparak gelişimine destek olabilirsiniz.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Çiçeğin belli çeşitleri yaz mevsiminde çiçek açar. Deve tabanı çiçeği; dış etkenlerden korunmasına yardımcı olan dış köklere ve toprak içerisinden gıda alarak sağlam tutunmasını sağlayan iç köklere sahiptir.
Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
Devetabanı çiçeği çoğaltmak için hava köklerini keserek suya koyabilirsiniz. Bu işlem uzun sürdüğü için sabırla beklemek önemlidir. Devetabanı yapraktan çoğaltma yapılarak da artırılabilir. Genellikle bitkilerin yaprakları düştüğünde ya da kırıldığında onu küçük bir saksı içindeki toprağa bastırarak ekebilirsiniz.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Philodendron (Deve tabanı): Hızla büyüyen, kalp şeklindeki dev yaprakları ile Philodendron, ilişkileri geliştirmek için harikadır. Yaydığı enerji ile evde mutlu bir havaya sebep olur.
Bitkiniz İçin Faydalı Bilgiler
Düşük bakım ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi, bulunduğu alanda yaprakları ve gövdesi desteklenmesi durumunda 5 metreye kadar uzayabilmektedir. Konum çok karanlık ayarlanmışsa, karakteristik olan "yaprak delikleri" çok iyi görünmeyecektir.
En çok bilineni ve ev bitkisi olarak yetiştirileni Monstera Deliciosa adı verilen Deve Tabanı bitkisidir. Bir tür sarmaşık olan Deve Tabanı, sıcak iklimlerde ağaç gövdelerine sarılarak 20 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının boyutu 90 cm uzunluk ve 75 cm genişliğe ulaşabilir.
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır.
Deve tabanı çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır çünkü ışığın geldiği yöne doğru eğilir. Bu da saksı içerisindeki çiçeğin orantısız görünüme sahip olmasına sebep olabilir. Ev içerisinde yetiştirdiğiniz çiçeği yarı gölgede konumlandırmalı ve güneş ışığına göre devamlı olarak saksıyı çevirmelisiniz.
Deve tabanı, sulama konusunda hassasiyet gerektiren bir bitkidir. Bitkinin gereğinden fazla sulanması yapraklarında sararmaya ve kök çürümesine sebep olur. Toprağın kuru bırakılması durumunda ise çiçek yeterince besin alamayacağı için ölmeye başlayabilir.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Özellikle bitkilerimizin aynı yaprağında oluşan sarı ve kahve rengi leke kombinasyonları aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır. Topraktaki nem oranı az, aşırı susuz kalmış Deve Tabanı yapraklarında sadece sarmalalar gözükmektedir. Bitki genellikle kendi gövdesini bile taşıyamaz.
Az sulama yapıldığında bitki yeterli suyu alamazsa yaprak döker. Sararan yapraklarda ise bitki yeni yapraklar vermeye başlamışsa yaşlı yaprakların sararması normal bir durumdur. Deve tabanı yağmur ormanları bitkisi olduğu için nem oranını yüksek tutmanız gerekmektedir.
Deve tabanı çiçeği delikli yaprakları bulunan bir bitki türüdür. Uzun ömürlü bir çiçek olması nedeniyle uğur getirdiğine inanılır. Gösterişli yapısı nedeniyle kalıcılığı simgeler. Bu nedenle en sık hediye edilen iyi dilek bitkilerinden biridir.
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri