Pek çok basın yayın kurumunda yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı, hastane yönetimlerine gönderdiği genelge ile Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS)'ne göre 10 dakika olan randevu aralığının 5 dakikaya indirilmesini istedi. Genelgeyle randevu sistemi ile gelen hastaların muayene süresi 5 dakikaya inmiş oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), muayene süresinin 20 dakika olmasını tavsiye ediyor.
Bu nedenle, bir hekim bir poliklinikte günde 20 hastadan fazlasına bakmama hakkına sahiptir. Tababet Uzmanlık Yönetmeliği:10:…Her servisin normal polikliniğinde günde bir uzman 20 den fazla hastaya bakamaz.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Bir sağlık kurumunun belli bir polikliniğinden, bir gün içinde en fazla 1 randevu alabilirsiniz. Bir günde bir sağlık kurumundan farklı poliklinikten alınmak kaydıyla en fazla 2 randevu alabilirsiniz. Telefonla kendinize ve yakınlarınıza her aramada toplamda en fazla 4 randevu alabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Saat ve poliklinikler farklı olmak kaydıyla aynı güne kurum başına en fazla iki randevu alınabilmektedir.
Bu kapsamda, MHRS üzerinden bir randevu alındığında kişilerin karşısına "Sayın vatandaşımız, randevunuza gitmeme veya gitmeyeceğiniz randevunuzu iptal etmeme durumunda aynı branştan tekrar randevu almanız ancak 15 gün sonra mümkün olacaktır." uyarısı çıkıyor.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir.
Devlet hastaneleri sabah saat 09:00'da polikliniklerde hasta muayene ve takibine başlamaktadır.
Sağlık Bakanlığından hekimlere 'MHRS dışı hastalara da bakılması' talimatı Sağlık Bakanlığı, COVID nedeniyle uygulanan 'MHRS dışı hasta bakılmaması' uygulamasının sonlandırıldığını belirterek hekimlerin artık randevulu/randevusuz tüm hastalara poliklinik muayene hizmeti vereceğini belirtildi.
Devlet hastaneleri ülke genelinde saat 09.00'da hizmete başlayıp öğle tatiline dek kesintisiz çalışmaktadır. Randevu sistemiyle çalışan hastanelerde 12.30 ila 13.30 saatleri arasında doktor ve personeller için öğle molası vaktidir.
ruhsatta yazan muayene son geçerlilik tarihi de bu süre baz alınarak belirlenmiştir. Kısacası sıfır olarak satın aldığınız aracın ilk muayene tarihi için baz alacağınız tek tarih, ruhsatın üzerinde yazan "muayene son geçerlilik tarihi"dir.
Emekli SSK ve Bağkurlu hastaların muayene ücretleri ve ilaç katılım payları maaşlarından kesilecektir. Aktif sigortalılardan (SSK ve Bağkur) eczanede tahsil edilecektir.
İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında yapılan muayeneler için 8 TL tutarında muayene katılım payı alınacaktır. Muayene katılım payının 5 TL tutarındaki kısmı, sağlık kurumları tarafından düzenlenen tedavi faturaları esas alınarak tahsil edilecektir.
Çalışmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabiliyor. Muayene ücretleri haricinde tahlil ücretleri de ayrıca çıkmaktadır. Ancak devlet hastanelerinde acilden giriş yapanlar ise herhangi bir ödeme yapmaz.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan tebliğe göre maddi durumuna bakılmaksızın özel hastanelerde acil muayene ücreti talep edilmemektedir. Bu nedenle özel hastanelerin acil servisine başvurmak isteyen kişilerin herhangi bir ödeme yapmalarına gerek olmamaktadır.
Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir. Bu ücretler tahlil, röntgen gibi tetkikler olabilir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
Sağlık Bakanlığı, hastane randevularına gitmeyenler için harekete geçti. Artık randevusuna sadık kalmayanlara yaptırım uygulanacak. Randevuyu iptal etmeyenler 15 gün boyunca aynı branştan randevu alamayacak. Bu yaptırımla karşılaşmamak için hastalar randevu saatine kadar iptal işlemi yapabilecek.
UNUTULAN RANDEVULARA NASIL BİR İŞLEM UYGULANIR? Herhangi bir nedenle almış olduğunuz randevunuza gidememeniz durumunda muayene katkı payı ödemezsiniz.
Bir ay içerisinde kusuru giderilen araç yeniden muayene edilir. Bunun için tekrar ücret talep edilmez.
Bunun için bilmeniz gerekenler; 1-Alo182 randevu sistemi üzerinden aynı gün için (gece saat 24:00 ü 1 dakika geçince yeni gün başlamış oluyor yani gece 00:01 den sonra başlayan gün için) randevu alamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri