Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
Deve tabanı çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır çünkü ışığın geldiği yöne doğru eğilir. Bu da saksı içerisindeki çiçeğin orantısız görünüme sahip olmasına sebep olabilir.
Su: Deve tabanı bitkinizi ilkbahardan sonbahara dek haftada 2 kere, kışın ise haftada 1 defa sulamanız onu mutlu edecektir. Sıcak ve nemli günlerde bitkinizin toprağının ıslaklığını parmağınız ile kontrol edebilir eğer toprağı kuru ise su takviyesi yaparak gelişimine destek olabilirsiniz.
Sulama yapılırken eğer mümkünse klorlu şebeke suyu yerine, içme suyu vermeniz imkanınız yoksa en az 3 gün dinlenmiş suyu veya tercihen yağmur suyunu bitkinize vermeniz önerilir. Monstera her ortamda gelişir, ancak bitkinizi şımartmak isterseniz haftada bir defa ona nem banyosu yaptırabilirsiniz.
Deve Tabanı bitkinizin yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladıysa sulamayla ilgili bir problem olduğunun göstergesidir. Az sulamadan kaynaklanan bu durumu bitkinizin sulama rutinini ve sulama miktarını arttırarak çözebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
Özellikle bitkilerimizin aynı yaprağında oluşan sarı ve kahve rengi leke kombinasyonları aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır. Topraktaki nem oranı az, aşırı susuz kalmış Deve Tabanı yapraklarında sadece sarmalalar gözükmektedir. Bitki genellikle kendi gövdesini bile taşıyamaz.
Devetabanı bitkisinin su ihtiyacı yaz aylarında çok yoğundur. Ayrıca yaprakların nem alabilmesi için yaz aylarında bitkinin yapraklarına su püskürtülerek istediği ortam sağlanabilir. Kış mevsimine geçildiğinde ise bitkinizin su ihtiyacı azalır. Haftada bir su vermeniz yeterli olacaktır.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Öncelikle köklere en yakın olan yaprağı keserek belirli bir süre boyunca suda bekletmeniz gerekir. Suda bekletme süresi ortama göre farklılık gösterse de filizlendiği an bekleme süresi dolmuş demektir. Filizlenme işlemi gerçekleştikten sonra deve tabanı yaprağını ufak bir saksıya ekerek büyütmeye başlayabilirsiniz.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi
Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz.
Deve tabanı, sulama konusunda hassasiyet gerektiren bir bitkidir. Bitkinin gereğinden fazla sulanması yapraklarında sararmaya ve kök çürümesine sebep olur. Toprağın kuru bırakılması durumunda ise çiçek yeterince besin alamayacağı için ölmeye başlayabilir.
Devetabanı çiçeği doğal bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı özellikle idrar yolunu temizlemek için bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Yaraları geçirmek için devetabanı bitkisi kullanılabilir. Mantar, mayasıl, çıban veya sedef gibi cilt ve deri hastalıkları için yapraklarından merhem yapılabilir.
Çiçeğin belli çeşitleri yaz mevsiminde çiçek açar. Deve tabanı çiçeği; dış etkenlerden korunmasına yardımcı olan dış köklere ve toprak içerisinden gıda alarak sağlam tutunmasını sağlayan iç köklere sahiptir.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Devetabanı çoğaltılması için öncelikle hava kökü olan dalın bulunması gerekir. Bu kökler dibinden kesilerek suya konulursa kolayca köklenir. Kimi topraklarda sadece yaprak ekerek çoğaltma yapmanız da mümkündür.
Deve tabanı tropik bir bitki olduğu için nemli ortamları sever. Saksının üst tarafındaki toprak kurur kurumaz sulanması gerekir. Sulama zamanını toprağın nemini kontrole ederek de belirleyebilirsiniz. Parmağınızı toprağa 4-5 cm kadar batırın, eğer kuruysa sulama zamanı gelmiştir.
Deve tabanına fazla su verdiğinizde ya da mineral oranı çok yüksek olan bir döneme denk geldiğinizde, yapraklarında terleme meydana gelir. Deve tabanının ağlaması ya da terlemesi adı verilen bu durum tehlikeli bir olay değildir. Köklerinde ve yapraklarında fazla olan suyu terleyerek atmak istemiştir.
Massengena yapraklarında kahverengi lekeler oldu.
Eğer yaprakların sadece uçlarında kahverengi kurumalar ve sararmalar var ise yalnızca yaprak uölarını makas ile kesebilirsiniz.
Deve tabanı saksı değişimi ne zaman yapılır? Bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için senede bir kez Nisan ayında toprak ve saksısını değiştirebilirsiniz.
Bir tanesi Monstera Deliciosa diğeri ise Monstera Adansonii. Adansonii bitkisi tüm yapraklarında delik olması ile Monstera Deliciosadan ayrılır. Monstera Deliciosa da ise yapraklar olgunlaşmaya başladıkça delinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri