Develerin sırtında bir ya da iki tane bulunan tümsek hörgüç olarak ifade edilir. Aynı zamanda kelime anlamı doğrultusunda günlük yaşamda çıkıntı olarak da kullanılır.
Hörgüçlerinde depoladıkları yağ, "konsantre yemek" olarak düşünebilir. Eğer ki bir deve aşırı aç bırakılacak olursa, sırtındaki hörgüç giderek küçülür ve nihayetinde yok olur. Bunun nedeni, hörgüçte depolanan yağın susuzluktan ziyade, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için var olmasıdır.
i. (Eski Türk. örgü – örgüç, ör-mek “yükselmek”ten ör-güç, h- türemesiyle hörgüç) Devenin sırtındaki tümsek: Yeni çökmüş bir deve her dağ çift hörgüçüyle (Behçet K. Çağlar).
Hörgüçte depolanan yağ ırka ve beslenme koşullarına göre değişmekle birlikte, iyi beslenen develerde 700–900 kg'ye kadar çıkabilir. İyi beslenmiş devenin yağla dolu olan hörgücü dik durur. Yağ azaldıkça daralır ve ucu bir yana doğru sarkar. Sanılanın tersine mide ve hörgüçlerinin su depolama özelliği yoktur.
Ağız bağcılar, develerin güreşinden önce bunların ağzını güvenli bir şekilde bağlayan görevlilerdir. Böylece güreş sırasında develerin birbirlerini ısırmalarını önlerler.
İlgili 17 soru bulundu
Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur. Bu nedenle deve kesilirken boğazından kesilmez bunun yerine ön ayakları ile boğazının birleştiği yerden kesilir.
İşte, o konu hakkında bazı bilgiler. Develer midesini dışarı çıkarır mı sorusu, sosyal medyanın da gündeminde yer aldı. Ancak develerin midelerini dışarı çıkararak rahatlattıkları yönündeki iddialar doğru değildir. Develer belirli durumlarda ağızlarından dillerini çıkarmaktadır.
Develerin çölde çok sevdikleri bir diken vardır "harese". Deve yedikçe ağzı kanar ve tuzlu kan ile diken karışınca devenin daha da çok hoşuna gider. Kanadıkça yer yedikçe kanar eğer engel olunmaz ise kan kaybından ölür.
TRT Belgesel - Halk ağzında “potuk” veya “dorum” olarak da bilinen köşek, bir yaşına kadar olan deve yavruları için kullanılıyor.
Erkek deveye buğra veya buğur denilmektedir.
Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Deve eti, dana etinden daha serttir. Deve eti kıymasından köfte yapıldığında oldukça lezzetli bir sonuç alınır.
Devenin erkeğine “buğra”, dişisine “māye”, yavrusuna ise “köşek” denir: Kaytabandan kızıl deve vergil bu oğlana, yüklet olsun (Drs/11a/2).
Hörgüç genel olarak develerde ve develerin sırtında bulunan 2 farklı çıkıntıdır. Bu hörgüçlerin iç kısmında develerin ihtiyacı olan yağ depolaması gerçekleşir. Özellikle Hayati bir öneme sahip olması ile birlikte, eğer develer zayıflar ise bu bölüm daha aşağı iner.
Bir deve kervanı 5 km/saat hızla günde 10 saat yol alabilir. İri ve güçlü bir deve 300 kiloya kadar yük taşıyabilir.
Develer aslında 30 kilogramı aşabilen hörgüçlerinde yağ depolar. Vitamin ve mineral içeriği de yüksek olan bu depo, develerin haftalarca yemeden yola devam etme- sine imkân tanır. Uzun yolculuklar sırasında yağ doku kullanıldıkça hörgüç küçülür, hatta tamamen eritilebilir.
dikenden bilirler. Böylece diken yemeye devam ederler. Sonunda diken yiye yiye kan kaybından ölürler. Arapça'da ,devenin diken yemesine 'ha-re-se' denir.
Keskin diken devenin ağzında yaralar açar, o yaralardan kan akmaya başlar. Tuzlu kan dikenle karışınca bu tat devenin daha çok hoşuna gider. Böylece yedikçe kanar, kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz ve engel olunmazsa kan kaybından ölür deve. Bunun adı haresedir.
Yayılım ve yaşam alanı
Doğal yaşam alanları çöller, yarı çöller ve diğer kurak bölgelerdir. Yeni Dünya develeri Güney Amerika'nın batısında ve güneyinde, 5700 metre yüksekliğe kadar varan kurak ve açık alanlarda yaşar.
Deve fiyatları 10 bin ile 20 bin arasında değişiyor. Fiyatlar devenin kilosuna göre değişiyor. Devenin kilosu ne kadar fazla olursa fiyatı da o kadar artıyor. İyi bir devenin fiyatı 17-18 bin lira.
Somali'nin hayvan varlığının yaklaşık yarısını develer meydana getirir. 7.222.181 baş deve ile Somali, öteden beri dünyada en fazla deve varlığına sahip ülkedir.
Hazinenin üzerine oturmuş anlamına geliyor.
Midenin değil dilin bir uzantısı olan hava keselerinin dışarı doğru şişirilmesi ile çıkarılan özel seslerin erkek develerin çiftleşme çağrısı yaptıkları tahmin ediliyor. Şişirildikten sonya yaklaşık 20-30 dakika kadar dışarı sarkan bu hava keselerinin beslenmeye bir katkısı bulunmuyor.
"Develer doğumun ardından yeniden gebe kalacağı 11 ay sonrasına kadar süt veriyor. Bu süreçte 3 memesinden 2'sini yavruya bırakırken biz memelerin yalnızca birinden süt alıyoruz. Eğer hepsinden süt alınsa anne sütünü içmesi gereken yavrular gelişmez, boy atmaz.
Deve tuzlu su içebilen ender hayvanlardan biridir ve bunu özel böbrek sistemine borçludur. Devenin böbrekleri idrar kesesindeki sıvıyı çekerek bedene aktarır, geriye kalan sıvı ise idrar olarak boşaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri