Yeni doğan bebek ihtiyacı olduğu her an kucağa alınmasında bir sakınca yoktur. Aksine bu bebeğin rahatlamasını ve güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Ebeveynlerin bebeğin istek ve ihtiyaçlarını iyi takip etmesi önemlidir. Bebek her ihtiyacını ağlayarak gösterir.
Bebekler doğdukları ilk günden itibaren kucağa alışıyor. Her ağladıklarında, her huzursuz olduklarında anne babalar hemen kucağa alıp onları sakinleştirmeye çalışıyorlar.
Önemli olan ihtiyacı olduğu zaman mutlaka kucağa alınmasıdır. Bebeklerin her ağladığında fazladan kucaklanması veya ağlamasının görmezden gelinerek kucağa alınmaması davranışının her ikisi de yanlıştır. Doğru olan onun ihtiyacı olduğu zamanı anlamak ve o zaman kucağa almaktır.
5 aylık bebek gelişimi
Kollarını açarak kucağa alınmak istediğini gösterir.
6 aydan sonra özellikle 7. ve 8. aylarda başlayan başka kişilere yabancılık yapma ve ayrılık korkusunun gelişmesi ile kucak alışkanlığı ileri bir boyuta taşınabilir. Bu nedenle bebeğin annesine ihtiyaç duyduğu ilk aylarda mutlaka ihtiyaçlarına cevap verilmeli ve kucağa almaktan kaçınılmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Kucak tutuşu:
Bebeğinizi kucağınıza alın. Bebeğin yüzü yukarı bakacak şekilde dizlerinin üzerinde olmalıdır. Her iki elinizi de destek için bebeğinizin gövdesinden başlayarak, başının altına tutacak şekilde yerleştirin. Ayaklarının bel bölgenize kadar uzanmasına izin verin.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
Bu dönemde, yani ilk 1 haftada bebekler ışığı ve karanlığı, özellikle siyah, beyaz ve gri renkleri görebilir. Bebeğin görüş mesafesi 20-30 cm ile sınırlıdır. Ayrıca uzmanlar bu dönemdeki bir bebeğin hafif şaşı bakmasının normal olduğunu söylüyor.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Bebeğin yaşına göre de kucağa alınma ihtiyacı değişkenlik gösterir. Özellikle yenidoğan bebekler anne karnından yeni çıkmış, dış dünyaya ve yeni hayatına uyum sağlamaya çalıştığından daha sık temas isterler. Annenin kokusunu almak ister. Bu şekilde kendini güvende hisseder.
Yatağa alıştırarak uyutma
Bu yöntemin hem bebek hem de anne için bazı sakıncaları vardır. Sürekli kucakta ya da çarşafta sallanan bebeğin hem omurga yapısı bozulur hem de ileride kendi başına uyuma alışkanlığı kazanması zorlaşır. Üstelik sürekli bebek taşımak zorunda olmak anne adayını yorar ve sinirlerini bozar.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar.
1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı
Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir. Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır.
Yenidoğanların uyumak için sakinliğe ve sessizliğe ihtiyacı yoktur! Uyuyan yenidoğanların etrafında fısıltıyla konuşmak veya parmak uçlarınızda yürümek zorunda hissetmeyin. Shubin'e göre, “Yeni doğmuş çoğu bebek en gürültülü, en aydınlık yerlerde uyuyabiliyor. Bizim ihtiyaç duyduğumuz uyku ortamına ihtiyaç duymuyor.”
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar? Bebeğin duyma yetileri 24. haftada tamamlandığı ve de 25. haftadan sonra bebeğin annesini duyabildiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Bebeğin yaklaşık 32. haftalık olması ile seslere bir tepki vermeye başladığı belirtilir.
İnleme: Hava yetersizse, vücut çocuk her nefes aldığında havayı akciğerlerinde sıkıştırarak akciğerlerin açık kalmasına neden olur. Solunum sıkıntısının bir başka hayati belirtisi olan sürekli bir inlemeye neden olur.
Hayatlarının ilk zamanlarında iletişim kurmak için ağlamaktan başka şansları yoktur. Bu nedenle sinirli bebek de sinirini ağlayarak ifade eder. Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri